تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / سرطان / سرطان پانکراس چیست ؛ علت، علائم و درمان آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
پانکراس، غدهای گلابی شکل به طول حدود 15 سانتیمتر (شش اینچ) در شکم است و توسط معده، روده کوچک، کبد، طحال و کیسه صفرا احاطه شده است.
آنزیمهایی که لوزالمعده تولید میکند به هضم غذا و هورمونهای پانکراس به کنترل قند خون ما کمک میکند.
سرطان به رشد خارج از کنترل سلولهای بدن گفته میشود. به طور معمول برای تشکیل سلولهای جدید، در صورت نیاز بدن، سلولها تقسیم میشوند. سلولهای پیر میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند. گاهی اوقات این روند دچار اختلال میشود. در این صورت، بدون نیاز بدن، سلولهای جدید تشکیل میشوند یا سلولهای قدیمی نمیمیرند. این تجمع سلولهای اضافی، تودهای به نام تومور را تشکیل میدهد.
رشد و تقسیم بدون کنترل سلولهای غیرطبیعی در پانکراس، منجر به تشکیل توده و سرطان در آن میشود. این سرطان دوازدهمین سرطان شایع در سراسر جهان است.
شایعترین نوع سرطان لوزالمعده، از سلولهای پوشاننده مجاری خروجی آنزیمهای گوارشی از پانکراس تشکیل میشود (آدنوکارسینوم مجرای پانکراس).
سرطان در سلولهای تولیدکننده هورمون یا سلولهای عصبی غدد پانکراس کمتر شایع است. این نوع سرطان، تومورهای نورواندوکرین پانکراس و تومورهای غدد درونریز پانکراس هستند. سرطان لوزالمعده به ندرت در مراحل اولیه که قابل درمان است، تشخیص داده میشود؛ چراکه اغلب تا زمانی که به سایر اندامها سرایت نکرده باشد، علائمی ایجاد نمیکند.
علائم و نشانههای سرطان پانکراس اغلب تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده باشد، ظاهر نمیشود. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بیشتر بخوانید: علائم سرطان معده چیست؛ درمان سرطان معده
در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرقابل توجیه که باعث نگرانی ما میشود، باید به پزشک مراجعه کنیم. باید به خاطر داشته باشیم که بسیاری از بیماریهای دیگر نیز میتوانند این علائم را ایجاد کنند.
علت دقیق سرطان پانکراس مشخص نیست. پزشکان عواملی را شناسایی کردهاند که ممکن است خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد، از جمله سیگار کشیدن و داشتن بعضی زمینههای ارثی.
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهند، عبارتند از:
یک مطالعه بزرگ نشان داده است که ترکیب سیگار کشیدن، دیابت طولانی مدت و رژیم غذایی نامناسب، خطر ابتلا به سرطان پانکراس را بیش از خطر هر یک از این عوامل به تنهایی افزایش میدهد.
با رعایت موارد زیر میتوانیم خطر ابتلا به سرطان پانکراس را کاهش دهیم:
بیشتر بخوانید: علائم سرطان دهانه رحم چیست ؛ پیشگیری، تشخیص و درمان
لوزالمعده در عمق شکم قرار دارد، بنابراین مشاهده یا لمس تومور به کمک معاینه فیزیکی کار سادهای نیست. همچنین، علائم سرطان پانکراس همیشه واضح نیستند و معمولا به مرور و با گذشت زمان ایجاد میشوند.
پزشک ممکن است از چندین آزمایش برای تشخیص استفاده نماید، اما هیچ آزمایش استانداردی برای تشخیص سرطان پانکراس وجود ندارد. این موضوع تشخیص را پیچیدهتر میکند.
در صورت وجود علائم سرطان لوزالمعده، پزشک معمولا موارد زیر را انجام میدهد:
با پیشرفت سرطان لوزالمعده، ممکن است عوارض زیر بروز کنند:
o سوخت و ساز بالای سلولهای سرطانی
o تهوع و استفراغ ناشی از درمان یا فشار تومور به معده
o اختلال در هضم و جذب مواد مغذی، به علت عدم ترشح کافی شیره گوارشی از لوزالمعده
درمان سرطان پانکراس به مرحله بیماری و وضعیت سلامت عمومی بیمار بستگی دارد.
درمانهای استاندارد سرطان پانکراس، جراحی، شیمیدرمانی و پرتودرمانی هستند. کارآزماییهای بالینی درمانهای جدید را مورد ارزیابی قرار میدهند.
جراحی بیشترین شانس را برای کنترل سرطان پانکراس برای مدت طولانی به ما میدهد. اما در بیشتر موارد، تشخیص بیماری در مراحل پیشرفته باعث امکانپذیر نبودن جراحی میشود.
با ادامه مطالعات در زمینه تشخیص زود هنگام بیماری و پیشرفت فناوری، محققان پیشبینی میکنند که امکان تشخیص زود هنگام این بیماری میسر خواهد شد.
IR-1122-ABD-7327-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.