تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / فیبریلاسیون دهلیزی / ورزش و فیبریلاسیون دهلیزی
آنچه در این مطلب میخوانیم:
حتی اگر سالها فعالیت بدنی مداوم داشتهایم، ابتلا به مشکلات قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است این نگرانی را در ما به وجود آورده باشد که آیا ورزش کردن برایم خطرناک است؟ در این صورت احتمالاً با بالا رفتن ضربان قلب هنگام ورزش، نگران وخیم شدن بیماری خود میشویم.
مطالعات اخیر نشان میدهد که بیشتر مبتلایان به فیبریلاسیون دهلیزی، با ورزش کردن زندگی بهتری را تجربه میکنند. اگرچه به نظر میرسد در برخی افراد، ورزش باعث تشدید علائم بیماری میشود. اما در بیشتر موارد، ورزش سبک هم برای قلب و هم برای بهبود علائم فیبریلاسیون دهلیزی مفید است.
اخیراً مطالعه کوچکی نشان داده است افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی که به طور منظم ورزش میکنند، مشکلات کمتری با بیماری خود دارند و کیفیت زندگیشان بهبود یافته است. در این مطالعه میبینیم که این افراد نسبت به مبتلایانی که ورزش نمیکنند، قادر به اداره بهتر فعالیتهای روزمره خود هستند.
فعالیت بدنی همچنین به کاهش فشار خون، کاهش قند خون و بهبود خواب کمک میکند. بنابراین چنانچه پزشک ما را به انجام فعالیتهای ورزشی توصیه میکند، نگران نباشیم. شروع کنیم.
در صورت ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، پیش از شروعِ هرگونه تمرین ورزشی با پزشک متخصص قلب خود مشورت کنیم تا با توجه به تواناییها و شرایط جسمیمان، از آنچه برای ما مناسب و بیخطر است آگاه شویم.
در بیشتر افراد، حتی افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی، داشتن فعالیتهای بدنی سبک توصیه میشود. اگرچه برخی افراد هنگام ورزش، تشدید علائم فیبریلاسیون دهلیزی را تجربه میکنند. اما در بسیاری از افراد مبتلا، ورزش کمک میکند که قلب به ریتم طبیعیتر خود بازگردد. فعالیت بدنی به چند دلیل مهم است:
ضربانِ توصیه شدهی قلب در هنگام ورزش، به بسیاری از عوامل فردی از جمله داروهایی که مصرف میکنیم، شکل قلب، اندازه قلب و پاسخ آن به ورزش بستگی دارد.
برای آنکه مفهوم پاسخ قلب به ورزش را بهتر درک کنیم، موارد زیر را با هم بخوانیم:
خستگی میتواند یک نشانه مهم از ناتوانی قلب در تأمین نیازهای ورزشی بدن باشد. اگر در طول فعالیتهای منظم خود احساس ضعف میکنیم یا به سادگی دچار خستگی مفرط میشویم، لازم است شدت فعالیت خود را کم کنیم.
مثلاً به جای اینکه بگوییم «به تازگی انگار بیشتر خسته میشوم.» با گفتن این جمله، تصویر واضحتری از وضعیت خود ارائه میکنیم: «دو ماه پیش به طور منظم 2 تا 4 کیلومتر بدون توقف میدویدم. هفته پیش دوبار برای نرم دویدن رفتم و قبل از اینکه حتی یک کیلومتر پیش بروم، احساس خستگی و خوابآلودگی کردم.»
این توضیحات به پزشکمان کمک میکند که در صورت نیاز، برای درک اینکه آیا عملکرد قلب ما دچار کاهش شده است یا خیر، بررسیهای بیشتری انجام دهد.
اگر استفاده از داروهای فیبریلاسیون دهلیزی، از افزایش ضربان قلبمان هنگام ورزش جلوگیری میکند، به این معناست که داروها کارشان را درست انجام میدهند.
اگر به انجام ورزش منظم عادت داریم، ممکن است به طور طبیعی ضربان قلبمان پایین بماند. اگر از داروهای کنترلکننده ضربان قلب (مثل بتابلاکرها) استفاده میکنیم، پایین ماندن ضربان قلب حتی هنگام ورزش دور از انتظار نیست.
این شاخصها میتوانند بدون توجه به ضربان قلب، برای بررسی سطح فعالیت ما مفید باشند.
اگر عادت داریم هنگام ورزش، ضربان قلبمان را به سطح مشخصی برسانیم، ولی استفاده از دارو ما را از رسیدن به هدفمان بازمیدارد، از پزشکمان در مورد روشهای جایگزین برای اندازهگیری سطح فعالیت خود سوال کنیم.
اگر با پزشک خود به طور کاملاً واضح در مورد انجام ورزش صحبت کردهایم، میتوانیم به عنوان بخشی از کارهای روزمرهمان فعالیت بدنی را آغاز کنیم.
حتی اگر نگران فیبریلاسیون دهلیزی هم نباشیم، انجام فعالیتِ بدنیِ کافی در روز، چالشهای خاص خود را دارد. پس با کارهای کوچکی که از آن لذت میبریم شروع کنیم، مثل پیادهروی.
نکات مهمی در مورد ورزش و فیبریلاسیون دهلیزی برای افراد مبتدی وجود دارد. برخی افراد متوجه میشوند که با انجام ورزش ضربان و ریتم قلبشان به سمت علائم فیبریلاسیون دهلیزی رفته است و هنگام استراحت به حالت طبیعی نزدیکتر میشود.
مطالعات متعددی نشان میدهد که ورزشکارانِ تعلیمدیده در مقایسه با افراد غیرورزشکار یا افراد کمتحرک، بیشتر در معرض خطر فیبریلاسیون دهلیزی قرار دارند. به نظر میرسد این موضوع بهویژه در مورد ورزشکاران مسنتر و ورزشکاران استقامتی که در دهههای 40 و 50 سالگی هنوز مشغول به تمرین هستند، بیشتر مصداق دارد.
اگرچه بسیاری از دلایلی که برای آن مطرح میشود هنوز در حد تئوری است، اما مطالعات نشان میدهند انجام تمرینهای شدید برای سالهای طولانی، به التهاب مزمن و تغییرات فیزیولوژیکی در دهلیز و در نهایت افزایش خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی منجر میشود. در بعضی موارد، پزشک افراد را به کاهش تمرینات به منظور کاهش خطر بیماری و تسکین علائم توصیه میکند.
فیبریلاسیون دهلیزی میتواند باعث کاهش توانایی قلب در پمپاژ خون شود. در هنگام ورزش، نیاز است که خون بیشتری تحویل بدن شود. بنابراین اگر قلب کارایی کمتری داشته باشد، ممکن است به سادگی احساس خستگی کنیم.
با فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است ریتم و ضربان قلب ما در طول ورزش تغییر کند. برخی مبتلایان متوجه میشوند که ضربان و ریتم قلبشان در زمان استراحت به حالت طبیعی نزدیکتر است، در حالی که با فعالیت بدنی شدید به سمت بروز علائم بیماری میرود.
داروهای فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است پاسخ بدن در مقابل ورزش را دستخوش تغییر نمایند. بیمارانی که برای کاهش ضربان قلب خود از دارو استفاده میکنند، ممکن است متوجه شوند با انجام ورزش، ضربان قلبشان به اندازه مورد انتظار افزایش نمییابد.
فعالیت بدنی منظم مزایای زیادی برای بدن ما دارد:
اما حتی با وجود این مزایای شناختهشده، افراد بسیاری از انجام منظم فعالیت بدنی خودداری میکنند.
طبق بررسی اخیر انجمن قلب آمریکا، 14 درصد از مردم، ورزش کردن را دوست ندارند. بنابراین خوب است بدانیم که اگر تازه شروع کردهایم یا دوست داریم انگیزهمان افزایش یابد، چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
نیازی نیست خود را به انجام فعالیتهای خستهکننده وادار کنیم. اگر مدیریت یک بیماری مزمن قلبی نظیر فیبریلاسیون دهلیزی ما را دچار تنش اضافی کرده است، حتی انجام تفریحی ورزش ممکن است از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
اگر از انجام تفریحات جمعی لذت میبریم، میتوانیم چند دقیقه از فعالیت بدنی خود را با دیگران شریک شویم. مثلاً اگر ناهار را با دوستان خود صرف میکنیم، بپرسیم کسی از بین افراد جمع دوست دارد با ما قدم بزند؟ پیادهروی یک راه عالی برای انجام فعالیت بدنی است.
در اینجا چند مرحله برای کمک به نحوه شروع فعالیت بدنی آمده است:
با تعیین هدف، به تدریج زمان تمرین خود را افزایش دهیم.
اگر بتوانیم در 30 دقیقه 2500 متر راه برویم، سرعت ما پنج کیلومتر در ساعت است. هر پنج دقیقه یکبار سعی کنیم به مدت یک دقیقه با سرعت بیشتری پیادهروی کنیم. بدون آنکه متوجه شویم، پیادهروی سریعتر به سرعت عادی ما تبدیل خواهد شد.
انجمن قلب آمریکا حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی متوسط (مثل پیادهروی سریع) را در طول هفته توصیه میکند. تمرینهای قلبی (کاردیو) با کالریسوزی، به نفع قلب و ریههای ما کار میکند.
تمرینات قدرتی نیز حداقل دو بار در هفته توصیه میشود. تمرینات قدرتی با ایجاد عضله و از بین بردن چربی، به عضلات و مفاصل ما کمک میکند تا برای یک زندگی طولانی، سالم بمانند. ترکیب این دو نوع ورزش برای سلامتی بسیار مهم است.
منابع معتبری برای کمک به شروع در دسترس ما هستند. کتابها، فیلمها، پادکستها، وبسایتها، اپلیکیشنها و مربیها تنها چند نمونه از آنهاست.
هنوز نشستهای؟ کفش ها را بپوشیم و بدن خود را حرکت دهیم!
امروز، روزِ شروع حرکت در مسیر سلامتی است. به یاد داشته باشیم بهتر است به آرامیشروع کنیم و به هدف خود برسیم.
منبع: myafibexperience
IR-0322-ABD-6585-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.