از اوایل دی ماه سال 1398 تعدادی از مردم کشور چین به نوع ناشناختهای از عفونت ریه مبتلا شدند که امروزه آن را با نام ویروس SARS-CoV-2 میشناسیم که باعث بیماری COVID-19 میگردد.
این بیماری که هم اکنون در بیشتر نقاط دنیا دیده شده است، در افراد زیر ممکن است با خطر بیشتری همراه باشد: افراد سالخورده، زنان باردار، کسانی که بیماریهای زمینهای دارند مانند بیماریهای قلبی یا دیابت و کسانی که به هر علتی دستگاه ایمنی ضعیفتری دارند.
مبتلایان به ام اس باید همه موارد پیشگیری همگانی در برابر ویروس کرونای تازه را بهدقت مطالعه و اجرا کنند و به این نکته توجه داشته باشند که به هيچ عنوان بدون مشورت با پزشك خود داروي خود را قطع نكنند.
علاوه بر مراقبتهای معمول برای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا، مبتلایان به اماس پرسشهایی دارند که بر اساس پاسخهای جناب آقای دکتر صحراییان، نایب رییس انجمن اماس ایران و رییس مرکز تحقیقات اماس بیمارستان سینا دانشگاه علوم پزشکی تهران به آنها میپردازیم:
- آیا لازم است مبتلایان به اماس از دارویی استفاده کنند که دستگاه ایمنی را تقویت کند؟ خیر. از سویی، هنوز اثبات نشده که دارویی با تقویت دستگاه ایمنی بتواند از آلودگی با ویروس کرونای تازه پیشگیری نماید. از سوی دیگر، تقویت دستگاه ایمنی شاید باعث تشدید علائم بیماریهای خودایمنی شود و عود یا تشدید علائم بیماری را در پی داشته باشد.
- در برابر اضطراب ناشی از همهگیری این بیماری چکار کنیم؟ ترس بیش از حد، شرایط را بدتر میکند پس در کنترل استرس خود بکوشیم. اخبار و اطلاعات مربوطه را از راه منابع علمی و رسمی دنبال کنیم.
درباره نگرانیها و احساسات حرف بزنیم. از جمعهای پرتنش دوری کنیم. ساعتهایی را به دور از فضای مجازی بگذرانیم. از روشهای ریلکسیشن مانند تنفس عمیق استفاده کنیم. در شرایط بیثبات و بحرانی هیچ تصمیم مهمی نگیریم. - آیا لازم است مبتلایان به اماس همیشه ماسک بزنند؟ ماسک به تنهایی باعث پیشگیری نمیشود و بیشتر برای کسی است که به عفونت با ویروس کرونا مبتلا شده و میخواهد از انتشار ویروس پیشگیری کند.
یادآور میشویم لطفا از دست زدن به ماسک خودداری کرده و با بندِ ماسک، آن را جابهجا کنید. هر ماسک برای مدت محدودی کارآیی دارد و پس از مدتی باید آن را دور بیاندازیم. - آیا لازم است مبتلایان به اماس برای پیشگیری از بیماری کرونا آنتیبیوتیک مصرف کنند؟ خیر. هیچ آنتیبیوتیکی روی ویروسها از جمله ویروس کرونا تاثیر ندارد.
متاسفانه کارآیی هیچ درمانِ اختصاصیِ موثری برای عفونت با ویروس کرونای تازه به اثبات نرسیده است. لازم است علائم سرماخوردگی و بهخصوص تب را جدی بگیریم و اگر دمای بدن با استفاده از دماسنج بالا بود به پزشک مراجعه کنیم. - آیا خانواده مبتلایان به اماس باید نکات خاصی را درباره پیشگیری بیماری کرونا رعایت کنند؟ افراد خانواده مبتلایان به اماس هم مانند همه افراد جامعه باید با دقت اصول پیشگیری را رعایت کنند و بهخصوص اگر تب داشتند، سریع به پزشک مراجعه کنند. آن دسته از عزیزان مبتلا به اماس که محدودیتهای حرکتی دارند شاید نتوانند بهداشت فردی را به طور کامل رعایت کنند و انجام درست آنها برایشان مقدور نباشد.
افراد خانواده به این عزیزان کمک کنند که بهداشت فردی و اصول پیشگیری را بهخوبی به انجام رسانند. - آیا مواد غذایی خاصی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا به مبتلایان به اماس توصیه میشود؟ مبتلایان به اماس هم، مانند همه جامعه در این شرایط باید برنامه غذایی خوب داشته باشند، یعنی میوه و سبزی تازه بهوفور بخورند و مایعات بیشتری مصرف نمایند. برخی از عزیزان دارای اماس ممکن است کم اشتها باشند؛ برای آنها خوردن انواع سوپ آسانتر و بسیار مفید است.
بیماری کرونا با تب آغاز میشود. سرفه، درد عضلانی، خستگی و بیحالی از علائمی هستند که پس از تب در بیماران دیده میشوند.
در صورت مشاهده این علائم حتما با پزشك خود تماس حاصل نماييد.