تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / روانپزشکی / افسردگی پس از زایمان چیست و به چه دلیلی رخ میدهد؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بدن و ذهن ما در طول بارداری و بعد از آن دچار تغییرات زیادی میشود. اگر در تمامی یا بیشتر مواقع برای بیش از 2 هفته در طول بارداری یا بعد از آن احساس پوچی، بی تفاوتی یا اندوه داشته باشیم، باید از دیگران کمک بگیریم. اگر احساس کنیم که فرزند خود را دوست نداریم یا به او اهمیت نمیدهیم، ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان شده باشیم. درمان افسردگی، به کمک رواندرمانی یا دارو، بسیار مؤثر است و به ما و فرزندمان کمک میکند تا در آینده تا حد امکان سالم باشیم.
بیشتر زنان در عرض چند روز پس از زایمان ممکن است احساس اندوه یا پوچی داشته باشند. برای بسیاری از زنان، این احساس در عرض 3 تا 5 روز از بین میرود. اگر این احساس از بین نرود یا بیش از 2 هفته احساس اندوه، ناامیدی یا پوچی داشته باشیم، ممکن است که دچار افسردگی پس از زایمان شده باشیم. احساس ناامیدی یا پوچی بعد از زایمان بخشی از روند معمولی یا مورد انتظار مادر شدن نیست.
افسردگی پس از زایمان یک بیماری روانی جدی است که مغز را درگیر میکند و بر رفتار و سلامت جسمانی تأثیر میگذارد. اگر افسردگی داشته باشیم، احساس اندوه یا پوچی از بین نمیرود و میتواند در زندگی روزمره ما اختلال ایجاد کند. ممکن است احساس کنیم که نمیتوانیم با نوزاد خود ارتباط برقرار کنیم، انگار که مادر کودک نیستیم، یا ممکن است نوزاد را دوست نداشته باشیم یا نخواهیم که از او مراقبت کنیم. این احساسات میتوانند خفیف تا شدید باشند.
افسردگی یک اختلال شایع پس از بارداری است. از هر 9 تازه مادر، یک نفر مبتلا به افسردگی پس از زایمان است.
بیشتر بخوانید: علائم افسردگی در کودکان
برخی از تغییرات طبیعی پس از بارداری میتواند علائمی مشابه علائم افسردگی ایجاد کند. بسیاری از مادران وقتی نوزاد تازه وارد خانه میشود، احساس ناراحتی میکنند. اما اگر هر یک از علائم افسردگی، که در زیر به آن اشاره میکنیم، را برای بیش از 2 هفته داشتیم، باید به پزشک مراجعه نماییم:
برخی از زنان در مورد علائم خود با کسی صحبت نمیکنند. تازه مادران ممکن است از احساس افسردگی دچار خجالت، شرم یا احساس گناه شوند. آنها همچنین ممکن است نگران باشند که به عنوان مادران بد دیده شوند. هر زنی ممکن است در دوران بارداری یا بعد از بچهدار شدن دچار افسردگی شود. این به این معنی نیست که مادر بدی هستیم. لزومی ندارد که مادر و کودک رنج بکشند. پزشک میتواند به ما کمک کند بفهمیم که آیا علائم ما ناشی از افسردگی یا علل دیگری است.
بیشتر بخوانید: علائم افسردگی چیست و درمان آن چگونه است؟
تغییرات هورمونی ممکن است باعث بروز علائم افسردگی پس از زایمان شود. هنگامی که باردار هستیم، سطح هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون در بالاترین سطح خود قرار دارد. در 24 ساعت اول پس از زایمان، سطح هورمونها به سرعت به سطح طبیعی قبل از بارداری باز میگردد. تصور بر این است که این تغییر ناگهانی در سطح هورمونها ممکن است منجر به افسردگی شود. این تغییرات شبیه به نوسانات هورمونی قبل از قاعدگی، اما با شدت بیشتر است.
سطح هورمونهای تیروئیدی نیز ممکن است پس از زایمان کاهش یابد. تیروئید یک غده کوچک در گردن است که به تنظیم نحوه استفاده و ذخیره انرژی بدن از غذا کمک میکند. سطح پایین هورمونهای تیروئیدی میتواند باعث علائم افسردگی شود. یک آزمایش خون ساده میتواند نشان دهد که آیا سطح پایین هورمونهای تیروئیدی باعث علائم ما شده است یا خیر. در این موارد، پزشک در مورد تجویز داروی تیروئید تصمیمگیری میکند.
سایر احساسات نیز ممکن است زمینهساز افسردگی پس از زایمان باشند. نمونههایی از احساسات بسیاری از تازه مادران عبارتند از:
این احساسات در میان تازه مادران رایج است. اما افسردگی پس از زایمان یک بیماری جدی و قابل درمان است و یک روند معمول یا مورد انتظار برای تازه مادران نیست.
جواب این سوال مثبت است. موارد زیر ممکن است خطر افسردگی پس از زایمان را افزایش دهند:
در موارد زیر باید با پزشک تماس بگیریم:
در کنار مراجعه به پزشک، چند راه برای داشتن احساس بهتر یا استراحت بیشتر، عبارتند از:
داشتن دوست یا کسی که بتواند در مراقبت از کودک در زمانی که افسرده هستیم، به ما کمک کند، بسیار مفید است. اگر در دوران بارداری یا بعد از بچهدار شدن احساس افسردگی داشتیم، نباید در تنهایی رنج بکشیم. با عزیزان خود صحبت کنیم و فوراً با پزشک خود تماس بگیریم.
رواندرمانی. در طول درمان، صحبت با یک رواندرمانگر، روانشناس یا مددکار اجتماعی کمک میکند تا راهبردهایی را بیاموزیم تا اثر افسردگی بر تفکر، احساس و عملکرد خود را تغییر دهیم.
دارو. انواع مختلفی از داروها برای درمان افسردگی پس از زایمان وجود دارد. همه آنها باید توسط پزشک تجویز شوند. داروهای ضدافسردگی میتوانند به تسکین علائم افسردگی کمک کنند و برخی از آنها را میتوان در دوران شیردهی مصرف کرد. ممکن است چند هفته طول بکشد تا اثر داروهای ضدافسردگی شروع شود.
شوک الکتریکی (ECT). این روش برای درمان موارد شدید افسردگی پس از زایمان کاربرد دارد.
افسردگی میتواند بر فرزند ما نیز تأثیر بگذارد، بنابراین دریافت درمان مناسب هم برای ما و هم برای فرزندمان بسیار مهم است. مصرف داروهای ضدافسردگی یا رفتن به جلسات رواندرمانی ما را به یک مادر بد یا ناکام تبدیل نمیکند، بلکه کمک گرفتن نشانه قدرت است.
افسردگی پس از زایمان درمان نشده میتواند بر توانایی ما برای نگهداری از فرزندمان تأثیر بگذارد. ممکن است:
احساس اینکه مادر بدی هستیم میتواند افسردگی را تشدید کند. اگر احساس افسردگی میکنیم، کمک گرفتن بسیار مهم است.
تحقیقات نشان داده است که افسردگی پس از زایمان در مادر میتواند بر فرزند در طول دوران کودکی تاثیر بگذارد و باعث عوارض زیر شود:
منابع: Office on Women’s Health
IR-0823-ABD-8522-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.