تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / تری گلیسیرید چیست ؛ علت و درمان تری گلیسیرید بالا
آنچه در این مطلب میخوانیم:
وقتی درباره چربی خون صحبت میکنیم، بیشتر افراد فقط به کلسترول خون فکر میکنند. خوب است بدانیم که بجز کلسترول، یکی دیگر از انواع چربی خون نیز حائز اهمیت است که «تریگلیسرید» نام دارد.
تریگلیسریدها رایجترین نوع چربی در بدن هستند که از مواد غذایی پرچرب و کالری اضافی دریافتی ناشی میشوند؛ کالری غذاهایی که میخوریم اما بدن ما در آن لحظه، به آن نیاز ندارد.
بدن ما، این کالریها را به تریگلیسرید تبدیل میکند و آنها را در سلولهای چربی ذخیره میکند. زمانی که بدن به انرژی نیاز دارد، تریگلیسریدها را آزاد میکند. اگر معمولا کالری دریافتی ما بیشتر از کالری مصرفی باشد، یعنی از غذاهای پرکربوهیدرات بیشتر استفاده میکنیم و در نتیجه، ممکن است تریگلیسرید بالایی داشته باشیم. به این اختلال، تریگلیسرید بالای خون می گویند.
عواملی که سطح تریگلیسرید را افزایش میدهند:
سطح بالای تریگلیسرید، با بیماریهای قلبی، سکته قلبی و سکته مغزی مرتبط است به خصوص در افرادی که سطح پایینی از کلسترول خوب (موسوم به HDL) داشته باشند یا مبتلا به دیابت نوع 2 باشند.
بالا بودن تریگلیسرید معمولا بدون علامت است. در موارد خاص مثل زمانی که علت تریگلیسرید بالا، ناهنجاریهای ژنتیکی است، ممکن است در پوست، گزانتوم دیده شود (تجمع چربی زیر پوست که بهصورت توده لمس میشود).
گاهی تریگلیسرید بسیار بالا میتواند باعث التهاب پانکراس یا پانکراتیت گردد که بهصورت درد شدید و ناگهانی شکم، بیاشتهایی، حالت تهوع و استفراغ شدید بروز میکند.
تریگلیسرید و کلسترول عملکردهای متفاوتی در بدن دارند، اما وجود هر دو، نشانه سلامت بدن هستند و باید در محدوده طبیعی نگه داشته شوند.
تریگلیسریدها نوعی چربی خون هستند. طبق نظر انجمن قلب آمریکا، تریگلیسریدها بیشترین نوع چربی در بدن هستند و انرژی مازاد غذاهای مصرفی شخص را ذخیره میکنند تا در صورت لزوم دوباره آن را در اختیار بدن قرار دهند.
کلسترولها در واقع نوعی لیپوپروتئین هستند. کلسترول علاوه بر غذای مصرفی، توسط کبد تولید شده و نقشهای مختلفی در بدن دارد که شامل شرکت در ساختمان هورمونها، غشای سلولها و تولید ویتامین د است.
LDL کلسترول بد و HDL کلسترول خوب، انواعی از کلسترول هستند.
پزشکان معمولا تریگلیسرید را نیز به عنوان بخشی از آزمایش چربی خون بررسی میکنند.
قبل از انجام آزمایش خون برای اندازهگیری دقیق تریگلیسرید باید ناشتا باشیم. بر اساس توصیه انجمن قلب آمریکا، هر فرد بالای ۲۰ سال باید حداقل هر ۵ سال یکبار، آزمایش چربی خون بدهد. انجام این آزمایشها بسیار مهم است؛ چراکه ممکن است به تریگلیسرید بالا مبتلا باشیم، اما هنوز علامتی در بدن ما ظاهر نشده باشد.
برنامه ملی آموزشی کلسترول، دستورالعملهای مربوط به سطح تریگلیسرید را نیز به این صورت تعیین کرده است:
• طبیعی: کمتر از 150 میلی گرم در دسیلیتر
• مرزی: 150 تا 199 میلی گرم در دسیلیتر
• بالا: 200 تا 499 میلی گرم در دسیلیتر
• بسیار بالا: 500 و بیشتر میلیگرم در دسیلیتر
بیشتر بخوانید: کلسترول چیست ؛ کاهش و درمان کلسترول خون بالا
تریگلیسرید بالا ممکن است منجر به سختتر شدن و ضخیمتر شدن دیواره رگها (تصلب شرائین) شود که خود میتواند احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و بیماریهای قلبی را افزایش دهد. تریگلیسرید بسیار بالا نیز میتواند باعث التهاب حاد لوزالمعده (پانکراس) شود.
تریگلیسرید بالا اغلب میتواند به عنوان نشانه اختلالات دیگری از جمله چاقی و سندرم متابولیک باشد که احتمال بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهند.
تریگلیسرید بالا همچنین میتواند نشانهای از موارد زیر باشد:
• دیابت نوع 2 یا پیشدیابت (پرهدیابت)
• سطح پایین هورمونهای تیروئید (کمکاری تیروئید)
• برخی شرایط ژنتیکی نادر که در آن تبدیل چربی به انرژی با اختلال روبهرو میشود.
• سندرم متابولیک
سندرم متابولیک، وجود همزمان شرایطی از جمله تجمع بیش از حد چربی دور شکم، فشار خون بالا، تریگلیسرید بالا، قند خون بالا و سطح غیرطبیعی کلسترول است.
روشهای پایین آوردن تریگلیسرید شامل تغییر در سبک زندگی و در صورت عدم موفقیت با این روش، استفاده از داروهای پایینآورنده چربی خون بر مبنای توصیه پزشک متخصص میباشد.
انتخاب سبک زندگی سالم نقش بسیار مهمی در کاهش تریگلیسرید دارد.
انجام حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی در تمام یا اکثر روزهای هفته. ورزش منظم میتواند تریگلیسرید را کاهش داده و کلسترول خوب را تقویت کند. سعی کنیم فعالیت بدنی بیشتری را در برنامه روزانه خود داشته باشیم، به طور مثال در محل کار از پلهها بالا برویم یا در زمان استراحت پیادهروی کنیم.
کربوهیدراتهای ساده مانند شکر یا غذاهایی که با آرد سفید و فروکتوز تهیه شدهاند، میتوانند تریگلیسرید را افزایش دهند.
اگر مبتلا به افزایش خفیف تا متوسط تریگلیسرید خون هستیم، روی کاهش کالری تمرکز کنیم. کالری اضافی به تریگلیسرید تبدیل و به عنوان چربی ذخیره میشود. کاهش کالری میتواند باعث کاهش تریگلیسرید شود.
چربیهای سالمتر گیاهی مثل روغن زیتون و کانولا را جایگزین چربیهای اشباعشده موجود در گوشت قرمز کنیم. به جای گوشت قرمز، ماهیهایی که حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند از جمله ماهی قزل آلا مصرف کنیم. از چربیهای ترانس (مانند استفاده چندباره از روغن سرخکردنی) و غذاهایی که حاوی روغن جامد هستند، خودداری کنیم.
الکل، کالری و قند بسیار بالایی دارد و تاثیر مستقیمی بر تریگلیسرید میگذارد. اگر مبتلا به تریگلیسرید بسیار بالا هستیم، از مصرف الکل جدا خودداری کنیم.
برخی از افراد برای کاهش تریگلیسرید نیاز به مصرف داروهای کاهنده چربی خون دارند. اگر پزشک برای کاهش تریگلیسرید دارویی تجویز کرده است، مطابق دستور، دارو را مصرف کنیم. به خاطر داشته باشیم که سبک زندگی سالم از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
بیشتر بخوانید: علائم زخم معده و روش های درمان آن چیست؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم، در صورتی که ما با تغییر سبک زندگی موفق به پایین آوردن تریگلیسرید خون نشویم، پزشک ممکن است یک یا چند نوع از داروهای پایینآورنده تریگلیسرید را توصیه کند:
استاتینها در واقع داروی پایینآورنده کلسترول خون هستند. پزشک ممکن است در صورت غیرطبیعی بودن کلسترول خون ما، یا ابتلا به دیابت و یا داشتن سابقه انسداد عروقی بهصورت همزمان، این دارو را برای ما تجویز کند. روزواستاتین و آتورواستاتین از جمله این داروها هستند.
فیبراتها مثل فنوفیبرات یا جم فیبروزیل میتوانند باعث کاهش تریگلیسرید خون شوند. فیبراتها در افرادی که بیماری کبدی یا کلیوی شدید دارند، مورد استفاده قرار نمیگیرند.
روغن ماهی که به عنوان اسید چرب امگا 3 نیز شناخته میشود، میتواند باعث کاهش تریگلیسرید خون شود، البته لازم است حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنیم.
نیاسین که به آن اسید نیکوتینیک هم گفته میشود میتواند باعث کاهش تریگلیسرید و LDL (کلسترول بد) شود. اگرچه مصرف نیاسین نیازی به نسخه ندارد، به علت امکان بروز تداخلات دارویی توصیه میشود حتما قبل از مصرف با پزشک خود در این رابطه مشورت کنیم.
منبع: Web MD
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
IR-1121-ABD-6222-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سپاس گذارم از راهنمایی تون.. عالی بود مطالب…
با عرض سلام و آرزوی سلامتی برای همه شما بزرگوارن عرصه علم و سلامت
طالبی هستم چربی خونم از حد نرمال بیشتر است و کبدم هم چرب است
لطفا در مورد تغذیه راهنمایی بفرمایید
با تشکر
درود. پیشنهاد ما این است که به پزشک مراجعه بفرمایید. پاینده باشید
سلام.وقت بخیر …من کلسترلم رور دویست و هفتاد و هفت هست و تری گلیسریدم روس سیصد و شصت و چهار از کدوم دارو استفاده کنم که به کاهش هر دو با هم منجر بشه؟؟؟؟
سپاس از شما و صفحه ی جذاب و مفیدتون.
همراه گرامی پزشک معالج تنها مرجع برای تجویز دارو در این زمینه است توصیه میکنیم در این زمینه با ایشان مشورت فرمایید.
بسیار عالی و مفید
سلام مامانم دست وپاهاش گزگز می کنه احتمال کبد چرب باشه قرص کبد میخوره رزور کسین۲۰ قرص لیور گل۱۴۰ میخوره آزمایش کبد داده
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام.تری گلیسرید من ۴۷۰ است و اغلب اوقات سردرد دارم و بسیار بی حال و خسته ام.آیا این علایم بدلیل چربی خون است؟و بهتر است از چه دارویی استفذده کنم؟
درود. همراه گرامی بهتر است با پزشک درمورد عوامل خطر و مصرف دارو جهت کاهش چربی خون مشورت کنید. تندرست باشید.
ممنون از اطلاعات خوبتون
درود و سپاس از مهرتان. همراهی شما را میستاییم
متاسفانه امروز پس از ازمایش خون متوجه شدم تری گلیرسیدیم خونم ۲۵۰۰ هست واقعا از این عدد شوکه شدم، ایا با مصرف دارو و تغییر سبک زندگی این موضوع درمان پذیر هست؟
درود همراه گرامی، بالا بودن عدد تری گلیسرید ممکن است ناشی از علل مختلف باشد و مانند هرماده دیگری در بدن افزایش تری گلیسیرید نیز به مقدار خارج از محدوده طبیعی ممکن است به سلامت اندامهای مختلف بدن آسیب برساند. به همین دلیل توصیه می شود در اسرع وقت جهت بررسی و یا تکرار نتایج آزمایش خود با رعایت شرایط ناشتایی 12 ساعته و اطمینان از تایید بالا بودن تری گلیسیرید به پزشک مراجعه کنید تا بر اساس تشخیص علت زمینه ای توسط پزشک معالج، درمان آن توسط پزشک انجام شود.