این روزها، تغییر سبک زندگی و عوامل دیگری مانند چاقی، افزایش سن، مصرف زیاد نمک و … سبب افزایش تعداد مبتلایان به بیماری فشار خون بالا شده است. طبق آمار، بیماریهای قلبی-عروقی با بیش از 17 میلیون مرگ در سال، مهمترین عامل مرگومیر در جهان به شمار میروند. بد نیست بدانید که اصلیترین علت بروز این نوع بیماریها پرفشاری خون یا فشار خون بالا است ولی اهمیت این بیماری در میان عموم مردم به درستی شناخته نشده است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و حدود 20 درصد از جمعیت بزرگسال ایران به آن مبتلا هستند. این نشان دهنده عدم اطلاعرسانی کافی درباره این بیماری است.
داروسازی دکتر عبیدی در راستای رسالت اصلی خود که همانا ارتقای سطح سلامت جامعه است، بهمناسبت روز جهانی فشار خون بالا (17 می، 27 اردیبهشت) با همکاری شرکت اسنپ، جنبش عمومی «آستین بالا بزن و عددت رو بدون» را راهاندازی کرده است. هدف اصلی از اجرای این پویش، افزایش آگاهی افراد از ابتلا به این بیماری و عوارض آن است. «آستین بالا بزن» حکایت از آغاز اقدام همگانی برای شناخت، پیشگیری و کنترل بیماری پرفشاری خون در میان عموم خانوادهها دارد. بهویژه که در حال حاضر در دسترس بودن درمانهای جدید امکان کنترل فشار خون بالا و جلوگیری از عوارض آن را نیز فراهم نموده است.
در این جا خواهیم دید که افراد به چه دلایلی به بیماری فشار خون مبتلا میشوند و برای مقابله با آن باید چه کارهایی را انجام دهند
فشارِ خون چیست؟
به نیرویی که خون هنگام عبور به دیوارهی شریانها وارد میکند فشارخون گفته میشود. به نیروی وارده در هنگام انقباض کامل ماهیچهی قلب، عنوان فشارخون «سیستولی» و در حالت استراحت قلب، عنوان فشارخون «دیاستولی» اطلاق میشود. فشار خون در نواحی نزدیک قلب، بیشتر و با فاصله گرفتن از قلب، کمتر میشود.
فشار خون بالا به چه معنی است؟
فشار خون بالا یا پرفشاری خون زمانی اتفاق میافتد که میزان فشار خون در بیمار به سطح ناسالمی افزایش یابد. معمولا چند عامل باعث این بیماری می شود که مهمترین آن ها تغییر در اندازه شریان ها است. در واقع، هرچه شریانها (سرخرگ ها) تنگتر باشند، میزان فشار خون بیشتر میشود. فشار خون بالا در طولانی مدت میتواند به رگها و سایر اندامهای بدن، به خصوص مغز، قلب، چشمها و کلیهها آسیب جدی وارد کند.
پرسش و پاسخ
من فشار خون دارم و جدیدا متوجه شدم که هر دو کلیه ظاهرا نازک شدن و هنوز نمیدونم آیا فشار خون باعث مشکل کلیه شده یا در اثر کلیه فشار خونم بالا میره.آیا نازک شدن کلیه ها رو کوچیک میکنه؟؟
درود. احتمال این که منشا هر دو مشکل یک عامل باشد وجود دارد. پیشنهاد میکنیم به یک متخصص بیماریهای قلب و عروق مراجعه بفرمایید. ایشان پس از معاینه ممکن است برای شما کارهای بیشتری مانند نوع خاصی سونوگرافی شریان کلیه یا آنژیوگرافی عروق کلیه را درخواست کنند و پس از رسیدن به تشخیص درست، درمان مناسب را تجویز نمایند. به هر حال لطفا تا مشخص شدن علت این مشکل حتما با جدیت پیگیری را ادامه دهید.
فشار من ۱۰روی ۷ یا ۱۱روی ۷/۴ میباشد. دیاستولم بالاست نسبت به سیستول. علت چیست؟ و آیا مصرف این دارو ضرر ندارد یا دارویم را عوض کنم؟
درود. در بیشتر افراد فاقد علامت فشار کمتر از یکصد و بیست روی هشتاد میلیمتر جیوه طبیعی است. اگر علامتی دارید یا در مورد دارو پرسش دارید حتما با پزشک معالج مطرح بفرمایید. ایشان با اطلاعات پزشکی کامل از بیمار بهترین پاسخ را به شما خواهند داد.
سلام، من 67 سال دارم. چهار ساله فشار خون دارم سه دارو مصرف می کنم. والسارتان 80 و دیلتیازم 60 هیدرو کلرو تیازید و تو این مدت معمولا فشارم بین 12/7 تا 14/7 می باشد. می خواستم بدونم فشار در این سن چقدر باید باشه که مشکلی پیش نیاد و آیا داروها را باید ادامه دهم؟ با تشکر
درود. بسیار خوب است که فشار خون خود را تا حدودی کنترل کردهاید. در نوبتهای منظم به پزشک معالج مراجعه بفرمایید و در نمودار اندازهگیریهای مختلف فشارخون را با ایشان مطرح بفرمایید و نتایج درمانی و علائم احتمالی و اگر دارویی را آغاز کردهاید اعلام بفرمایید. پزشک بر اساس همه اطلاعات پزشکی که از شما دارد در صورت نیاز تغییر در درمان اعمال میکند و در غیز این صورت همان درمان را ادامه میدهد. از هرگونه تغییر یا قطع خودسرانه دارو بدون صلاحدید پزشک معالج خودداری بفرمایید.
سلام من جدیدا تپش قلب زیاد میگیرم موقع خواب یا درطول روز. بگید چطور میتونم به خودم کمک کنم از این حالت خارج بشم، من سعی میکنم جابهجا بشم یا تلاش میکنم سرفه کنم، حس میکنم کمی رها میشم ازاین حالت، شماچه توصیه ای میکنید؟ تشکر میکنم
درود. بهتر است با مراجعه به پزشک متخصص قلب و عروق ترجیحا با فوق تخصص الکتروفیزیولوژی قلب و انجام معاینات و تستهای لازم شاید هولتر 24 ساعته تشخیص درست مطرح و درمان مناسب آغاز شود. کاهش سطح استرس با تکنیکهای ریلکسیشن و کاهش مصرف نوشیدنیهای دارای کافیین مانند چای و قهوه و دوری از دود دخانیات هم میتواند تا مراجعه به پزشک مفید باشد.