تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / دیابت / پیشدیابت؛ علل، علائم و تشخیص
آنچه در این مطلب میخوانیم:
پیشدیابت یک وضعیت جدی است که خطر ابتلا به دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و سکته مغزی را بیشتر میکند. در این مطلب با علل، علائم و عوارض مهم رسیدن به این وضعیت و راهکارهای پیشگیری از آن بیشتر آشنا میشویم.
پیشدیابت به معنی شرایطی است که قندخون ما بالاتر از حد نرمال است، اما این بالا بودن به اندازهای نیست که دیابت تلقی شود. سطح قند ناشتا بین 70 تا 100 میلیگرم در دسیلیتر نرمال تلقی میشود، در حالیکه قندخون ناشتا بالاتر از 125 میلیگرم در دسیلیتر نشاندهنده ابتلا به دیابت و قند ناشتا بین 100 تا 125 میلیگرم در دسیلیتر، نشان دهنده ابتلا به پیشدیابت است.
پیشدیابت معمولاً در دو صورت بروز میکند؛ زمانی که بدن ما تا حدودی به انسولین مقاومت دارد یا زمانی که سلولهای بتا در لوزالمعده ما، انسولین کافی برای نگه داشتن گلوکز خون در محدوده نرمال تولید نمیکنند، ترشح ناکافی انسولین باعث میشود که گلوکز اضافی به جای وارد شدن به سلولها، در جریان خون باقی بماند. این مسئله با گذشت زمان میتواند به ابتلای ما به دیابت نوع دو منجر شود.
در بیشتر موارد، ابتلا به پیشدیابت تا زمانی که منجر به بروز مشکلات سلامتی جدی مثل دیابت نوع دو نشود، شناسایی نمیشود؛ یعنی ممکن است ما باوجود ابتلا به پیشدیابت، تا چند سال علائم واضحی نداشته باشیم. بنابراین در صورت داشتن هر کدام از عوامل خطر پیشدیابت، که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، لازم است به پزشک مراجعه کنیم و در صورت لزوم آزمایشهای تشخیصی را انجام بدهیم.
در صورتی که ما عوامل خطر مرتبط با ژنتیک یا سبک زندگی را داشته باشیم، بیشتر در معرض مقاومت به انسولین یا ابتلا به پیشدیابت قرار میگیریم. بعضی از این عوامل خطر عبارتند از:
محققان علت ایجاد مقاومت به انسولین و پیشدیابت را به طور دقیق نمیدانند، اما احتمال میدهند اضافهوزن و عدم فعالیتبدنی عوامل اصلی ایجاد این بیماری باشند.
کارشناسان معتقدند چاقی به ویژه چربی بیش از حد دور شکم و اندام ها عامل اصلی مقاومت به انسولین است. این مسئله حتی در افرادی که شاخص توده بدنی1 (نسبت وزن برحسب کیلوگرم به قد برحسب متر به توان دو) آنها در محدوده طبیعی قرار میگیرد هم صدق میکند.
نداشتن فعالیتبدنی کافی هم با مقاومت به انسولین و ابتلا به پیشدیابت مرتبط است. فعالیتبدنی منظم با ایجاد تغییراتی در بدن ما توانایی بدن را در متعادل نگه داشتن سطح گلوکز خون بیشتر میکند.
پزشکان برای تشخیص ابتلا به پیش دیابت، از آزمایش خون استفاده میکنند. بالاتر بودن سطح قند خون نسبت به حد طبیعی آن، با کمک سه آزمایش مختلف قابل تشخیص است، این آزمایشها عبارتند از:
در این آزمایش، گلوکز خون بعد از حداقل 8 ساعت ناشتا بودن (پرهیز از خوردن و نوشیدن به جز آب) اندازهگیری میشود. عدد قند خون ناشتا در افراد مبتلا به پیشدیابت، بین 100 تا 125 میلیگرم در دسیلیتر است.
این آزمایش نشان میدهد که بدن ما گلوکز را بعد از خوردن غذا چطور کنترل میکند. در این آزمایش بعد از 8 ساعت ناشتا بودن، یک نوشیدنی شیرین به عنوان بخشی از آزمایش، نوشیده میشود و نمونهگیری خون و سنجش میزان گلوکز خون، دو ساعت بعد از آن انجام میشود. سطح گلوکز خون افراد مبتلا به پیشدیابت در نتایج این آزمایش بین 140 تا 199 میلیگرم در دسیلیتر است.
این آزمایش، که میانگین میزان گلوکز خون در سهماه گذشته را نشان میدهد، میتواند در هر زمانی انجام شود و ناشتا بودن فرد، روی نتیجه آن تاثیری ندارد. سطح A1C در افراد مبتلا به پیش دیابت بین 5.7 تا 6.4 درصد است.
پیشدیابت یک وضعیت جدی است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته مغزی را بیشتر میکند. در صورت ابتلا به پیشدیابت، میتوانیم با ایجاد چند تغییر در سبک زندگی خطر ابتلا به دیابت نوع دو را تا پنجاهدرصد کم کنیم، از جمله:
- داشتن فعالیت فیزیکی منظم
- کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
- رعایت رژیمغذایی سالم
با وجود اینکه بعضی از عوامل خطر مثل سابقه خانوادگی یا سن قابل تغییر نیستند، اما با اصلاح سبک زندگی و انجام اقدامهایی مثل داشتن فعالیت بدنی منظم، کاهش وزن (در صورت داشتن اضافه وزن) و رعایت رژیم غذایی مناسب، میتوانیم احتمال ایجاد مقاومت به انسولین یا ابتلا به پیشدیابت را کم کنیم و به بدن خود کمک کنیم پاسخ بهتری به انسولین بدهد.
در صورت ابتلا به پیشدیابت، با انجام اقدامات زیر میتوانیم سبک زندگی خود را اصلاح کرده و احتمال ابتلا به دیابت را کم کنیم.
یک رژیم غذایی حاوی سبزیجات و لبنیات کم چرب و استفاده کمتر از گوشت، شیرینیها و غلات تصفیه شده و پرهیز از مصرف نوشیدنیهای شیرین مثل نوشابه.
توصیههای پزشک میتوانند به ما در پیدا کردن راهکار مناسب برای کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و حفظ وزن سالم کمک کند، انجام فعالیتهای بدنی مثل سی دقیقه پیادهروی روزانه هم میتوانند به بهبود سلامتی ما منجر شوند.
درصورت ابتلا به پیشدیابت، پزشکان معمولاً تغییر و اصلاح سبک زندگی را توصیه میکنند، اما در صورت کافی نبودن این تغییرات، ممکن است داروهایی را باتوجه به وضعیت سلامتی ما تجویز کنند از جمله داروهایی برای:
در صورت داشتن علائم ابتلا به دیابت نوع دو یا هرکدام از عوامل خطر ابتلا به پیشدیابت، لازم است به پزشک مراجعه کنیم و در صورت لزوم آزمایشهای تشخیصی یا غربالگری را انجام بدهیم.
به طور کلی با توجه به پیامدهای مهم پیشدیابت مثل خطر بروز بیماریهای قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی، باید این وضعیت را جدی بگیریم و در صورت ابتلا به آن بهطور کامل از دستورات درمانی پزشک معالج خود پیروی کنیم.
1 Body mass index (BMI)
IR-0726-ABD-2146-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
قند خون ناشتا ۱۶۰ بوده است در یک هفته قبل از عید ازمایش نشان داد الان هم مرتبا قند خونم و بررسی میکنم میخام بدونم این همان پیش دیابت است که با کاهش وزن و فعالیت بدنی دوباره به حالت قبل میگرده؟
درود.همراه گرامی با توجه به آزمایش قند خون شما پیشنهاد ما این است با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید.بهتر است آزمایش شما تکرار شود.
بسیار عالی است
من یکسال پیش دیابتی داشتم با گرفتن صدها آزمایش حتی بعضی دکترها گفتن شمادیابت دارید داروبنویسم گفتم داروی ضعییف بنویس متفورمین خوردم و روانه۳۰دقیقه نرمش کردم وسیگار هم فقط روزی۳نخ کشیدم دگه پامرهم به دکتر نذاشتم حالا شکر خدا تکررادرارم تمام شده وآزمایش دونوبت دادم هیچ اثری از دیابت نیست..اعصابتان قوی کنید وورزش .ونکشیدن سیگار یا مثل من ۳نخ
درود. از به اشتراک گذاری تجربه شخصی شما سپاسگزاریم
سلام قند ناشتا من 104بود ایا دبابت حساب میشه
درود. همراه گرامی قند خون شما بالاتر از محدوده نرمال است اما هنوز دیابت محسوب نمی شود و در واقع در محدوده پیش دیابت قرار دارد. بهتر است با مشورت با پزشک، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش از پیشرفت آن به سمت دیابت پیشگیری کنید. پاینده باشید.
سلام وقتتون بخیر ،من پنج ماه پیش از روی موتور پرت شدم و یخورده به سرم ضربه وارد شد ،بعد از دو روز سرگیجه گرفتم و تکرار ادرار روزانه چهار دفعه داشتم و بعد از چند وقت بهتر شدم و الان هم روزانه سه دفعه ادرار دارم .البته هنوز آزمایش انجام ندادم و این میتواند مشکوک به دیابت باشد ؟
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص علت علائم و درمان بیماری پزشک معالج است، ایشان با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، شما را راهنمایی خواهند کرد.