تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / دیابت / همهچیز درباره دیابت نوع دو
آنچه در این مطلب میخوانیم:
با توجه به آنکه دیابت نوع دو میتواند با عوارض قابلتوجهی مثل آسیب به اعصاب و رگهای خونی همراه باشد، در این مطلب به علل بروز این بیماری، عوامل افزایشدهنده احتمال ابتلا به آن، عوارض و راههای مقابله با آن میپردازیم.
دیابت یک بیماری مزمن است و زمانی پیش میآید که لوزالمعده، انسولین(هورمون تنظیمکننده قندخون) کافی تولید نمیکند یا بدن نمیتواند به طور موثری از انسولین تولیدشده استفاده کند. هایپرگلیسمی (افزایش قندخون) ناشی از دیابت کنترلنشده، به مرور زمان به ایجاد آسیب جدی به سیستمهای بدن، به ویژه اعصاب و رگهای خونی منجر میشود.
دیابت نوع دو شایعترین نوع دیابت است که بیش از نود درصد از کل موارد ابتلا به دیابت در سراسر جهان را تشکیل میدهد .
. این نوع از دیابت شامل مجموعهای از اختلالات است که با هایپرگلیسمی مشخص میشود و ناشی از مقاومت سلولها به انسولین و ترشح ناکافی انسولین است.
در بیشترِ افراد مبتلا به دیابت نوع یک، سیستمایمنی بدن فرد که به طور معمول با عفونتها مبارزه میکند، به سلولهای پانکراس که انسولین را میسازند حمله میکند و آنها را از بین میبرد. در نتیجه، پانکراس یا انسولین نمیسازد یا انسولین بسیار کمی تولید میکند. در صورت عدم تولید انسولین هم، ورود گلوکز به سلولها امکانپذیر نیست، در نتیجه سطح آن در خون افزایش پیدا میکند. در حالی که در دیابت نوع دو یا بدن انسولین کافی تولید نمیکند یا سلولهای بدن به درستی از انسولین استفاده نمیکنند.
علائم دیابت نوع دو در بیشتر موارد به کندی و در طی چندین سال آشکار میشوند و ممکن است آنقدر خفیف باشند که فرد متوجه آنها نشود. بعضی از افراد هیچ علامتی ندارند و بعضی دیگر تا زمانی که مشکلات سلامتی مرتبط با دیابت مثل تاری دید یا بیماریهای قلبی نداشته باشند، متوجه این بیماری نمیشوند.
علائم دیابت نوع دو شامل موارد زیر است:
در صورت بروز علائم بالا، باید برای ارزیابیهای بیشتر به پزشک مراجعه کنیم.
به نظر میآید دیابت نوع دو به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود.
علل ژنتیکی: بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع دو در یکی از اعضای خانواده خود یک فرد مبتلا به دیابت یا سایر مشکلات پزشکی مرتبط با دیابت، مثل چربی خون بالا، فشار خون بالا یا چاقی دارند.
عوامل مرتبط با سبک زندگی: یک رژیم غذایی ناسالم و ورزش نکردن کافی هم میتوانند به افزایش وزن منجر شوند که خطر ابتلا به دیابت نوع دو را بیشتر میکند.
عوامل خطری که احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش میدهند، شامل موارد زیر است:
این بیماری در بیشتر موارد در میانسالان و افراد مسن پیش میآید، اما می تواند کودکان را هم درگیر کند. همانطور که پیشتر اشاره شد، سن برابر یا بیشتر ازچهلوپنج سال یکی از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دو به شمار میآید.
اصلاح سبک زندگی بهترین راه برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع دو است. تغییر سبک زندگی، حتی در صورت ابتلا به دیابت نوع دو، میتواند روند پیشرفت بیماری را کند یا متوقف کند.
سبک زندگی سالم شامل موارد زیر است:
دستهبندی زیر با توجه به نتایج آزمایشها تعریف میشود:
درصورتی که بیمار حداقل یکی از موارد زیر یا بیشتر را داشته باشد، پزشک تشخیص دیابت نوع دو را برای فرد در نظر میگیرد:
به طور خلاصه مدیریت دیابت نوع دو نیازمند رویکرد بیمارمحور به اهداف درمانی و رژیم دارویی مناسب برای هر فرد است. تمرکز بر ویژگیهای فردی، نیازها و پاسخهای درمانی بیماران میتواند به بهبود روند کنترل بیماری و شرایط بالینی فرد منجر شود.
همانطور که پیشتر اشاره شد، دیابت یک بیماری مزمن و پیشرونده است و در صورت ابتلا به این بیماری، ممکن است با گذشت زمان به دریافت داروهای خوراکی در کنار اصلاح سبک زندگی نیاز پیدا کنیم.
اگرچه دیابت نوع دو درمان قطعی ندارد؛ اما مصرف صحیح و منظم داروهای تجویزشده توسط پزشک معالج و همچنین اصلاح سبک زندگی، به کنترل موثر علائم و بهبود و حفظ کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت کمک بسیاری میکند.
تغییرات سبک زندگی که به مدیریت بیماری دیابت کمک میکند شامل موارد زیر است:
در درمان دیابت نوع دو، ممکن است برای رسیدن به سطح قندخون مناسب، به استفاده از دو یا بیش از دو داروی خوراکی نیاز پیدا کنیم. در این شرایط، استفاده از درمانهای ترکیبی به صورت چند داروی کاهنده قندخون در یک قرص، به ما کمک میکند مصرف داروها را فراموش نکنیم و به درمان خود پایبند بمانیم.
در صورت ابتلای ما به دیابت نوع دو، و تحت شرایطی که مصرف داروهای خوراکی برای کنترل سطح گلوکز خون ما کافی یا موثر نباشد، ممکن است برای ما انسولین تجویز شود.
دیابت کنترلنشده، به بالاتر از حد طبیعی رفتن قند خون منجر میشود. سطح بالای قند در خون با گذشت زمان و بعد از چند سال میتواند مشکلاتی را در بدن ما به وجود بیاورد و به چشمها، کلیهها، اعصاب، پوست، قلب و رگهای خونی ما آسیب برساند. در ادامه به بعضی عوارض درازمدت دیابت اشاره میشود.
در صورت ابتلا به دیابت نوع دو، احتمال بروز موارد زیر در ما افزایش پیدا میکند:
رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو، رژیمی است که بر موارد زیر تمرکز داشته باشد:
همچنین این رژیم غذایی باید در وعدههای غذایی و میان وعدهها حاوی مقادیر کمتری از موارد زیر باشد:
بدن کربوهیدراتهای غذا را به گلوکز تبدیل میکند که این مسئله میتواند سطح گلوکز خون را بیشتر کند. بعضی از مواد غذایی مثل سیبزمینی و ذرت کربوهیدرات بیشتری نسبت به سایر غذاها دارند، بنابراین در زمان برنامهریزی وعدههای غذایی خود، باید میزان کربوهیدرات مواد غذایی را در نظر بگیریم.
به طور کلی اگرچه دیابت درمان قطعی ندارد، اما میتوانیم با مصرف صحیح داروهای تجویزشده توسط پزشک معالج، افزایش سطح آگاهی در مورد بیماری و مراجعه منظم به پزشک و در کنار آن، اصلاح سبک زندگی شامل رعایت رژیم غذایی مناسب، کاهش وزن و ورزش، به خوبی آن را کنترل کنیم و کیفیت زندگی خود را حفظ کنیم.
منابع: niddk, who, ncbi, uptodate, diabetes, webmd, idf
IR-0926-ABD-2393-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.