کسانی که ام‌اس دارند، ممکن است در طول زندگی به عمل جراحی نیاز پیدا کنند. آیا انجام عمل جراحی برای افراد دارای ام‌اس مجاز است؟ آیا بیهوشی برای این افراد مشکلی ایجاد می‌کند؟

ام اس یک بیماری دستگاه عصبی و ایمنی بدن است به این مفهوم که دستگاه ایمنی به اشتباه باعث التهاب و حتی تخریب برخی از قسمت‌های دستگاه عصبی بدن می‌شود و بر اساس مناطقی که التهاب دارند یا تخریب شده‌اند، علائم عصبی متفاوتی به‌وجود می‌آید.

به طور کلی، ام‌اس به‌ تنهایی دلیلی برای خودداری از جراحی نیست؛ زیرا احتمال خطر در جراحی برای افراد دارای ام‌اس با سایر افراد که ام‌اس ندارند، تفاوتی نمی‌کند.

بیهوشی همان کاری است که حس درد و هوشیاری فرد را در طول انجام جراحی کم می‌کند و برای افراد دارای ام‌اس خطر بیشتری نسبت به سایرین ندارد.

جراحی و بیهوشی هیچ یک، به خودی خود احتمال عود علائم ام‌اس را افزایش نمی‌دهد.


بیشتر بخوانید:  علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست


جراحی در بیماری ام اس

به طور کلی، کسانی که ام‌اس داشته، اما بیماری یا مشکل دیگری ندارند و مورد عمل جراحی قرار می‌گیرند، تغییری را در وضعیت ام‌اس خود گزارش نمی‌کنند.

شواهد علمی نشان نمی‌دهد که استرس ناشی از جراحی باعث بدتر شدن علائم ام‌اس می‌شود. با وجود این، توصیه می‌گردد افراد دارای ام‌اس ترس‌ها و نگرانی‌های خود را راجع به جراحی و بیهوشی با تیم معالج ام‌اس در میان بگذارند و با کمک آن‌ها به آرامش برسند. کسانی که جراحی غیراورژانس دارند، خوب است پیش از عمل جراحی استراحت کافی داشته باشند.

عفونت یا تب ممکن است علائم ام‌اس را بدتر کند. همچنین، کسانی که ضعف عضلانی دارند یا چندین روز است که در تخت‌خواب، محدود و بستری شده‌اند، سخت‌تر دوره نقاهت پس از جراحی را سپری می‌کنند.

در این موارد فیزیوتراپی اغلب به شخص مبتلا به ام‌اس کمک می‌کند و در صورت نیاز، بهتر است به محض اجازه دادن جراح و در اسرع وقت آغاز گردد.

بیهوشی و بی‌حسی حین جراحی در ام‌اس

احتمال بروز خطرات بیهوشی و بی‌حسی در افراد دارای ام‌اس تقریبا با کسانی که ام‌اس ندارند برابر است.

مورد استثنا، درصد کمی از مبتلایان به ام‌اس پیشرفته هستند که ضعف عضلانی یا مشکلات تنفسی دارند و به این دلیل در معرض خطر بیشتری برای بروز عوارض بیهوشی قرار می‌گیرند.

بیهوشی و بی‌حسی انواع گوناگونی دارد:

  • بیهوشی عمومی: در این حالت، داروها ما را به حالت خواب- مانند (کاهش هوشیاری) می‌برند، یعنی علاوه بر این که در طول عمل جراحی درد را حس نمی‌کنیم، هشیار هم نیستیم و خاطره‌ای از عمل در ذهن ما باقی نمی‌ماند.
  • بی‌حسی منطقه‌ای: در این نوع از بی‌حسی، داروی بی‌حسی منطقه‌ای اطراف یک عصب یا یک شبکه عصبی تزریق می‌شود و یک منطقه خاص از بدن را بی‌حس می‌کند، مانند بی‌حسی نخاعی (یا اپیدورال) که دارو در مایع نخاعی تزریق می‌گردد و منطقه پایینی بدن را بی‌حس می‌نماید.
  • بی‌حسی موضعی: دارو برای کاهش حس در یک محدوده خاص بدن استفاده می‌شود، مانند بی‌حسی اطراف یک دندان در دندانپزشکی.
  • آرام‌بخشی یا بی‌حسی ملایم: این داروها سطح هشیاری را کاهش می‌دهند تا ما درد و ناراحتی را کمتر حس کنیم.

خطر زایمان برای زنان مبتلا به ام‌اس

همه انواع بیهوشی و بی‌حسی برای زنان دارای ام ‌اس در هنگام زایمان بی‌خطرند و آغاز و ادامه روند آن با افرادی که به ام‌اس مبتلا نیستند، هیچ تفاوتی ندارد.