تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / گوارش / بیاشتهایی در کودکان و نوجوانان؛ علت، تشخیص، پیشگیری و درمان آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بی اشتهایی کودکان از چه زمان«بیاشتهایی» یک اختلال تغذیهای است که با کاهش شدید میزان خوردن غذا مشخص میشود. بیاشتهایی میتواند منجر به بروز علائم شدیدی مانند اختلالات رشد، اختلالات استخوانی، آسیب جدی به ارگانهای اساسی مانند قلب و حتی مرگ شود.
علت بیاشتهایی در کودکان ناشناخته است، ولی به نظر میرسد فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در آن نقش داشته باشد.
بیاشتهایی هم در پسران و هم در دختران میتواند ایجاد شود، ولی در دختران شایعتر است. عواملی که میتوانند خطر بیاشتهایی را در کودک ما افزایش دهند، شامل:
زمان زیادی طول میکشد تا علائم فیزیکی ناشی از بیاشتهایی بروز کند. ولی قبل از آن تغییرات رفتاری در کودکان ایجاد میشود که به چند مورد آن اشاره میکنیم:
علائم فیزیکی بیاشتهایی کودکان، علائمی نگرانکننده هستند و نیاز به پیگیری دارند. این علائم شامل:
بیشتر بخوانید: علائم شپش سر و درمان آن
مدت زمان و شدت درمان بی اشتهایی بسته به کودک مبتلا متفاوت خواهد بود. ممکن است برای درمان کامل به چندسال زمان نیاز داشته باشیم. برای درمان بیاشتهایی لازم است مراحل زیر طی شوند:
درمان بیاشتهایی معمولا یک یا چند روش از روشهای زیر را شامل میشود:
بعضی از متخصصان تغذیه بر روی اختلالات خوردن تمرکز دارند. آنها میتوانند جهت تنظیم وزن و کالری مصرفی به ما کمک کنند.
همچنین میتوانند باورهای غلط درباره تغذیه که معمولا به بیاشتهایی منجر میشود را تصحیح کنند. لازم است علائم گرسنگی به درستی آموزش داده شوند. در برخی موارد خیلی شدید مشکلات تغذیهای، تغذیه از طریق لوله ضرورت مییابد. البته این موضوع فقط در افرادی اتفاق میافتد که برای مدت طولانی به مشکلات تغذیهای مبتلا بودهاند.
رواندرمانی میتواند باورهای غلط و مضر، اضطراب و اعتماد به نفس پایین را برطرف کند. هدف رواندرمانی در این موارد ایجاد برخورد مثبت با غذا و فرم بدن است.
روشهای مختلفی برای رواندرمانی وجود دارد، درمان بیاشتهایی میتواند شامل یک یا چند مورد از موارد زیر بهطور همزمان باشد:
پزشک در مورد علائم و وضعیت کودکمان در گذشته سوالاتی از ما خواهد کرد و معاینه فیزیکی و تستهای روانشناختی انجام خواهد داد. تشخیص بر مبنای اطلاعاتی که از سوالات و معاینات بدست آمده است، صورت میگیرد. اقدامات تشخیصی دیگری که ممکن است از طرف پزشک درخواست شوند شامل:
برای آگاهی از اینکه چه مواد غذایی به بهبود بیاشتهایی کودک ما کمک خواهد کرد لازم است با متخصص تغذیه مشورت کنیم.
علتهای بیاشتهایی پیچیدهاند و تمام آنها قابل پیشگیری نیستند. عادات و رفتارهای درست در خانواده میتوانند نقش بهسزایی در ایجاد تصویر درست از خود ایفا کنند. این عادات و رفتارهای خانوادگی شامل:
بستری شدن در بیمارستان
بیاشتهایی شدید میتواند باعث مشکلات سلامتی جدی شود. به همین دلیل بستری شدن و مراقبت در بیمارستان در این موارد ضروری خواهد بود. برای بیمارانی که به علت بیاشتهایی بستری میشوند، ابتدا تغذیه کافی در نظر گرفته می شود و مشکلاتی جدی مانند مشکلات قلبی تحت کنترل دقیق قرار میگیرند.
منبع: Kids Health-Nemours Foundation, Healthy Children-American Academy of Pediatrics, Health Canada, American Academy of pediatrics
IR-0322-ABD-6513-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.