تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / عفونی / بیماری اوریون چیست؛ از علائم تا روشهای درمان اوریون
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اوریون یک عفونت ویروسی است که غدد بزاقی (غدد تولید کننده بزاق) که در نزدیکی گوشهای ما قرار دارند (پاروتید) را تحت تاثیر قرار میدهد. اوریون میتواند باعث تورم یک یا هر دوی این غدد شود.
تا پیش از اینکه واکسن اوریون در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار بگیرد، اوریون جزو عفونتهای رایج دوران کودکی بود. از آن زمان، تعداد موارد ابتلا به این عفونت به شدت کاهش یافته است.
با این حال، شیوع اوریون هنوز به صورت موردی رخ میدهد. این موارد، عموماً در افراد واکسینه نشده و معمولا در محیطهای با تراکم جمعیت زیاد مانند مدارس یا دانشگاهها بروز مییابد.
عوارض اوریون مانند کاهش شنوایی، به صورت بالقوه جدیاند، اما نادر هستند. در حال حاضر درمان خاصی برای اوریون وجود ندارد.
اوریون یک بیماری مسری است که توسط ویروس ایجاد میشود. این بیماری از طریق تماس مستقیم با بزاق یا قطرات تنفسی که از دهان، بینی یا گلو پخش میشوند، گسترش مییابد. فرد آلوده میتواند از راههای زیر باعث پخش ویروس شود:
فرد مبتلا ممکن است از چند روز قبل از شروع تورم غدد بزاقی، تا پنج روز پس از آن، باعث پخش ویروس اوریون شود. فرد مبتلا به اوریون، باید در این مدت تماس خود را با دیگران محدود کند. به عنوان مثال در خانه بماند و در رویدادهای اجتماعی و گردهماییها شرکت نکند.
اوریون بیشتر با لپهای پفکرده و فک حساس و متورم شناخته میشود. این علائم به دلیل تورم غدد بزاقی بناگوش (پاروتیدیت) در یک یا هر دو طرف صورت بروز مییابد.
علائم دیگری که ممکن است چند روز قبل از تورم غدد بزاقی بناگوشی شروع شود عبارتند از:
برخی از افرادی که به اوریون مبتلا می شوند، علائم بسیار خفیفی (مانند سرماخوردگی) نشان میدهند یا اصلاً علائمی ندارند و ممکن است ندانند که به این بیماری مبتلا شدهاند.
در موارد نادر، اوریون میتواند عوارض شدیدتری برای فرد ایجاد کند.
اکثر افراد مبتلا به اوریون در عرض دو هفته به طور کامل بهبود مییابند.
اگر خود یا هریک از اعضای خانوادهمان علائم و نشانههای اوریون داریم باید به پزشک مراجعه کنیم. اوریون تا حدود 9 روز پس از ظاهر شدن علائم بسیار مسری است. لازم است پیش از مراجعه به مطب پزشک به آنها اطلاع دهیم که مشکوک به اوریون هستیم تا اقدامات لازم برای جلوگیری از انتشار ویروس به دیگران در اتاق انتظار انجام شود.
باید به یاد داشته باشیم که در حال حاضر اوریون یک بیماری غیرشایع است، بنابراین ممکن است بیماریهای دیگری باعث علائم و نشانههای ظاهر شده در ما باشند. تورم غدد بزاقی و تب میتواند نشانهی موارد زیر باشد:
اوریون، یک عفونت ویروسی است. بنابراین آنتی بیوتیکها در درمان آن موثر نیستند. تا زمانی که سیستم ایمنی بدن با عفونت مبارزه میکند، درمان اوریون بر تسکین علائم متمرکز است. در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان ویروس اوریون وجود ندارد.
عفونت معمولا در عرض یک یا دو هفته از بین میرود.
در این میان، اقدامات زیر ممکن است کمککننده باشد:
در صورت عدم بهبودی علائم پس از 7 روز، یا تشدید ناگهانی علائم، باید مجددا برای مشاوره با پزشک خود تماس بگیریم.
اگر خود یا هریک از اعضای خانوادهمان مبتلا به اوریون شدیم، جلوگیری از گسترش عفونت بسیار مهم است.
بهترین راه برای پیشگیری از گسترش عفونت این است که:
بیشتر بخوانید: علائم دیابت چیست؟
عوارض اوریون نادر است، اما برخی از این عوارض به طور بالقوه جدی هستند. عوارض اوریون در بزرگسالان شایعتر است.
بیشتر عوارض اوریون شامل التهاب و تورم در قسمتی از بدن است، مانند:
سایر عوارض اوریون عبارتند از:
بهترین راه پیشگیری از اوریون، واکسینه شدن در برابر این بیماری است. اکثر افراد پس از واکسینه شدن کامل، نسبت به اوریون مصونیت دارند.
واکسن اوریون معمولاً به صورت واکسن ترکیبی شامل سرخک، اوریون، سرخجه (MMR) است و در دو دوز، پیش از ورود کودک به مدرسه در سنین زیر تزریق میشود:
منابع: Centers for Disease Control and Prevention , National Health Service , Mayo Clinic
IR-0323-ABD-7983-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
باسلام من پارسال اوریون گرفتم بعد خوب شدم امسال هم احساس میکنم زیر گوشم یکم سفت شده گلودرد و سردرد هم دارم چند روز پیش تب و بدن درد هم داشتم ممکنه دوباره گرفته باشم
درود همراه گرامی از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص بیماری پزشک معالج است، توصیه می شود با ایشان مشورت فرمایید. ایشان بعد از شنیدن شرح حال و معاینه ممکن آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نمایند و بر اساس اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، به تشخیص درست می رسند و درمان مناسب را تجویز خواهند کرد.