تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / ایمونولوژی / اسپوندیلیتآنکیلوزان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی التهاب مزمن در مفاصل است، که باعث التهاب در مهرههای ستون فقرات و مفاصل بین ستون فقرات و لگن می شود. این بیماری در برخی افراد میتواند مفاصل دیگر مانند زانو و مچ پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
در اسپوندیلیت آنکیلوزان بافتهایی که رباطها و عضلات را به استخوان ها وصل می کنند، دچار التهاب می شوند. این التهاب سبب درد، خشکی و کاهش حرکت میشود که معمولا شروع آن از قسمت پایین کمر است ولی به تدریج قسمتهای بالاتر کمر، قفسه سینه و گردن را نیز درگیر می کند. در نوع شدید بیماری – و نه در همه بیماران – تداوم التهاب این قسمتها موجب میشود که بافتهای نرم بین مهرهها حالت استخوانی پیدا کرده و مهرهها به یکدیگر متصل شوند . نتیجه این تغییرات از بین رفتن حرکت و انعطاف پذیری این قسمتها خواهد بود. در سایر مفاصل بدن نیز ممکن است التهاب غشای مفصلی بوجود آید. گرفتاری مفاصل ران، بازو و مچ پا در اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر از درگیری مفاصل اندام فوقانی (مانند مفصل شانه) دیده می شود.
این بیماری هنوز درمان قطعی ندارد، اما با مصرف دارو و انجام ورزش و فیزیوتراپی میتوان از درد و پیشرفت آن جلوگیری کرد.
اسپوندیلیتآنکیلوزان معمولاً با التهاب در مفصل ساکروایلیاک که در واقع محل اتصال ستونفقرات به استخوان لگن است شروع میشود. بنابراین بیمار ممکن است در ابتدا احساس درد و خشکی در قسمت تحتانی کمر و لگن داشته باشد.
سایر علائم این بیماری به شرح زیر است:
این علائم ممکن است طی ماهها یا سالها پیشرفت کرده و به صورت دورهای ظاهر شوند؛ یعنی گاهی اوقات بیمار بدون علامت است و بعد از طی مدت زمان نامشخصی مجدد علائم در فرد بروز پیدا میکنند.
هنوز دلیل قطعی ابتلا به بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان شناخته نشده است. هر چند طبق تحقیقات به نظر میرسد ژنتیک در ابتلا به این بیماری نقش موثری دارد. بسیاری از افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان، دارای ژنهایی هستند که پروتئینی به نام
HLAB-27 تولید میکنند.
تشخیص بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان با توجه به سیر آهسته آن و عدم وجود تست آزمایشگاهی دقیق برای این بیماری، اندکی سخت است.
در صورت داشتن علائمی که پیشتر ذکر کردیم، مراجعه به پزشک فوقتخصص روماتولوژی توصیه میشود. پزشک متخصص در ابتدا شرححال کاملی از علائم بیمار، زمان شروع علائم و مدتزمانی که هر علامت طول کشیده از بیمار میگیرد تا بتواند در ادامه تصمیمگیری مناسبی برای درمان داشته باشد.
برای مثال کمردرد مرتبط با اسپوندیلیتآنکیلوزان، نشانههایی متمایز از سایر کمردردها دارد و با استراحت بهبود پیدا نمیکند و ممکن است در طول شب بیمار را از خواب بیدار کند.
آزمایشخون
همانطور که گفتیم یکی از مهمترین علائم بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان، التهاب ستونفقرات است. برخی از آزمایشها میتوانند نشانههای وجود التهاب در بدن را مشخص کنند.
تصویربرداری
تصویربرداری به پزشک امکان بررسی مشکلات ستونفقرات را میدهد و در کنار آزمایشخون میتواند برای تشخیص بیماری کمککننده باشد. از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تست ژنتیک
آزمایش ژنتیک میتواند به شناسایی ژن HLA-B27 که در بسیار از افراد مبتلا به بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان وجود دارد، کمک کند. هرچند این آزمایش به طور کامل قابلاطمینان نیست، چون نه همه افراد مبتلا به اسپوندیلیتآنکیلوزان این ژن را دارند و نه همه افراد سالم، فاقد این ژن هستند.
در نهایت تشخیص این بیماری زمانی قطعی میشود که تصویربرداری نشان دهد ستونفقرات التهاب دارد و بیمار دارای حداقل یکی از شرایط زیر باشد:
متاسفانه تاکنون درمان قطعی برای بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان (Ankylosing spondylitis یا به اختصارAS) شناخته نشده است. هرچند با استفاده از روشهای جدید، درد و علائم فرد مبتلا به این بیماری قابلکنترل شده و امکان جلوگیری از پیشرفت بیماری و پیشگیری از اتصال استخوانهای ستونفقرات به یکدیگر به وجود آمده است.
در بسیاری از مواقع درمان اسپوندیلیتآنکیلوزان شامل ترکیبی از ورزش، فیزیوتراپی و مصرف دارو خواهد بود.
ورزشکردن میتواند به حفظ وضعیت و محدوده حرکات ستونفقرات کمک کند و مانع از خشکی و دردناک شدن آن شود. فیزیوتراپی نیز میتواند باعث فعالماندن ستون فقرات شده و با در اختیار قرار دادن برنامه ورزشی مناسب هر فرد به آن کمک کند.
داروهایی که برای کنترل علائم بیماری اسپوندیلیتآنکیلوزان تجویز میشوند شامل موارد زیر هستند:
اغلب افراد مبتلا به این بیماری به جراحی نیازی ندارند. هرچند در صورتی که به مفاصل آسیب جدی وارد شده باشد، ممکن است پزشک جراحی تعویض مفصل را توصیه کند.
همانطور که گفتیم بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان میتواند بسیاری از قسمتهای بدن را درگیر کند. برخی از عوارضی که به دنبال ابتلا به این بیماری ایجاد میشوند شامل موارد زیر است:
IR-0126-ABD-1365-AS
منابع: nhs , mayoclinic , nhsinform , webmd , emedicine.medscape , niams.nih
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.