تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / نارسایی قلبی: علائم، علل و روش های درمان این بیماری
آنچه در این مطلب میخوانیم:
نارسایی قلبی وضعیتی است که در آن قلب شما توانایی رفع نیازِ بافت های بدن به اکسیژن و مواد مغذی را به 2 دلیل از دست می دهد:
– ماهیچه قلب خیلی ضعیف است و نمی تواند خون را با نیروی کافی به بقیه بدن پمپ کند.
– ماهیچه قلب در حالت استراحت مشکل دارد و نمی تواند با خون کافی پر شود.
ابتلا به نارسايی قلبی به معنی ايستادن قلب از ضربان نمیباشد، بلکه فقط آنطور که باید کار نمیکند. افراد بسیاری با این بیماری زندگی می کنند. نارسايی قلب يكی از شايع ترين علل مراجعه به بيمارستان ها در افراد بالای 65 سال است. سال ها طول می كشد تا نارسايی قلب ايجاد شود. در نتيجه اگر اكنون مبتلا به آن نبوده اما در معرض خطر ابتلا به آن هستيد، بايد از همين امروز تغييراتی را در شيوه زندگی خودتان جهت پيشگيری از این بیماری انجام بدهيد.
نارسایی قلبی ناشی از بیماری یا شرایطی است که به قلب آسیب میرسانند. خوشبختانه، درمان و مدیریت این بیماریها در مراحل اولیه اغلب میتواند از پیشرفت نارسایی قلبی جلوگیری کرده یا روند آن را کُند نماید. شایعترین علل نارسایی قلبی عبارتند از:
– تنگی دریچه ها: تنگی دریچه های قلب منجر به اختلال در جریان خون و افزایش فشار داخل قلب می شود.
– نارسایی دریچه ها: نشتی دریچه های قلب باعث بازگشت جریان خون به سمت عقب می شود.
علائم نارسایی قلب در اثر ضعیف تر شدن قلب و توانایی کمتر قلب برای پمپ کردن خون بر اساس نیازهای بدن ایجاد می شود و باعث بزرگ شدن قلب می شود. در صورت بروز هریک از این علائم بهتر است جهت بررسی به پزشک معالج خود مراجعه کنید:
تشخیص نارسایی قلبی با معاینه فیزیکی توسط پزشک صورت می گیرد. بررسی نشانه های فیزیکی بیمار در تشخیص نارسایی قلبی بسیار کمک کننده است اما به تنهایی برای تشخیص کافی نیست و نیاز به سایر آزمایش ها و بررسی های تشخیصی جهت تأیید نارسایی قلبی است.
مهم ترین آزمایش ها و بررسی های تشخیصی عبارتند از:
همان طور که قبلا گفته شد، وظیفه قلب رساندن اکسیژن و مواد غذایی به تمام بافتها و ارگانهای بدن است. لذا نارسایی قلبی با اختلال در این عمل میتواند باعث اختلال عملکرد اغلب ارگانهای بدن شود. میزان عوارض بیماری به شدت بیماری زمینه ای، سلامت عمومی بدن و سن بیماربستگی دارد. بعضی از عوارض نارسایی قلبی عبارتند از:
در بیشتر افراد، نارسایی قلبی یک بیماری مزمن است. در حالی که درمان هایی وجود دارد که می تواند به بهبود علائم کمک کند و پیشرفت نارسایی قلبی را کندتر بکند، ولی در بیشتر موارد نیاز به درمان مادام العمر دارد. درمان معمولاً شامل ترکیبی از روش های غیر دارویی، دارویی و سایر روش هاست:
روشهای غیر دارویی
از بین روشهای غیردارویی، تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی مهم ترین روش است. رایج ترین توصیه ها در این رابطه عبارتند از:
مقدار مایعاتی که می نوشید نیز مهم است. برای افراد مبتلا به نارسایی شدید قلبی، پزشکان اغلب نوشیدن کمتر از 2 لیتر مایعات در روز را توصیه می کنند. این شامل آب و سایر مایعات (مثل چای، آب میوه، قهوه، شیر، بستنی، سوپ و ماست) است. پزشک ممکن است بسته به وضعیت شما راهنمایی های دقیق تری در مورد مصرف مایعات به شما بدهد.
روشهای دارویی
درمان دارویی مهم ترین و مؤثرترین روش کنترل نارسایی قلبی است و قدم اول درمان می باشد. درمان دارویی مناسب بهتر است در اولین فرصت و بلافاصله بعد از تشخیص شروع شود، حتی اگر بیمار هیچ علامتی نداشته باشد. بیماران لازم است داروهای خود را بشناسند و در مورد نحوه صحیح مصرف دارو آگاهی کامل داشته باشند.
درمان های دارویی در بیماران نارسایی قلبی سه دسته اند:
سایر روش ها
تعبیه بعضی از انواع ضربان سازهای قلبی، دستگاه شوک داخل قلبی، دستگاههای کمکی بطنها و در صورت نیاز و با نظر پزشک متخصص، بعضی از انواع جراحی قلب در نهایت پیوند قلب ممکن است در برخی از بیماران کمک کننده باشند.
اغلب بیماران مبتلا به نارسایی قلبی باید همیشه دارو مصرف کنند و بطور منظم توسط پزشک معالج خود ویزیت شوند. برنامه ویزیت بیماران برحسب شرایط بالینی بیمار و با نظر پزشک معالج تعیین میشود. بیماران مبتلا به نارسایی قلبی باید مراقب علائم و نشانه های بیماری خود باشند و به تغییر علائم توجه کنند. لازم است بیماران با یک برنامه منظم و ترجیحاً روزانه خود را وزن کنند، به حجم ادرار و علائمی مثل تنگی نفس و تورم در مچ و ساق پا یا در شکم توجه داشته باشند. در صورت تغییر در علائم، بیماران باید زودتر به پزشک مراجعه کنند و منتظر ویزیت بعدی نباشند.
اگر این علائم را پیدا کردید، فوراً به اورژانس مراجعه کنید
اگر علائم زیر را پیدا کردید هرچه زودتر به پزشک یا پرستار خود مراجعه کنید
IR-1223-ABD-9061-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.