تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / پوست / علت و درمان انواع آکنه
آنچه در این مطلب میخوانیم:
آکنه یک مشکل پوستی شایع است که انواع مختلفی دارد و منجر به ایجاد ضایعاتی میشود که آنها را با نام «جوش» میشناسیم. در این مطلب به بررسی بیشتر آکنه، علت و راههای درمان آن و همینطور به نکات مهم مراقبت از پوست در افراد مستعد آکنه میپردازیم.
آکنه یک مشکل التهابی پوست است و زمانی بروز میکند که منافذ فولیکولهای مو توسط سبوم (مادهای روغنی که توسط غدد چربی پوست ترشح میشود) و سلولهای مرده پوست مسدود میشوند، در این حالت باکتریها در فولیکولهای مسدودشده جمع شده و منجر به التهاب، تورم، قرمزی، درد و در نتیجه بروز جوش میشوند.
چهار رویداد اساسی منجر به بروز آکنه میشوند:
آکنه بیشتر در قسمتهای زیر ایجاد میشود:
آکنه میتواند منجر به ایجاد چندین نوع ضایعه یا جوش شود. پزشکان به ضایعات کوچک که میتوانند سربسته یا سرباز باشند، کومدون میگویند. انواع آکنه عبارتند از:
منافذ مسدودشده کوچک که برآمدگی سفیدی ایجاد میکنند.
منافذ مسدودشده کوچک که به سطح پوست میرسند و باز میشوند و به دلیل تغییر رنگ سبوم در مجاورت هوا، روی سطح پوست سیاه به نظر میرسند (سیاه بودن دلیلی بر کثیف بودن این نوع جوش نیست).
ضایعات ملتهب که معمولاً به صورت برجستگیهای کوچک صورتی تا قرمز روی پوست ظاهر میشوند و ممکن است در لمس حساس باشند.
پاپولهایی که بالای آنها ضایعات پر از چرک سفید یا زرد قرار دارند.
پاپولهای سفت، بزرگ و دردناکی که در عمق پوست قرار دارند.
ضایعات بزرگ، عمیق، دردناک و پر از چرک که بیشترین احتمال ایجاد محل زخم دائمی (اسکار) را دارند و شدیدترین نوع آکنه هستند
آکنه اصطلاح پزشکی جوش است. جوشها زمانی بروز میکنند که منافذ پوست با سلولهای مرده و چربی پوست مسدود و باکتریها جمع شوند. در این حالت، پوست ممکن است ملتهب یا متورم شود و جوش بروز پیدا کند.
مطالعه این مقاله برایتان مفید خواهد بود: بیماری کهیر چیست؟
آکنه در نوجوانان و جوانان بسیار شایع است و پوست حدود 95 درصد از افراد یازده تا سیساله را تحت تأثیر قرار میدهد.
آکنه معمولاً بین سنین سی تا چهلسالگی برطرف میشود، البته ممکن است در بعضی موارد در دوران بزرگسالی هم ادامه پیدا کند و یا برای اولین بار در این دوران ظاهر شود. آکنه دوران نوجوانی بیشتر در مردان و آکنه بعد از نوجوانی بیشتر در زنان دیده میشود.
افزایش آندروژنها (هورمونهای جنسی مردانه)، ممکن است منجر به بروز آکنه شود. این هورمونها به طور معمول در پسران و دختران در دوران بلوغ افزایش پیدا میکنند و منجر به بزرگ شدن غدد چربی و تولید سبوم بیشتر میشوند. در بیشتر افراد مبتلا به آکنه، سطح هورمونها طبیعی است، اما غدد چربی نسبت به هورمونها بسیار حساس هستند.
تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری میتوانند منجر به ایجاد آکنه شوند.
آکنه به ویژه در افراد بالای سیسال میتواند قبل از دوره قاعدگی تشدید شود.
محققان بر این باورند که اگر والدین ما آکنه داشته باشند، احتمال بروز آکنه در ما بیشتر است.
بعضی از داروها، مثل داروهای حاوی هورمونها یا کورتیکواستروئیدها، میتوانند منجر به ایجاد آکنه شوند.
افراد در هر سنی ممکن است به آکنه مبتلا شوند، اما آکنه در نوجوانان شایعتر است.
لوازم آرایشی با پایه روغن ممکن است احتمال بروز آکنه را بیشتر کنند، در حالیکه لوازمآرایشی “غیرکومدوژنیک” یا با پایه آب، معمولاً منجر به تشدید آکنهها نمیشوند.
موارد زیر منجر به ایجاد آکنه نمیشوند، اما ممکن است آن را بدتر کنند.
مراقبت از پوست یک جنبه مهم درمان آکنه و شامل موارد زیر است:
توصیه میشود صورت خود را یک تا دو بار در روز با استفاده از یک پاککننده غیرصابونی ملایم پوست و آب گرم (نه داغ) بشوییم. نباید از یاد ببریم که اسکرابکردن یا شستوشوی شدید میتواند آکنه را بدتر کند و به سطح پوست آسیب برساند.
جوشها را فشار ندهیم چون این کار ممکن است منجر به بدتر شدن آکنه، تورم و زخم شدن پوست و عفونی شدن ضایعات شود.
استفاده از مرطوبکنندهها، خشکی و لایهبرداری پوست را (که از عوارض جانبی رایج بعضی از درمانهای آکنه است) به حداقل میرساند. مرطوبکنندههای “غیرکومدوژنیک” معمولاً منافذ پوست را مسدود نمیکنند.
بعضی از درمانهای آکنه حساسیت پوست را به نور خورشید بیشتر میکنند. برای به حداقل رساندن این آسیبهای پوستی، بهتر است از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنیم و قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید از ضد آفتابهایی با SPF 30 یا بالاتر که طیف وسیعی دارند و از پوست ما در برابر پرتوهای UVA و هم UVB محافظت میکنند، استفاده کنیم.
در مورد آکنههای خفیف، میتوانیم با راهنمایی داروساز خود از محصولات بدون نیاز به نسخه استفاده کنیم. در موارد نادر، استفاده از این محصولات ممکن است سبب بروز واکنش آلرژیک شدید در بعضی از افراد شوند، بنابراین لازم است در سهروز اول، آنها را فقط در یک منطقه کوچک از پوست خود امتحان کنیم.
در صورت عدم بهبودی آکنه بعد از سه ماه و یا ابتلا به آکنه متوسط یا شدید، باید به پزشک مراجعه کنیم.
بهطورکلی، داروهای مختلفی در درمان آکنه به کار میروند و پزشکان در بعضی مواقع مصرف همزمان چند نوع از آنها را پیشنهاد میکنند.
هیچ دارو یا ترکیب یکسانی از داروها برای دریافت بهترین اثربخشی در درمان آکنه برای همه افراد وجود ندارد و معمولاً بیشتر افراد برای پیدا کردن بهترین درمان، به امتحان کردن داروهای مختلف نیاز دارند.
بعضی از داروهای درمان آکنه نیاز به نسخه پزشک دارند و بعضی دیگر بدون نیاز به نسخه قابل تهیه هستند، داروهایی که ممکن است توسط پزشک ما برای درمان آکنه پیشنهاد شوند عبارتند از:
داروهای موضعی که بهطور مستقیم روی پوست خود قرار میدهیم، این داروها میتوانند به شکل ژل، کرم یا لوسیون باشند و انواع مختلفی دارند از جمله:
بعضی از داروهایی که به صورت خوراکی در درمان آکنه استفاده میشوند عبارتند از:
سایر درمانها شامل لایهبرداری شیمیایی و درمان با نور یا لیزر میشوند.
مطالعه این مقاله برایتان مفید خواهد بود: بیماری اگزما چیست؟
اسکرابکردن یا شستوشوی بیش از حد
شستوشوی شدید پوست و استفاده از اسکرابها میتوانند پوست را تحریک کنند. وقتی پوست خشک و ملتهب میشود، داروهای درمان آکنه را سختتر تحمل میکند، بنابراین باید از شویندههای ملایم استفاده کنیم و صورت خود را بیش از دوبار در روز نشوییم.
در صورت ابتلا به آکنه، ممکن است به فشار دادن جوشها و تخلیه آنها تمایل داشته باشیم، این مساله میتواند منجر به ایجاد زخم، عفونت یا بدتر شدن آکنه شود. پاپولها و پوسچولها ممکن است تا عمق پوست گسترش پیدا کنند و فشار دادن آنها میتواند منجر به قرمزی طولانی مدت و ایجاد اسکار در پوست شود.
پوست مستعد آکنه ممکن است به ویژه به دلیل استفاده از بعضی از درمانها خشک باشد، اما بسیاری از افراد مبتلا به آکنه ممکن است به دلیل ترس از بدترشدن آکنهها، به اندازه کافی از مرطوبکنندهها استفاده نکنند، در حالی که استفاده از یک مرطوبکننده “غیرکومدوژنیک” برای کمک به حفظ سلامت پوست هنگام درمان آکنه لازم است.
به این دلیل که بعضی از درمانهای آکنه منجر به حساستر شدن پوست در برابر آفتاب میشوند، استفاده از ضدآفتابها از اهمیت زیادی برخوردار است، ضدآفتابهای غیرکومدوژنیک که برای پوستهای مستعد آکنه ساخته شدهاند برای استفاده در افراد مبتلا به آکنه مناسبند.
پیروی و ادامه دادن درمان تا زمانی که پزشک معالج ما لازم میداند، ضروری است. ضمن آن که معمولا بعد از درمان هم، متخصصان ادامه دادن مراقبتهای پوستی را برای پیشگیری از بروز مجدد آکنه توصیه میکنند، طول دوره درمان و استفاده از داروهای ضدآکنه توسط پزشک معالج ما مشخص میشود.
بسیاری از درمانهای آکنه برای استفاده در دوران بارداری بیخطر نیستند، بنابراین اگر میخواهیم باردار شویم، لازم است قبل از اقدام به بارداری، درباره امکان ادامه دادن یا لزوم توقف درمان با پزشک معالج خود مشورت کنیم و در صورت ضرورت درمان آکنه، باید راجع به گزینههای درمانی ایمن در دوران بارداری هم از پزشک خود مشورت بگیریم.
بهطور کلی با وجود آنکه آکنه یک مشکل پوستی شایع است، در بعضی موارد میتواند شدید و برای فرد آزاردهنده باشد و ما با آگاهی بیشتر از این مشکل پوستی، علت و راه های درمان آن و نکات مهم در مراقبت از پوست خود میتوانیم به بهبود روند درمانمان کمک کنیم.
منابع: niams, uptodate, nhs, webmd
IR-0726-ABD-2154-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
دلیل اینکه در PMS و در طی پریود، جوش میزنیم چیه ؟
درود.همراه گرامی تغییرات هورمونی که طی این دوران اتفاق میافتد میتواند باعث ایجاد آکنه شود.بهتر است برای بررسی دقیق علل آکنه به پزشک مراجعه کنید.تندرست باشید.