تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / روانپزشکی / سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چیست؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مجموعهای از علائمی است که بسیاری از زنان حدود یک یا دو هفته قبل از قاعدگی خود تجربه میکنند. بیش از 90 درصد از زنان علائمی مانند نفخ، سردرد و بدخلقی را قبل از قاعدگی تجربه میکنند. معمولا احتمال بروز این علائم در دهه چهارم زندگی (30 سالگی) بیشتر است. پزشک میتواند در یافتن راهکار برای تسکین علائم به ما کمک کند.
سندرم پیش از قاعدگی مجموعهای از علائم فیزیکی و احساسی است که بسیاری از زنان پس از تخمکگذاری و قبل از شروع دوره قاعدگی خود تجربه میکنند. به نظر میرسد که علت بروز این علائم در روزهای پس از تخمکگذاری، افت سطح استروژن و پروژسترون (در صورت عدم بارداری) باشد. علائم سندروم پیش از قاعدگی در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی در زنان از بین میرود، زیرا سطح این هورمونها دوباره شروع به افزایش میکند.
همه زنان علائم PMS را تجربه نمیکنند. همچنین علائم PMS در افراد مختلف میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. باید توجه داشت که اگر شدت این علائم در فردی بالا بود میتواند نشان دهنده اختلال ناخوشی (دیسفوریک) پیش از قاعدگی (PMDD) باشد. علائم PMS با یائسگی از بین میرود. پس از بارداری نیز ممکن است علائم متفاوتی را نسبت به قبل تجربه کنیم.
از هر چهار زن، سه نفر در مقطعی از زندگی خود علائم PMS را تجربه میکنند. برای اکثر زنان، این علائم خفیف است.
کمتر از 5 درصد از زنان در سنین باروری به PMDD مبتلا میشوند.
PMS ممکن است در گروههای زیر شایعتر باشد:
علائم PMS در هر فرد میتواند متفاوت باشد. ممکن است علائم فیزیکی مانند نفخ یا علائم عاطفی مانند اندوه و یا هر دو را داشته باشیم. علائم ممکن است در طول زندگی نیز تغییر کنند.
علائم فیزیکی PMS میتواند شامل موارد زیر باشد:
علائم عاطفی و فکری PMS عبارتند از:
اگر علائم برایمان آزاردهنده است یا زندگی روزمره ما را تحت تاثیر قرار داده، بهتر است با پزشک متخصص صحبت کنیم.
بیشتر بخوانید: چطور درد پریودی را کاهش دهیم و درمان کنیم؟
علت دقیق PMS هنوز مشخص نیست. به نظر میرسد تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی ممکن است در بروز علائم PMS نقش داشته باشد. این تغییرات هورمونی برخی زنان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
آزمایش خاصی برای تشخیص PMS وجود ندارد. پزشک با ما در مورد علائممان صحبت خواهد کرد، از جمله اینکه این علائم چه زمانی ظاهر میشوند و چقدر بر زندگی ما تأثیر میگذارند.
اگر علائممان ویژگیهای زیر را داشته باشد، احتمالاً مبتلا به PMS هستیم:
بهتر است علائم و شدت بروز آن را برای چند ماه پیگیری و آنها را هر روز در تقویم خود یادداشت کنیم و هنگام مراجعه به پزشک، این اطلاعات را همراه خود داشته باشیم.
بله. علائم سندرم پیش از قاعدگی ممکن است با رسیدن به اواخر دهه 30 یا 40 سالگی و نزدیک شدن به یائسگی بدتر شود.
این امر به ویژه در مورد زنانی که خلق و خوی آنها به تغییر سطح هورمون در طول چرخه قاعدگی حساس است صادق است. در سالهای منتهی به یائسگی، سطح هورمونها نیز به شکلی غیرقابل پیشبینی تغییر میکند و بدن ما به آرامی به سمت یائسگی پیش میرود که ممکن است باعث تشدید نوسانات خلقی شود.
این نکات به تسکین علائم PMS کمک میکند:
مسکنها میتوانند به کاهش علائم فیزیکی مانند دل درد، سردرد، کمردرد و حساسیت سینهها کمک کنند. در برخی مصرف این مسکنها درست قبل از شروع قاعدگی، میزان درد و خونریزی را در طول قاعدگی کاهش میدهد.
اگر این مسکنها موثر واقع نشوند، ممکن است پزشک برخی داروها (مانند داروهای ضدافسردگی، ضداضطراب و یا داروهای هورمونی) را برای کنترل علائم ما تجویز نماید.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان مصرف قرص آهن در زمان قاعدگی (قرص هماتینیک در پریودی)
مطالعات نشان میدهد که برخی ویتامینها و مواد معدنی ممکن است به کاهش برخی علائم PMS کمک کنند. بهتر است قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنیم.
موارد زیر فوایدی را در کمک به تسکین علائم PMS نشان دادهاند:
کلسیم. مطالعات نشان دادهاند که کلسیم میتواند به کاهش برخی از علائم PMS، مانند خستگی، تمایل به مصرف بعضی خوراکیها و افسردگی کمک کند.
بیشتر بخوانید: ویتامین ب (B)، عوارض و علائم کمبود ویتامین ب
منبع:
Office on Women’s Health
IR-0923-ABD-8665-ASS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.