تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / کم کاری تیروئید یا تیروئید کم کار چیست؟ علت، علائم و درمان آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
هیپوتیروئیدی (Hypothyroidism) یا کمکاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید هورمونهای کافی را برای رفع نیازهای بدن تولید نمیکند. تیروئید یک غده کوچک پروانهای شکل در جلوی گردن است. هورمونهای تیروئید نحوه استفاده بدن از انرژی را کنترل میکنند، بنابراین تقریباً بر تمام اجزای بدن، حتی نحوه ضربانسازی در قلب نیز تأثیر میگذارند. بدون هورمون تیروئید کافی، بسیاری از عملکردهای بدن کُند میشوند.
زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به کمکاری تیروئید هستند. این بیماری همچنین در افراد بالای 60 سال شایعتر است.
در موارد زیر احتمال ابتلا به کمکاری تیروئید بیشتر است:
همچنین در صورت ابتلا به اختلالات زیر، احتمال بروز کمکاری تیروئید بیشتر میشود:
بیماری خودایمنی اختلالی است که در آن سیستم ایمنی بدن، که معمولا با عفونتها مبارزه میکند، به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند.
بیشتر بخوانید: علائم سرطان معده و دلایل به وجود آمدن آن چیست؟
در صورت عدم درمان، کمکاری تیروئید در دوران بارداری میتواند سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، داروهای تیروئید میتوانند به جلوگیری از بروز این مشکلات کمک کنند و مصرف آنها در دوران بارداری بیخطر است. بسیاری از زنانی که تحت درمان با داروهای هورمون تیروئید هستند، در دوران بارداری به دوز بالاتری نیاز دارند. بنابراین اگر متوجه شویم که باردار هستیم، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیریم.
کمکاری تیروئید میتواند منجر به افزایش سطح کلسترول شود. در صورتی که در نتایج آزمایش، کلسترول بالا گزارش شود، معمولا کمکاری تیروئید باید بررسی شود. به ندرت، کمکاری تیروئید شدیدِ درمان نشده ممکن است منجر به کمای میکسادم شود. کمای میکسادم فرم شدیدی از کمکاری تیروئید است که در آن عملکرد بدن تا حد تهدیدکننده حیات کُند میشود و نیاز به مداخله فوری پزشکی دارد.
کمکاری تیروئید علائم زیادی دارد که میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از علائم رایج کمکاری تیروئید عبارتند از:
از آنجایی که کمکاری تیروئید سیر پیشرفت کندی دارد، ممکن است تا ماهها یا حتی سالها متوجه علائم بیماری نشویم.
بسیاری از این علائم، به ویژه خستگی و افزایش وزن، جز مشکلات رایج هستند و لزوماً به معنی ابتلا به مشکل تیروئید نیست.
کمکاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله:
در موارد کمتر ممکن است کمکاری تیروئید به دلیل وجود ید زیاد یا خیلی کم در رژیم غذایی یا اختلالات غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس ایجاد شود.
غده هیپوفیز، غده ای به اندازه نخود در مغز است که تعادل هورمونی بدن را تنظیم میکند.
هیپوتالاموس ناحیهای از مغز است که دمای بدن، گرسنگی و تشنگی را کنترل میکند.
هاشیموتو، یک بیماری خود ایمنی و شایعترین علت کمکاری تیروئید است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به بافت تیروئید حمله میکند، در نتیجه تیروئید آسیبدیده و ملتهب میشود و نمیتواند به اندازه کافی هورمون تیروئید بسازد.
تیروئیدیت (التهاب تیروئید) باعث میشود که هورمون تیروئید ذخیره شده، از غده تیروئید نشت کند. در ابتدا، این نشت سطح هورمونهای تیروئیدی را در خون افزایش میدهد و منجر به تیروتوکسیکوز میشود. تیروتوکسیکوز وضعیتی که در آن سطح هورمون تیروئید بسیار بالا است و ممکن است برای چندین ماه ادامه یابد. پس از آن، ممکن است تیروئید کم کار شود و با گذشت زمان، در صورت تداوم این وضعیت، جایگزینی هورمون تیروئید ضروری شود.
غده تیروئید برخی از نوزادان، در زمان تولد، به طور کامل رشد نکرده یا به درستی کار نمیکند. در صورت عدم درمان، کمکاری تیروئید مادرزادی میتواند منجر به ناتوانی ذهنی و نارسایی رشد شود، به این معنا که کودک آنطور که انتظار میرود رشد نمیکند. تشخیص و درمان زودهنگام این اختلال میتواند از این مشکلات جلوگیری کند. به همین دلیل است که نوزادان برای کمکاری تیروئید آزمایش میشوند.
وقتی جراح بخشی از غده تیروئید را خارج کند، ممکن است قسمت باقی مانده مقادیر طبیعی هورمون تیروئید تولید کند. اما برخی از افرادی که تحت این جراحی قرار میگیرند ممکن است دچار کمکاری تیروئید شوند. خارج کردن کامل غده تیروئید همیشه منجر به کمکاری تیروئید میشود.
جراحان ممکن است بخشی یا تمام غده تیروئید را به عنوان درمان موارد زیر خارج کنند:
استفاده از ید رادیواکتیو، یک درمان رایج برای پرکاری تیروئید است که باعث تخریب تدریجی سلولهای تیروئید میشود. افرادی که تحت درمان با ید رادیواکتیو قرار گیرند، احتمالاً در نهایت به کمکاری تیروئید مبتلا خواهند شد. پرتودرمانی برای افراد مبتلا به سرطان ناحیه سر یا گردن نیز میتواند به تیروئید آسیب برساند.
برخی داروها میتوانند با تولید هورمون تیروئید تداخل داشته باشند و منجر به کمکاری تیروئید شوند:
پزشک سابقه پزشکی را بررسی و ما را معاینه میکند. تشخیص کمکاری تیروئید تنها بر اساس علائم ممکن نیست، زیرا بسیاری از علامتهای آن مشابه علائم سایر بیماریها است. به همین دلیل است که پزشک برای بررسی عملکرد غده تیروئید آزمایش خون و گاهی تصویربرداری برای تأیید تشخیص و یافتن علت درخواست مینماید.
از آنجایی که کمکاری تیروئید میتواند باعث مشکلات باروری شود، زنانی که مشکل ناباروری دارند اغلب برای رد مشکلات غده تیروئید آزمایش میشوند.
کمکاری تیروئید با جایگزینی هورمونهایی که تیروئید دیگر قادر به ساخت آنها نیست، درمان میشود. قرص لووتیروکسین، مشابه هورمونی است که غده تیروئید سالم میسازد. پزشک ممکن است مصرف دارو را صبح قبل از صرف صبحانه توصیه کند.
پزشک حدود 6 تا 8 هفته پس از شروع مصرف دارو، آزمایش خون درخواست نموده و در صورت نیاز دوز دارو را تنظیم میکند. هر بار که دوز تنظیم میشود، آزمایش خون مجدد ضرورت مییابد. پس از رسیدن به دوز مناسب، ارزیابی تیروئید با آزمایش خون هر 6 ماه و سپس یک بار در سال توصیه میشود.
کمکاری تیروئید معمولا به طور کامل با مصرف داروهای هورمون تیروئید کنترل میشود، البته تا زمانی که دوز توصیه شده را طبق دستورالعمل مصرف کنیم. هرگز نباید بدون مشورت با پزشک خود، مصرف دارو را قطع کنیم. مصرف بیش از حد این داروها بدون مشورت با پزشک میتواند باعث اختلالات جدی، مانند مشکلات قلبی یا پوکی استخوان، شود.
غده تیروئید از ید برای ساخت هورمونهای تیروئیدی استفاده میکند. با این حال، ابتلا به بیماری هاشیموتو یا سایر انواع اختلالات خودایمنی تیروئید، ممکن است باعث حساسیت به عوارض جانبی مضر ید شود. مصرف غذاهایی که مقادیر زیادی ید دارند یا مکملهای ید، بدون مشورت با پزشک، ممکن است باعث کمکاری تیروئید یا تشدید آن شود.
به همین دلیل مشورت با پزشک در موارد زیر اهمیت زیادی دارد:
در صورت باردار بودن، به ید بیشتری نیاز داریم؛ زیرا جنین ید مورد نیاز خود را از رژیم غذایی مادر دریافت میکند. باید با پزشک در مورد میزان ید مورد نیاز خود صحبت کنیم.
منابع: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases
IR-0323-ABD-7955-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
تشکر از راهنمایی خوب شما
سلام من کم کاری تروئید دارم خیلی اذیتم دکترهم دو بارآزمایش دادم میگه دوروزی نصف لووکسین ۱۰۰ روبخور ولی خیلی اذیت میشه راهنمایی کنین ممنون
درود. به پزشک معالج اعتماد کنید و در ویزیت بعد نتایج درمان و توقعات خود را با وی در میان بگذارید. پاینده باشید
سلام جناب دکتر
ضمن تشکر از مطالب تاثیرگذار و مفیدتان لطفا بفرمایید آیا خشک شدن گلو و سرفه کردن و نیز خرخر کردن هنگام خواب اینجانب که به کم کاری تیرویید مبتلا هستم می تواند از علایم این بیماری باشد؟
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام من ماه پیش آزمایش دادم تی اس اچ ۵/۲و تی ۴ روی ۴بود دکتر گفت کم کاری خفیف و ۵روز در هفته لووتیروکسین ۵۰میخورم .الان یک هفته اس توی گلوم درد شدید دارم دهنم شیرین و دست و پا و صورت یخ کرده و بی حالی و صعف دارم الان بابد دوز دارو بیشتر بشه یا این دردها طبیعیه .اصلا نمیتونم راه برم
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه پزشک معالج است. توصیه می شود با ایشان مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی از شرایط شما، شما را راهنمایی خواهند کرد.