تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / دیابت / سفر شیرین؛ همراهی عبیدی و دیابت
آنچه در این مطلب میخوانیم:
داروسازی دکتر عبیدی همواره متعهد به ارائه بهترین و باکیفیتترین خدمات به بیماران بوده است.
برنامه سفر شیرین نیز در طی بیش از یک سال، با هدف آموزش سبک زندگی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت، کمک به آگاهی از خصوصیات و عوارض این بیماری مزمن و نحوه برخورد و جلوگیری از آنها، درک اهمیت خود مراقبتی و خود پایشی قند خون و آشنا نمودن این عزیزان با انجمنهای فعال در این زمینه ساخته شد.
سفر شیرین ادامه دارد…
بیماریهای مزمن سالهای زیادی همراه افراد مبتلا هستند و لزوماً مراجعه هرچند ماه یکبار به پزشک، با توجه به محدودیت زمانی، نیازهای آموزشی و روحی روانی فرد مبتلا را به طور کامل برآورده نخواهد کرد. آموزش و حمایت از این افراد، یک اصل مهم برای کنترل بیماری است. بیماری دیابت نیز از این امر مستثنی نیست. انجمن دیابت ایران و انجمن دیابت گابریک به همین منظور تشکیل شدهاند.
لینک انجمن دیابت ایران
لینک انجمن دیابت گابریک
همسفران خود را پیدا کنیم.
بیماریهای قلبی عروقی از علل شایع مرگ و میر در دنیا محسوب میشوند. در افراد مبتلا به دیابت شیوع این بیماریها نسبت به سایر افراد جامعه حدود 4-2 برابر بیشتر است. لذا نیاز به آگاهی و پیشگیری از این بیماری در افراد مبتلا به دیابت، بیش از سایرین احساس میشود. در این برنامه دکتر قنواتی در خصوص راههای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت و زمان و فواصل مراجعه به متخصص قلب بیشتر صحبت میکنند.
ارتباط بین دیابت و بیماری های قلبی عروقی
داروهای جدید، تحول بزرگی در زندگی مبتلایان به دیابت نوع 2 ایجاد کرده اند. این داروها نه تنها در کنترل قند خون موثرند، بلکه از قلب و عروق و کلیه ها محافظت میکنند و با کاهش حوادث قلبی عروقی، باعث افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی آنها می شوند.
در این قسمت از سفر شیرین، دکتر کلباسی ما را با این داروها بیشتر آشنا می کنند.
داروهای جدید، تحولی بزرگ در زندگی افراد مبتلا به دیابت
اصول تغذیه سالم در افراد مبتلا به دیابت با سایر افراد تفاوتی ندارد. سه اصل تنوع، تعادل و تناسب برای یک تغذیه سالم میبایست رعایت شوند. انتخاب نوع مواد غذایی در افراد مبتلا به دیابت، به دو عامل بستگی دارد: عدد قند خون و میزان فعالیت بدنی در طی روز.
هرچقدر عدد قند خون بیشتر باشد، باید سهم کربوهیدرات کمتری استفاده شود و هرچقدر میزان فعالیت بدنی بیشتر باشد، نیاز به مصرف کربوهیدرات بیشتری وجود دارد. خانم رجب در مورد چگونگی انتخاب وعدهها و میان وعدههای مناسب بیشتر توضیح میدهند.
کبد چرب علاوه بر افراد سالم، افراد مبتلا به دیابت را هم درگیر میکند. در افراد مبتلا به دیابت، توجه و مراقبت بیشتری برای کبد چرب مورد نیاز است، چرا که علاوه بر بیتحرکی و افزایش وزن، که در سایر افراد ممکن است وجود داشته باشد، افزایش قند خون، و مقاومت به انسولین نیز در افراد مبتلا به دیابت وجود داشته و زمینهساز کبد چرب هستند. در این قسمت از سفر شیرین، خانم دکتر مخترع، در خصوص راههای پیشگیری و کنترل این بیماری بیشتر صحبت میکنند.
مراقبت از زخم پا در فرد مبتلا به دیابت، بسیار حایز اهمیت است. به دلیل آسیب اعصاب پاها در اثر افزایش قند خون، ممکن است فرد مبتلا به دیابت، درد را احساس نکند و زخم شروع به پیشرفت کند. از طرف دیگر به دلیل آسیب عروق و اختلال خونرسانی، روند بهبودی این زخم به تاخیر میافتد. در این برنامه قصد داریم با آموزش راههایی ساده، به جلوگیری از ایجاد زخم پای دیابتی کمک کنیم.
یکی از دستگاههای بدن که ممکن است در بیماری دیابت، به دلیل افزایش قند خون دچار آسیب شود، دستگاه عصبی محیطی است. وقتی سلولهای الیاف عصبی دچار اختلال عملکرد میشوند، نوروپاتی رخ میدهد. در این ویدیو آقای دکتر عصارزادگان در مورد نوروپاتی دیابتی و راههای کنترل آن بیشتر توضیح میدهند.
با توجه به مزمن بودن سیر بیماری دیابت، لازم است که هر فرد مبتلا به این بیماری درباره بیماری خود، تغذیه مناسب، فعالیت فیزیکی و راهکارهای درمانی موجود برای شرایط خود آگاهی داشته باشد، تا بتواند با راهنمایی و همراهی پزشک معالج، بهترین راهکارهای درمانی مناسب خود را انتخاب کند.
در این ویدیو دکتر استقامتی در این رابطه توضیح میدهند.
چاقی یکی از معضلاتیست که اخیراً شیوع بیشتری پیدا کرده است و کنترل آن در افراد مبتلا به دیابت، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
علاوه بر ورزش و مصرف موادغذایی سالم و کمکالری، بعضی از داروهایی که برای کنترل بیماری دیابت تجویز میشوند، به کاهش وزن نیز کمک میکنند.
در این ویدیو دکتر خوشنیت در مورد راههای کنترل چاقی و اضافه وزن در افراد مبتلا به دیابت، بیشتر صحبت میکنند.
یکی از دغدغههای افراد مبتلا به دیابت، روزهداری در ماه مبارک رمضان است. بعضی از افراد مبتلا به دیابت، میتوانند با مشاوره و تحت نظر پزشک و همچنین تغییراتی که ممکن است در زمان یا میزان مصرف داروها انجام شود، روزه بگیرند.
ولی بعضی دیگر ممکن است به دلیل شرایط بیماری و نوع داروهای مصرفی در روزه گرفتن، محدودیت داشته باشند.
در این ویدیو بایدها و نبایدهای دوران روزهداری برای افراد مبتلا به دیابت را از زبان دکتر اکبر سلطانی، فوق تخصص بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، بیشتر میشناسیم.
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان برای بعضی از افراد مبتلا به دیابت، تحت نظر پزشک بلامانع است. در حالیکه برخی از افراد مبتلا، به دلیل احتمال خارج شدن قند خونشان از محدوده مجاز، نباید روزه بگیرند.
افراد مبتلا به دیابت که روزهدار هستند، حتما باید در زمانهای مشخص، قند خون خود را چک کنند.
در این ویدیو همراه ما باشید تا از زبان دکتر مهاجری درباره این موارد آشنا شوید.
در ماه رمضان رژیم غذایی برای روزهداران مبتلا به دیابت اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ چرا که روزهداری میتواند باعث افت قند خون در طی روز شود و از طرف دیگر، در زمان افطار، دریافت مواد غذایی که حاوی انرژی زیادی هستند، ممکن است فرد را در معرض افزایش بیش از حد قند خون قرار دهد.
در این ویدیو، خانم رجب، برنامه غذایی مناسب و متنوعی را برای روزهداران مبتلا به دیابت توصیه میکنند.
یکی از موارد بسیار مهم در کنترل بیماری دیابت، جلوگیری از افزایش یا کاهش بیش از حد قند خون است.
به دلیل ماهیت بیماری دیابت، نوسانات قند خون علیرغم مصرف داروها و رعایت رژیم غذایی، ممکن است رخ دهند. این نوسانات لزوماً با انجام آزمایشات ماهیانه یا هر چند ماه یکبار مشخص نمیشوند.
بهترین روش برای شناسایی این نوسانات، اندازهگیری منظم قند خون توسط فرد مبتلا به دیابت است که با دستگاه گلوکومتر و یک قطره خون از نوک انگشت قابل انجام است.
فرد با اطلاع از میزان قند خون خود میتواند رژیم غذایی مناسبتری را در وعدههای بعدی انتخاب کند. همچنین از افزایش یا کاهش شدید قند خون، که هرکدام میتوانند تهدیدکننده حیات بیمار باشند و در بعضی موارد ممکن است علامتی نداشته باشند؛ مطلع شده و سریعتر اقدامات لازم را انجام دهد.
اهمیت خودپایشی قند خون را در این ویدیو، از زبان دکتر کلباسی ببینیم و بشنویم.
دیابت یک بیماری مادامالعمر است و ممکن است عوارض آن بر روی قلب و عروق، چشمها، کلیهها و… جبران ناپذیر باشد. پیگیری درمان در این بیماری بسیار مهم است. با مراجعه منظم به پزشک و انجام بررسیهای لازم در فواصل زمانی مشخص، میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد و یا در صورت وجود آنها، مانع بدتر شدن این عوارض شد.
بعد از هر بار مراجعه و انجام آزمایشات و معاینات، پزشک ممکن است تغییراتی در داروهای مصرفی اعمال کند که در کنار سبک زندگی سالم، میتواند منجر به بهبود وضعیت بیمار و کاهش خطر عوارض شود.
فواصل مراجعه برای هر فرد مبتلا، بسته به زمان ابتلا و وضعیت بیماری میتواند متفاوت باشد.
در این ویدیو آقای دکتر ملک، در رابطه با پیگیریهای لازم و فواصل زمانی آنها، بیشتر صحبت میکنند.
بیشتر بخوانیم: تداوم مصرف داروهای کنترل دیابت در دوران شیوع کرونا (کرونا و دیابت )
بیماریهای قلبی عروقی یکی از دلایل اصلی مرگ و ناتوانی در افراد مبتلا به دیابت است.
شیوع عوارض قلبی عروقی در افراد بزرگسال مبتلا به دیابت بالاتر از سایرین است، با این حال، افراد مبتلا به دیابت با مدیریت عوامل خطر خود میتوانند از پیشرفت بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری کنند و یا آن را به تعویق بیاندازند.
در این راستا، دستورالعملهای مدیریت دیابت برای ارائه راهنمایی در مورد چگونگی پیشگیری و مدیریت بیماریهای قلبی عروقی دائما در حال بهروزرسانی هستند.
علاوه بر این، برخی از درمانهای دیابت با کاهش ریسک بروز عوارض قلبی عروقی همراه هستند. با تغییر سبک زندگی، افزایش فعالیت بدنی و مصرف دارو تحت نظر پزشک، میتوان به این مهم دست یافت.
در این ویدیو دغدغههای فرد مبتلا به دیابت و بیماری قلبی عروقی را مشاهده میکنیم و دکتر مجتبی ملک، فوقتخصص غدد درونریز و متابولیسم درباره چگونگی مدیریت بیماری دیابت در کنار بیماری قلبی عروقی، صحبت میکنند.
بررسیها نشان میدهد عدم آگاهی کافی از دیابت و کنترل نامناسب آن، ابتلا به عوارض این بیماری را افزایش میدهد.
عوامل مختلفی از قبیل هزینه، کمبود مراکز خدماتی و درمانی مناسب، در دریافت اطلاعات و آموزش مستند و مورد نیاز برای افراد مبتلا به دیابت و اطرافیان آنها تأثیرگذارند.
آموزش صحیح در افراد مبتلا به دیابت، نقشی اساسی در کنترل این بیماری دارد.
آموزش و دانش بیشتر برای کنترل و درمان دیابت در زمان مناسب میتواند عوامل خطر را کاهش داده و احتمال بروز عوارض دیابت را به حداقل برساند؛ در نتیجه، باعث کاهش عوارض و مرگ و میر در بیماران مبتلا به دیابت شده و کمک میکند فرد مبتلا به دیابت همانند هر فرد دیگری در جامعه از زندگی خود لذت ببرد.
در این ویدیو دغدغههای فرد مبتلا به دیابت را میشنویم و دکتر سید عادل جاهد، فوقتخصص بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم درباره اهمیت آموزش در دیابت صحبت میکنند.
برای آشنایی با تمرینهای ورزشی و دستور غذایی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت تا انتهای ویدیو را تماشا کنید:
بیشتر بخوانیم:علائم بیماری دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن و پیشرونده است. از هر 11 نفر، یک نفر به دیابت مبتلا میشود.
در ایران بیش از ۵ میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند که پیش بینی میشود این تعداد تا سال ۲۰۳۰ به بالای ۹ میلیون نفر برسد.
با شیوع گسترده دیابت و ابتلا به عوارض ناشی از آن، آموزش از مهمترین عوامل ارتقای سلامت بیماران و کاهش عوارض ناشی از آن (قلبی عروقی، کلیوی و چشمی) به شمار میرود.
در این راستا، داروسازی دکتر عبیدی در جهت افزایش سطح آگاهی جامعه و همراهی با افراد مبتلا به دیابت مجله تصویری «سفر شیرین» را تهیه کرده که در آن با پرداختن به دغدغههای بیماران، توصیههای پزشکی مورد نیاز، روشهای تغذیه و ورزشهای مناسب را با آنها به اشتراک میگذارد:
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
من دیابت دارم. در یک فیلم مستند دیدم که بیماران دیابتی میگفتن که از وقتی نان، برنج، ماکارونی و سیب زمینی رو از برنامه غذاییشون حذف کردن قندشون متعادل شده و نیازی به دارو ندارن. چقدر این حرف درسته؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
اولین راه قبل از شروع مصرف داروی ضد دیابت رعایت جدی رژیم غذایی است. بله خیلی از افراد مبتلا به دیابت میتوانند با رعایت رژیم غذایی قند خود را کنترل کنند. البته این کار حتما باید زیر نظر یک پزشک متخصص دیابت انجام شود.