Epilepsy چیست؟
صرع یا Epilepsy نوعی بیماری مزمن و چهارمین بیماری شایع در جهان است که در طبقهبندی بیماریهای مغز و اعصاب قرار گرفته و خود را به صورت تکرار حملات تشنج نشان میدهد. به طور کلی مبتلایان به صرع حدود یک درصد از جمعیت کل دنیا را تشکیل میدهند.
متاسفانه به دلیل نداشتن آگاهی کافی نسبت به بیماری صرع، مبتلایان هزینههای اجتماعی، روانی، خانوادگی و فردی زیادی را متحمل میشوند.
صرع چگونه ایجاد میشود؟
پیش از آنکه درباره علل بروز صرع صحبت کنیم، باید بدانیم که صرع و تشنج دو مفهوم متفاوت هستند.
تشنج یعنی همان حملهای که به فرد دست میدهد و صرع نام کلی بیماری است که تشنج میتواند یکی از علائم یا گاهی تنها علامت آن باشد. باید بدانیم هر کسی دچار تشنج میشود لزوماً صرع ندارد و بهتر است برای تشخیص درست بیماری، به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
جالب است بدانیم که سیستم مغز و اعصاب از سلولهای عصبی تشکیل شده است. این سلولها دارای ارتباطات بسیار قوی با یکدیگر هستند که باعث انتقال پیامهای عصبی از تمامی نقاط بدن به مغز و بردن پاسخهای مناسب از مغز به تمامی نقاط بدن میشوند.
تمامی این فرآیندها، با کمک انتقالدهندههای عصبی و الکترولیتهای بدن مانند سدیم و کلسیم صورت میگیرد. درواقع، این فرایندها نوعی فعالیت الکتریکی ایجاد میکنند. زمانی که فعالیت الکتریکی مغز بیش از اندازه میشود، تشنج رخ میدهد.
علل ایجاد تشنج
در شرایطی که عامل ایجاد تشنج تشخیص داده شود، مانند موارد زیر، دیگر از واژه صرع استفاده نمیکنیم. اما اگر علت خاصی برای بروز تشنجها مشخص نشود، بیماری صرع تشخیص داده خواهد شد.
- تومورهای مغزی
- عفونتهای مغزی نخاعی
- تب بالا
- کمبود شدید کلسیم
- کاهش شدید قند خون
- کمبود ویتامین B6
- سکته مغزی
- ضربه به سر
انواع صرع
- تشنج فراگیر
- تشنج کانونی
تشنج فراگیر
هر دو نیمکره مغز را درگیر میکند.
تشنج کانونی
فقط یک نیمکره مغزی را درگیر میکند.
تشخیص صرع
تشخیص صرع بر اساس نتیجه معاینه و دقت پزشک، آزمایشهای خونی، تصویربرداری از مغز مانند سیتی اسکن، امآرآی و نوار مغز انجام میشود.
آیا صرع قابل درمان است؟
بهطور معمول اگر بیمار طی٢ الی ٥ سال حمله تشنج نداشته باشد، میتوان با پزشک معالج درباره قطع داروهای ضد صرع مشورت کرد؛ که البته یک سری ملاحظاتی وجود دارد که باید قبل از قطع دارو حتما در نظر گرفت؛ از جمله:
- این که بیمار رانندگی میکند یا خیر؟
- شرایط کاری بیمار به چه صورت است و آیا احتمال آسیب به وی در صورت بروز تشنج وجود دارد؟
- خود فرد آمادگی قطع یا تغییر داروی مصرفی را داشته باشد.
قطع مصرف دارو به عوامل مختلفی بستگی دارد؛
- هر چه بیمار مدت طولانیتری بدون تشنج سپری کرده باشد، احتمال موفقیت قطع مصرف دارو بیشتر میشود.
- بیمارانی که برای درمان صرع جراحی انجام دادهاند، احتمال دارد بتوانند مصرف داروهای خود را با نظر پزشک ادامه ندهند.
آیا صرع یک بیماری ارثی است؟
در خانوادهای که صرع در یکی از فرزندان تشخیص داده میشود، احتمال وجود صرع در فرزندان دیگر در مقایسه با خانوادهای که به این بیماری مبتلا نیستند، کمی بیشتر است.
از طرف دیگر، اگر مادر یا پدر کودک صرع داشته باشند، احتمال ابتلا فرزند به بیماری کمی بیشتر میشود.
در نتیجه، ابتلای پدر یا مادر به صرع، دلیل منطقی و علمی برای بچهدار نشدن نیست.
راههای درمان بیماری صرع
زمانی که تشخیص صرع قطعی میشود، پزشک بهترین درمان را بر اساس نوع صرع، سن، جنسیت، شغل و شرایط اجتماعی و اقتصادی بیمار آغاز میکند.
در بیشتر موارد، درمان با یک داروی ضد صرع آغاز میشود. حدود نیمی از بیماران با درمان تک دارویی کنترل میشوند. حدود ۳۰ درصد از بیماران برای کنترل تشنجها نیاز به درمان دو دارویی یا سه دارویی دارند و مابقی بیماران که نسبت به درمانهای خوراکی ضدصرع مقاوم هستند به درمانهای دیگری از جمله عمل جراحی نیاز پیدا میکنند.
علاوه بر این درمانها، بیمار هم باید تمامی عادات اشتباه زندگی را تغییر دهد.
بیخوابی زیاد، گرسنگی طولانیمدت، استرس و اضطراب زیاد، عدم نوشیدن آب به مقدار کافی، مصرف مشروبات الکلی و مواد تحریککننده مانند اکستازی و کوکایین، عدم پایبندی به مصرف داروهای تجویز شده در زمان مناسب و مقدار تجویز شده میتوانند احتمال حمله تشنج را بالا ببرد.
IR-1125-ABD-1279-AS
منابع: emedicine , webmd , epilepsy , cdc
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
یه سوال داشتم زیاد تشنج کردن چه ضرری برای من که از بچگی صرع دارم داره
درود. حمله تشنج اگر با از دست دادن تعادل همراه باشد، خطرات سقوط را به دنبال دارد. در غیر این صورت، خود تشنج به طور معمول خطرناک نیست. البته باعث خستگی، کوفتگی عضلات یا گاهی عدم امکان شرکت در برخی فعالیت های زندگی می شود. امروزه بسیاری از انواع صرع با روش های درمانی بسیار متنوع از جمله داروها توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب کنترل می شود.
سلام من برای گواهینامه اقدام کردم ولی به علت صرع در مدت 10 سال گذشته 3بار رفتم کمیسیون و رای بر سالم بودن من دادن. هرچند از زمان 2 سالگی تا الان که 28 سال دارم تشنج نکردم. آیا دلیل پزشکی وجود دارد برای اثبات خوب شدن من؟
درود. بسیار خرسندیم که طی مدت طولانی تشنج شما کنترل شده است. صرع یک تشخیص پزشکی است که بر مبنای نوع حمله و به طور معمول با نوار مغزی به اثبات میرسد. صرع انواع گوناگون دارد. تشنج گاهی اوقات به علل موقتی هم اتفاق می افتد.
سلام امیدوارم حالتون خوب باشه من از سن 14 سالگی دستام صبح که بیدار میشدم خود به خود چیزی رو پرت میکردم یا از دستم میفتاد و در سن ۱۸ سالگی برای اولین بار تشنج کردم و الان ۲۲ سالمه تاالان ۵ بار تشنج کردم من قرص دپاکین ۵۰۰ مصرف میکنم و سه سالی میشه که به پزشک مراجعه نکردم و سر خود میخورم اگ تقریبا ی هفته نخورم حالم بد میشع تروخدا کمکم کنین من خیلی شکسته شدم بخاطر این بیماری ام ار ای هم رفتم گفت سالمی و نوار مغزمم سالم بود یه جایی رو بهم معرفی کنین ک منو نجات بده افسردگی شدید گرفتم بخاطر قرصام صرعمم از یه طرف ..
درود. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام ببخشیدمن صرع دارم و۴ساله تحت نظرپزشک هستم،سوالم این بود که مصرف قرص چربی سوز(هیدروکسی کات)برای من مشکلی داره؟این قرص برپایه کافئین است
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای تجویز دارو در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام خواهرم 5،سالشه،در سن 3سالگی در خواب یهویی حالت تشنج بهش دست میده دستش خشک و چشمانش در حالت بسته و پاهایش لگد میزنند حالا ما موندیم چه کنیم ایا راهنمایی شما به ما چیست ؟
درود. پیشنهاد ما این است که به پزشک مراجعه بفرمایید. پاینده باشید
باعرض سلام وخسته نباشید خدمت شما دکتر محترم
بنده چند سالی هست که با بیماری تشنج درگیر هستم ام
بیماری بنده اینطور هستش که درزمان تشنج مدت ۱۰
تا۱۵ دقیقه نمیتوانم حرف بزنم وازدهان من خون بالا
می اید که چندین دکتر هم رفته ام اما هیچ کدام تاثیر
نداشته وداروهم مصرف امابدلیل اینکه جواب نداده ودکتر
دیگری داروی جدید تجویزکرده ان قبلی راقطع کرده و
این مصرف گوناگون داروهای عصبی برروی تشنج من
تاثیر گذاربوده وحال من رابیشتر خراب میکند بطوری که
روزانه یک یادو بار این حالتها وحمله ها دست میدهد
پیشاپیش از راهنمایی شما تشکر میکنم .
همراه گرامی قطع خودسرانه مصرف داروهای تجویزی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. در بعضی موارد رسیدن به درمان مناسب کنترل تشنج زمانبر است. توصیه می کنیم به پزشک معالج خود اعتماد کنید.
سلام وقت بخیر دخترمن یک نیمکره مغزش ازنیمکره دیگرنیم میلیمتربزرگتره که باعث تشنج میشه مخصوصا هنگام تغییرات هورمونی وپزشکان محترم هنوزنتونستن معالجه کنند اکنون 31 ساله است که از12 سالگی کاربامازپین هگزال 400 رو ازروزی 8 عدد شروع کرده وچون مدتها خورد وبی تاثیربود الان فقط200 میلی صبح ویکیچ شب میخوره تمنا میکنم پاسخگو باشید آیا امکان بهبودی داره خیلی رنج میبر یم ودردناکه گاهی دچارسقوط میشه وخطرناکه مخصوصا موقع حمام رفتن پزشکان صرع مقاوم به دارو تشخیص داده اند
درود. پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام خسته نباشید آیا امکان دارد که صرع قابل تشخیص نباشد یا برگردد؟
درود. پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام، خسته نباشی
من بیماری صرع دارم چندسال پیش دکتر گفتن ک خوب شدی منم قرص هام قطع کردم و دیگه ادامه ندادم
ولی امسال دوباره تشنج کردم ب شدت تشنجم بیشتر بود وسایلی مانند قاشق یا گوشی همراه از دستم میفتادن بنظرتون دوباره قرصامو ادامه بدم
من قرص دپاکین200استفاده میکردم
درود. پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام من از ۱۰ سالگی الی ۱۵ سالگی تشنج داشتم
سالهای اول هر ۵ روزی یا هرهفتی یک بار سرم می آمد
تا که یواش یواش خوشدم
اما بعد از ۷ سال دوباره این مریضی به سرم آمدم
و فعلا هم ۳ سال که دوبار آموده
اما این بار خیلی زیاد به سراغم نمیاد
یعنی در این ۳ سال گذشته ۴ بار آمد
اما این بار خیلی سنگینه و زیاده میخوابانه
.. چه کار بکنم تا دوباره خوب بشم
درود. پیشنهاد ما این است که به پزشک مراجعه بفرمایید. پاینده باشید
سلام خسته نباشید من موقع هایی که کسی منو از خواب بیدار میکنه بهقول معروف خوابم کامل نباشه و عصبی بشم دست و پام دست خودم نیستن
آیا بنده صرع دارم
سلام دوست عزیز. لطفا به پزشک متخصص مراجعه بفرمایید.
سلام وقت بخیر من تقریبا از ۱۶ سالگی سالی یکبار تشنج میکنم بعضی سال هام نمیکنم سال اولی که تشنج کردم به پزشک مراجعه کردم تمام ازمایشاتو انجام دادم که گفت سالم و هیچ مشکلی نداره ولی دلیل تشنج هامو گفت فشار عصبی ویک سری قرص اعصاب داد اما چون پس مصرف قرص ها بیشتر عصبی و کم حوصله شده بودم و احساس میکردم بهم نمی افته ادامه ندادم ولازم به ذکره :درحالت طبیعی هم تشنج نمیکنم زمانی که خواب هستم ویک هو با استرس بیدارم میکنن یا با استرس میخوابیدم این اتفاق میوافتاد
همراه گرامی قطع مصرف دارو بدون مشورت با پزشک توصیه نمیشود.
سلام وقت بخیر.
یکی از اقوام ما یک ماهی میشه که توهم میزنه و هذیون میگه
و هر از گاهی هم یه حالت تشنج مانندی بهش دست میده که کمی کف از دهنش میزنه.
این فرد قبل از یک ماه پیش بیمارستان بستری بود بخاطر یه حالت ویروسی مانند و ازمایش اینا گرفتن
بعد اون دکتر داخلی مغز اومد نوار مغز اینا گرفت و به گفتش یه مویرگ مغز گرفته یا پاره شده همچین چیزی گفته بودن دکتره چندتاقرص و اینچیزا نوشت بعد از یکی دوهفته از مصرف اون داروها این اقا الان صبح ها از خواب بیدار میشه و شب ها توهم میزنه و تا قرصاشو نخوره اوکی نمیشه.
این دلیلش چی میتونه باشه؟؟جای نگرانی داره؟خوب میشه یا ماباید چیکار کنیم براش؟؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام ببخشید من یک پسر 12ساله دارم که صرع داره تشنج خیلی کم است روزی یه کی دوبار میگیره فقط به یک جا خیره میشه درحد چند ثانیه فقط از غذاها بدش میاد هیچ غذایی نمیتونه بخوره حالت تهوع زیاد داره الان دوساله اینجوریه چکار کنم تابتونه غذابخوره دارویی که مصرف میکنه دپاکین هست نصف دپاکین صبح میخوره نصف دگه شب.
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای اظهارنظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام میخواستم بدونم استفاده از گوشی موبایل یا تماشای تلویزیون یا استفاده از هر وسیله الکترونیکی دیگه باعث تشنج یا تیک های عصبی میشه؟
درود.همراه گرامی استفاده از گوشی موبایل یا تماشای تلویزیون در برخی افراد حساس میتواند باعث بروز حمله تشنج شود.پاینده باشید
سلام ۲۳سالمه دوسال میشه که تشنج میگره منو قرص ای پی وال استفاده میکردم نزدیک دوماه که رهاکین استفاده میکنم پیش دکتر هم رفتم این داروها رو همیشه برام تجويز میکنه دارو رو به گفته دکتر دوهفته استفاده نکردم ولی دوباره منو تشنج گرفت عکس سر نوار مغز همه چی گرفت ازم ولی چیزی نمیگه فقط میگه دارو مصرف کن چیکار کنم تااز شر داروها نجات پیدا کنم خستم کرده عوارض داروها هم که کم نیست ممنون میشم اگه جواب بدین
درود. به پزشک معالج اعتماد کنید و پس از پایان دوره درمان نتایج درمان و توقعات خود را با وی در میان بگذارید. پاینده باشید
سلام و عرض ادب
علت شل شدن زبان و تاری دید در بیماری صرع چیست؟!
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
سلام من الان ۱۵ سالمه واز ۵ سالگی صرع داشتم و تحت درمان بوده ام و دارو میخوردم (فنو باربیتال و اکس کارپین)و دوسال هست که دیگه تحت درمان نیستم و دارو نمیخورم ایا احتمال داره که دوباره من تشنج کنم و اینکه ورزش فوتبال برای من که بیماریم درمان شده ضرر داره
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک با توجه به نوع صرعی که داشتید شما را راهنمایی خواهد کرد. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام من صرع دارم تقریبا چند ماه ی بار موقع خواب تشنج میکنم میخواستم بدونم چ چیز های ضرر داره و چ چیز های مفیده و قرص دپاکین میخورم
درود.همراه گرامی در مورد بیماری صرع بهتر است فقط رژیم غذایی سالم داشته باشید.تندرست باشید.
سلام مادرم من صرع داره و قرص تگرتول ۴۰۰ و یه قرص دیگه مصرف میکنه
ممکن هست که من که اولین فرزند خانواده هستم صرع داشته باشم الان ۱۵ سال دارم اما تا بحال تشنج نکردم
درود.همراه گرامی صرع دلایل متفاوتی دارد و ممکن است ژنتیک هم در آن دخیل باشد.برای بررسی بیشتر بهتر است به پزشک مراجعه کنید.تندرست باشید.
با سلام من یک بار ۲ هفته پیش تشنج کردم و هیچ علائمی تو ازمایش ها دیده نشد قبلش زینک و امگا ۳ وقهوه مصرف کرده بودم ممنون میشم راهنمایی کنید
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام خدمت شما.
خواهر من بیش از ده سال است داروی بنام Tegral را مصرف میکند حالا سن اش ۲۲ است پنج شب قبل زمانی که خواب نمیرفت ۱۰ قرص دارو را هم زمان خور صبح آن روز حالت خیلی بدی داشت بردیم بیمارستان دو روز و یک شب بستر شد حالا خانه است حالت دلبدی و ضعف دارد. یکی از دکتر ها گفت خون خواهر شما باید تبدیل شود ( دیالیز). در این شب ها هم کم خواب است.
میشه نظر شما ره هم داشته باشم. تشکر.
درود.همراه گرامی دارویی که فرمودید می تواند عوارض مختلفی داشته باشد. توصیه ما این است که به پزشک معالج خود اعتماد کنید و درمانی که برایشان در نظر گرفته تکمیل کنند.پاینده باشید
سلام من دوسال صرع دارم الان چند روزه دکتر بهم قرص
لوبل لوتیراستام 1000داداه میخاستم ببینم قرص من عوارضی داره یا نه با تشکر
درود. همراه گرامی شما می توانید با مراجعه به بخش راهکارهای داروی عبیدی در وبسایت و مطالعه بروشور محصول با عوارض ونکات لازم درباره این دارو آشنا شوید.پاینده باشید
ممنون عالی بود
درود و سپاس از مهرتان
سلام من از سال ۹۲ تا به امروز تشنج می کنم vbm گرفتم نوع تشنج کانونی ودر قسمت راست است وداردی لوبل هزار روزی دو عدد یونیماید ۱۰۰روزی دو عدد
لاموترزین روی یک عدد کاربامازپین روزی دو عدد دپاکین روزی یک عدد می خورم این تداخلات داروی برای بنده ضرر ندارد باتوجه به اینکه داروی لوبل با لاموتریژین وکاربامازپین تداخل دارویی داره؟
درود همراه گرامی، توصیه می شود در زمینه تداخلات دارویی با پزشک معالج خود مشورت فرمایید و از دستورات ایشان پیروی نمایید. ایشان با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما و داروهای مصرفی شما، شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد.
درود، طفل ۱۰ ماه که صرع دارد آیا قابل تداوی است؟
هفته دو الی سه بار حمله بالایش میاید و حدود ۳۰ الی ۴۰ ثانیه دوام میکند.
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
فرزندان مدت۴۴سال قرص های ضد تشنج می خورد اما هیچکدام اصرار نکرده دراینصورت راهنمایی بفرمایید
درود همراه گرامی، از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص، درمان و انتخاب داروی مناسب پزشک معالج است، توصیه می شود از دستورات درمانی پزشک معالج خود پیروی کنید، و نتایج درمان را با ایشان در میان بگذارید. ایشان بر اساس اطلاعات دقیق و کامل پزشکی از شرایط شما ، شما را راهنمایی خواهند کرد.
خیلی عالی بود❤
درود و سپاس از مهرتان
سلام خدمت همه ئی شما عزیزان خوب خیلی مقبول تشکر از معلومات مفید تان واقعآ عالی بود چندین سال است صرع دارم و با استفاده از دارو کنترول شده است ولی متاسفانه حافظه ام خیلی کم کار می کند که حتی ازدواج منم بیادم نیست از این ناحیه رنج می برم لطفا راهنمائی ام کنید تشکر دوست تان دارم
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد . تندرستی شما آرزوی ماست
من سردرد های خیلی بدری دارم واقعا اذیتش میشم تاری دید افتاده شدن وسایل خود به خود از دستم تیک عصبی خیلی اذیت هستم لطفا کمکم کنید چیکار کرنم بارها رفتم سیتی اسکن یا ام آر آی هزینه با لا بود فرستنن دولتی که خیلی دیر وفت میدن
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است ایشان پس از معاینه، شنیدن شرح حال و در صورت نیاز انجام آزمایش ها و سایر اقدامات پاراکلینیکی، بر اساس اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما و تشخیص صحیح، شما را راهنمایی خواهند کرد.
مندر 12 سالگی تمام علائم حملات صرع رونشون دادم والان در 29سالگی هنوز به شدت درگیر هستم . لوبلولاموژین مصرف میکنم وقبلا دپاکین و سدیم والپرات میخوردم. نوع تشنجات من بصورت پرتاب شدید به روبرو و پرتاب وسایل بصورت ناخوداگاهه . تو محل کار بسیارمعذب میشم وقتی استرس و ترس طرف مقابل رومیبینم.تقریبا هرروز تشنج دارم بااینکه دائما تحت نظر پزشک هستم . لطفا راجع به جراحی بهم توضیح بدید که بتونم اقدام کنم.
درود همراه گرامی تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است و توصیه می شود در این زمینه با ایشان مشورت نمایید. ایشان با داشتن اطلاعات دقیق از شرایط پزشکی بیمار ، بیمار را راهنمایی خواهند کرد.