تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / درد / علت، علائم و درمان انواع گردن درد حاد و مزمن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
گردن درد یکی از دلایل رایج مراجعه به پزشک است. گردن درد میتواند ناشی از برخی اختلالات یا بیماریها باشد که هریک از بافتهای گردن شامل اعصاب، استخوانها، مفاصل، رباطها یا ماهیچهها را درگیر میکند. ماهیچههای گردن ممکن است به دلیل قرار گرفتن در وضعیت نامناسب، مانند نشستن در وضعیت نامناسب پشت میز، تحت فشار قرار گیرند. آرتروز نیز یکی از علل شایع گردن درد است.
گردن درد به ندرت میتواند نشانهای از یک مشکل جدی باشد. اما اگر گردن درد همراه با بیحسی یا از دست دادن قدرت بازوها یا دستها باشد یا اگر درد به شانه یا پایین بازو تیر بکشد، باید به پزشک مراجعه کنیم.
بیشتر بخوانید: علت، علائم، تشخیص و درمان زانو درد
بیشتر دردهای گردن با درمان خانگی به تدریج بهبود مییابند. در صورت عدم بهبودی، باید به پزشک مراجعه کنیم. اگر گردن درد شدید، ناشی از آسیبدیدگی، مانند تصادف یا زمین خوردن باشد باید فوراً به اورژانس مراجعه کنیم.
در صورت بروز هریک از موارد زیر، باید به پزشک مراجعه کنیم:
گردن انعطافپذیر است و وزن سر را تحمل میکند، بنابراین ممکن است در برابر آسیبها و شرایطی که باعث درد و محدودیت حرکت میشود، آسیبپذیر باشد. علل گردن درد عبارتند از:
کشیدگیهای عضلانی: استفادهی بیش از حد از گردن، مانند ساعتها خم شدن بیش از حد روی رایانه یا گوشی همراه، اغلب باعث کشیدگی عضلات میشود. حتی موارد جزئی، مانند مطالعه در رختخواب یا دندان قروچه، میتواند عضلات گردن را تحت فشار قرار دهد.
آسیب مفاصل: درست مانند سایر مفاصل بدن، مفاصل گردن نیز با افزایش سن دچار فرسودگی میشوند. استئوآرتریت باعث از بین رفتن غضروفهای بین استخوانها (مهرههای گردن) میشود. سپس تغییرات استخوانی ناشی از تخریب غضروف، بر حرکت مفصل تأثیر میگذارد و باعث درد میشود.
تحت فشار قرار گرفتن عصب: فتق (بیرونزدگی) دیسک یا خارهای استخوانیِ مهرههای گردن میتواند بر روی اعصابِ منشعب از نخاع فشار بیاورد.
خارهای استخوانی، برآمدگیهای استخوانی هستند که در امتداد لبههای استخوان ایجاد میشوند. خارهای استخوانی اغلب در جایی که استخوانها با یکدیگر در تماساند، تشکیل میشوند.
دیسکها، بالشتکهای الاستیکی بین تک تک مهرهها هستند. آنها به عنوان ضربهگیر، مهرههای ستون فقرات را در کنار هم نگه میدارند و تحرک جزئی در ستون فقرات را ممکن میکنند. فتق دیسک زمانی اتفاق میافتد که بخشی از قسمت مرکزی دیسک به علت پارگی قسمت محیطی دیسک، روی ریشههای اعصاب نخاعی فشار بیاورد.
آسیبها: تصادفها اغلب باعث میشوند که سر به طور ناگهانی به سمت عقب و سپس به جلو حرکت کند و درنتیجه، بافتهای نرم گردن (عضله، عصب، رباط) تحت فشار قرار گیرند.
بیماریها: برخی بیماریها نیز میتوانند باعث درد گردن شوند. بیماریهایی مانند:
بیشتر بخوانید: بدن درد بعد از ورزش خوب است یا بد؟
بیشتر موارد گردن درد با وضعیت نامناسب گردن و نیز آسیب به گردن در زمینه افزایش سن مرتبط است. برای کمک به پیشگیری از گردن درد، بهتر است سعی کنیم سر خود را در مرکز ستون مهرهها نگه داریم. برخی تغییرات ساده در برنامه روزانه ممکن است به ما در این زمینه کمک کند. باید سعی کنیم:
پزشک پس از گرفتن شرححال، ما را معاینه میکند. او حساسیت به درد، بیحسی، ضعف عضلانی و همچنین دامنه حرکات ما را بررسی میکند.
پزشک ممکن است برای بررسی دقیقتر علت گردن درد، درخواست عکسبرداری کند. روشهای عکسبرداری عبارتند از:
آزمایشهای دیگر
شایعترین انواع گردن درد خفیف تا متوسط، معمولاً در عرض دو یا سه هفته با خودمراقبتی بهبود مییابند. اگر درد گردن ادامه یابد، پزشک ممکن است درمانهای دیگری را توصیه کند.
پزشک ممکن است داروهای مسکن قویتر (نسبت به داروهایی که بدون نسخه قابل تهیه هستند) و شلکنندههای عضلانی و در بعضی موراد داروهای ضدافسردگی را برای تسکین درد تجویز کند.
فیزیوتراپیست میتواند به ما تمریناتی برای اصلاح وضعیت بدن و تقویت عضلات گردن آموزش دهد. همچنین با استفاده از گرما، یخ، تحریک الکتریکی و سایر روشها به کاهش درد و جلوگیری از عود آن کمک کند.
• تزریق داروهای ضدالتهابی (کورتیکواستروئید): در این روش برای کمک به کاهش درد، پزشک داروهای ضدالتهابی را در نزدیکی ریشههای عصبی، در فضای مفصلی ستون فقرات گردنی یا در عضلات گردن تزریق میکند. گاهی داروهای بیحسکننده، مانند لیدوکائین، نیز برای تسکین درد گردن تزریق میشوند.
• جراحی: جراحی، به ندرت برای درمان گردندرد لازم میشود. جراحی ممکن است گزینهای برای تسکین فشار بر ریشه های اعصاب نخاعی باشد.
اقدامات خودمراقبتی که میتوانیم برای تسکین گردن درد انجام دهیم، عبارتند از:
زمانی که شدیدترین حالت درد فروکش کرد، میتوانیم تمرینات کششی ملایم را روزانه شروع کنیم. برای انجام این تمرینات میتوانیم از پزشک یا فیزیوتراپیست راهنمایی بگیریم.
درمانهای جایگزین عبارتند از:
پزشک میتواند در مورد مزایا و خطرات استفاده از درمانهای جایگزین ما را راهنمایی کند.
منابع: American Association of Neurological Surgeons (AANS), Mayo Clinic, mayoclinic.org
IR-0123-ABD-7705-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.