در این مطلب تلاش کردهایم به کسانی که با وجود تمام شدن فصل بهار همچنان دچار عطسه و آبریزش بینی هستند کمک کنیم. درست عواملی مشابه آنچه در فصل بهار موجب حساسیت فصلی بود در فصل تابستان نیز موجب حساسیت فصلی میشود. در این مطلب با این عوامل آشنا شده و برای درمان علائم حساسیت فصلی خود اقدامات مناسبی انجام دهیم.
عوامل ایجاد حساسیت تابستانه
گردهافشانی گیاهان بزرگترین عامل حساسیت تابستانی است
اغلب درختان در اواخر بهار گردهافشانی میکنند. به همین دلیل علفها و برگ گیاهان در این ایام موجب حساسیت تابستانی میشود. در مناطق جغرافیایی مختلف گیاهان متفاوتی وجود دارد که باعث بروز حساسیت فصلی میشوند. متداولترین علفهایی که موجب عطسه و آبریزش میشوند عبارتاند از:
علف هرز
گیاه ابروسیا «کهنه واش»
گل تاج خروسی
علفچنگ (نوعی میخک)
علف شور یا خار روسی
بومادران
خار غلتان
چمنها
علف دوروا
علف Blue grasses
علف باغ (Orchard)
علف شیرین بهاری (Sweet vernal)
اثر منفی دود در این فصل از سال از همیشه بدتر است
آلودگی هوا در تابستان میتواند علائم آلرژی را تشدید کند. در فصل تابستان میزان اوزون در سطح زمین بسیار بالا میرود. این آلاینده در اثر تابش نور خورشید به ترکیبات شیمیایی ناشی از آلودگیشود. تابش شی اتومبیل در اتمسفر تولید مدید نور خورشید در فصل تابستان به همراه وزش باد ملایم موجب تشکیل ابرهای اوزونی در اطراف برخی از شهرها شده که این امر باعث افزایش علائم حساسیت میشود.
حشرات گزنده در فصل تابستان بیشترند
گزیدگی حشراتی مانند زنبور و مورچههای آتشی میتواند موجب حساسیت تابستانی شود. آلرژی شدید ناشی از نیش حشرات میتواند زندگی فرد را به خطر بیندازد. نیش حشرات معمولاً باعث علائم خفیفی مانند خارش و تورم حول ناحیه میشود. ولی گاهی علائم شدیدتری همچون انسداد گلو در اثر تورم، باد کردن زبان، سرگیجه، تهوع یا تشنج به همراه دارد. این شرایط اضطراری است و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان ورم ناشی از نیش حشرات اقدام کرد.
ذرات ریز و آلرژیزا در گرما بهتر رشد میکنند کپکهای قارچی عاشق فضای مرطوب مانند زیرزمین و حمام هستند. هاگهای آن در فضا پخش شده و موجب حساسیت تابستانی میشود. ذرات میکروسکوپی که مایت نامیده میشوند نیز در فصل تابستان به اوج خود میرسند. این ذرات در هوای گرم و مرطوب رشد کرده و در تختخواب، بالش و فرشها نفوذ میکنند. حساسیت به مایت موجب عطسه، سرفه و آبریزش بینی میشود.
بیشتر بدانید: آلرژی فصلی چیست؟ علل، علائم و درمان حساسیت فصلی
علائم حساسیت تابستانی
علائم حساسیت تابستانی مشابه علائم حساسیت بهاری است. این علائم عبارتاند از:
آبریزش بینی
آبریزش چشم
عطسه
سرفه
خارش چشم و بینی
تیرگی اطراف چشمها
برای تشخیص حساسیت تابستانی باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک بر اساس علائم و سوابق حساسیت درمان مناسب را تجویز میکند.
درمان و کنترل حساسیت تابستانی
داروهای بدون نیاز به نسخه برای درمان علائم حساسیت تابستانی عبارتاند از:
آنتیهیستامین
قطره چشمی
شست و شوی بینی با آب نمک
برای درمان گزیدگی حشرات روشهای زیر را امتحان کنیم.
برای واکنشهای خفیف حساسیتی، بهمنظور کاهش تورم یک کیسه آب یخ روی محل گزیدگی قرار دهید. حواسمان باشد که نیش حشره در بدن باقی نماند.
از مسکنهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
از کرمهای کاهش درد و خارش استفاده کنید.
آنتیهیستامین خوراکی خارش را رفع میکند.
چگونه از بروز حساسیت تابستانی جلوگیری کنیم؟
زمانیکه سطح آلایندهها و میزان گرده گیاهان بالاست در خانه بمانیم.
در و پنجرهها را بسته نگه داریم. از تهویه هوا برای خارج کردن عوامل آلرژیزا از خانه استفاده کنیم.
فیلترهای هوا را مرتب تمیز کنیم. همچنین مراقب پاکیزگی قفسه کتاب، منافذ و دیگر مکانهای مناسب برای جمع شدن گرده گیاهان باشیم.
پتو، روتختی، ملحفه، فرش و قالیچهها را با آب گرم بشوییم. این کار مایتها و دیگر عوامل آلرژیزا را از بین میبرد.
وقتی وارد خانه میشویم دوش بگیریم و لباسهای خود را عوض کنیم.
برای از بین بردن گردهها، کپکهای قارچی و گردوغباری که در فرشها جمع شده مرتب جارو برقی بکشیم. بهتر است روی جاروبرقی فیلتر مناسب نصب کنیم.
برای جلوگیری از رشد مایتها، رطوبت خانه را پایین نگه داریم.
در صورت تمایل میتوانید این مطلب را به اشتراک بگذارید.
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.