تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / تنفسی / آسم بزرگسالان / آسم چیست ؛ علائم و درمان آسم خفیف و شدید در بزرگسالان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
چه خوش گفت سعدی شیرازی که «هر نَفَس که فرو میرود ممدّ حیات است و چون برمیآید مفرّح ذات».
همه ما فارسیزبانها زیبایی این سخن را تحسین میکنیم، اما هیچکس مانند بیماران مبتلا به آسم جان کلامش را درک نمیکنند.
آسم یک بیماری غیر واگیر است که اغلب جنبه ارثی داشته و میتواند در هر سنی رخ دهد، اما تقریباً نیمی از تمام موارد جدید بیماری، در کودکان زیر 10 سال بروز مینماید. آسم يكی از شايعترين بيماریهای مزمن تنفسی در جهان است. در اینجا تلاش میکنیم اطلاعات بیشتری دربارهی بیماری آسم در اختیار شما قرار دهیم.
کلمه آسم از زبان یونانی گرفتهشده است که معنی آن تنگی نفس است. آسم بیماری مزمن مجاری هوایی است که با واکنش بیشازحد مجاری هوایی به طیف وسیعی از محرکها شناخته میشود؛ این پاسخ بیشازحد، به التهاب و انسداد مجاری هوایی میانجامد. آسم یک بیماری حملهای است که در فواصل معین بروز مینماید، معمولاً حملات آسم، کوتاهمدت است و هر حمله بیش از چند دقیقه تا چند ساعت طول نمیکشد؛ بعد از پایان این مدت و درمانهای مناسب به نظر میرسد که بیمار بهبودی کامل پیداکرده است. یکی از دلایل تورم راههای هوایی در افراد مبتلابه آسم، آلرژی است .
به طور طبیعی در هر بار تنفس، هوا از طریق بینی وارد گلو شده و از آنجا به داخل مجاری هوایی رفته و درنهایت وارد ششها میشود. درون شُش کیسههای زیادی با دیوارهی پر از رگ وجود دارد که از طریق آنها اکسیژنی که در هوا وجود دارد وارد جریان خون میشود. علائم آسم زمانی بروز پیدا میکند که مجاری هوایی متورم شده و ماهیچههایی که در اطرافشان قرار دارد، منقبض میشود. علاوه بر این، مجاری هوایی با ترشحات مخاطی پر میشوند و همین موضوع باعث میشود که هوای کمتری وارد ششها شود. این اتفاقات سبب بروز حملات آسم میشود که با سرفههای شدید و احساس گرفتگی در قفسهی سینه همراه است. حملات آسم معمولاً کوتاه مدت هستند و هر حمله، از چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد.
بیشتر بخوانید: آلرژی چیست؟ علت، انواع، علائم، جلوگیری و درمان حساسیت
اکنون که اطلاعات بیشتری از بیماری آسم دارید، بهتر است علائم آسم را نیز بشناسید. علائم آسم عبارتند از:
ناگفته نماند که علائم آسم بستگی به نوع بیماری دارد. هر فردی که به بیماری آسم مبتلاست، تمام این علائم را تجربه نمیکند. از سوی دیگر، داشتن یکی از علائم آسم به این معنی نیست که شما به این بیماری مبتلا هستید، با اینحال بهتر است که علائم را جدی بگیرید.
اگر از کسانی که مبتلا به آسم هستند بپرسیم راه پیشگیری از حمله آسم چیست؛ به ما پاسخ میدهند جلوگیری از مواجهه با عامل محرک آسم. این پاسخ کاملا درست است.
در برخی افراد، روش پیشگیری ذکرشده به معنای آن است که در روزهایی که در هوا تعداد بیشتری گرده گیاهان وجود دارد، ساعتهای بودن در فضای باز را کاهش دهیم. برای گروهی دیگر، پیشگیری به معنای دوری گزیدن از تماس نزدیک با گربهها و در عدهای، اجتناب از دود دخانیات و سیگار است.
پزشک متخصص آلرژی به خوبی میتواند با تجویز درمان مناسب از جمله داروها، علائم آسم ما را تحت کنترل در آورد و ما را از دلهره حملات آسم رهایی بخشد. آنها میتوانند راهکارهای شناسایی عوامل محرک آسم و پرهیز از آنها را آموزش دهند.
بیشتر بخوانید: آسم آلرژیک چیست و علائم آن چگونه بروز پیدا میکنند؟
همان مادهای که باعث ایجاد حمله آسم میشود، عامل محرک آسم است. عامل محرک باعث واکنشهایی در بدن میشود که در نهایت موجب تنگی راههای تنفسی و بروز حمله آسم میشود و تنفس را دشوار میسازد.
برخی از شایعترین عوامل محرک آسم عبارتند از:
آلرژنها: موادی که باعث ایجاد حساسیت و پاسخ بیش از حد دستگاه ایمنی میشوند را موادحساسیتزا یا آلرژن مینامند.اکثر آلرژنهای ایجادکننده آسم به وسیله هوا منتقل میشوند و برای ایجاد یک حالت حساسیت لازم است که به مقدار کافی در هوا موجود باشند؛پس از آنکه حساسیت ایجاد شد، در برخوردهای بعدی بیمار نسبت به آلرژن عکسالعمل شدیدتری نشان میدهد به طوری که مقادیر جزئی از آلرژن موجب تشدید قابل ملاحظه بیماری خواهد شد. این نوع آسم را که توسط آلرژنها ایجاد میشود آسم آلرژیک مینامند؛ غالبا فصلی بوده و به طور شایع در کودکان و جوانان دیده میشود. (مثال: گلها و گیاهان به خصوص گرده گلها)
محرکهای دارویی: بعضی افراد که آسم دارند،به مصرف آسپرین یا برخی داروهای ضد التهابی حساس میباشند و مصرف آن در این افراد باعث ایجاد حمله آسم میشود.
عوامل محیطی و آلودگی هوا: علل محیطی ایجاد آسم معمولا با شرایط آبوهوا که باعث افزایش غلظت آنتیژنها و موادآلودهکننده موجود در هوا میشوند، ارتباط دارد. این شرایط معمولا در شهرهای صنعتی بزرگ و مناطق شلوغ شهر فراهم بوده و غالبا با تغییر درجه حرارت و سایر عواملی که باعث ایجاد توده هوای راکد میشوند، همراه است.در این شرایط اگرچه در کلیه افراد جامعه علائم تنفسی پیدا میشود ولی شخص مبتلا به آسم با شدت بیشتری درگیر میشود. (دوده و ذرات معلق در هوا – دود سیگار و سایر دخانیات – پر، کرک، پوست پرندگان و حیوانات – انواع کپک – پارچههای پشمی و پرزدار – خشکی هوا – رطوبت شدید مثل سونا و چشمههای آب گرم)
عوامل شغلی: در برخی موارد استنشاق مادهای که به طور مرتب در محیط کار وجود دارد باعث ایجاد آسم میشود که این حالت را آسم شغلی مینامند. تقریبا حدود 200 ماده مصرفی در مکانها کاری وجود دارند که به عنوان آغاز کننده آسم شناختهشده و عبارتند از: رزینها، چسبها و لاستیک خام، آنزیمهای بیولوژیک (مانند پاککنندههای لباس) و برخی مواد شیمیایی به خصوص ایزوسیانید که در رنگکاری با اسپری به کار میرود.
عفونتها: عفونتهای تنفسی شایعترین علت ایجاد کننده حملات حاد آسم میباشند.تحقیقات نشان دادهاست که عفونتهای تنفسی با منشا ویروسی، باعث حمله حاد آسم میشوند و شواهدی وجود ندارد که نشان دهد عفونتهای باکتریایی نقشی در این پدیده دارند.
ورزش: فعالیت فیزیکی میتواند باعث بروز آسم شود و همچنین ممکن است حمله آسم را تشدید نماید. استنشاق هوای سرد در ضمن ورزش به طور قابل ملاحظهای باعث افزایش شدت حملات آسم میشود، در صورتی که استنشاق هوای گرم و مرطوب ممکن است باعث کاهش و یا قطع حمله آسم گردد. بنابراین فعالیتهای ورزشی از قبیل سرسره روی یخ، اسکی و هاکی روی یخ بیشتر از شنا در استخر گرم و سرپوشیده دارای اثرات تحریکی بر روی مجاری هوایی است.
فشارهای عصبی: در حال حاضر اطلاعات فراوانی وجود دارد که نشان میدهد عوامل روانی قادرند سبب تشدید یا تخفیف بیماری آسم شوند
ما در برابر آسم تنها نیستیم. در صورت پیگیری منظم با یک پزشک معالج، میتوانیم برای کنترل علائم و پیشگیری از بروز حمله آسم برنامه مشخصی داشته باشیم.
با تبادل نتایج درمانی با پزشک معالج بهتدریج به بهترین برنامه ممکن برای کنترل آسم میرسیم. داروهای متنوعی با کاربرد درازمدت یا تاثیر سریع روی حمله آسم در دسترس هستند و در بیشتر موارد، تجویز ترکیبی از این دو گروه باعث کنترل دلخواه آسم میشود.
پزشک با توجه به تاثیر داروها و نیازهای ما بهتدریج بهترین ترکیب درمانی را مییابد. ما باید نتیجه درمان تجویزشده را با پزشک در میان بگذاریم تا در صورت لزوم، او تغییرات لازم را برای نتایج درمانی بهتر توصیه نماید.
آیا احساس میکنیم روز به روز بیشتر و بیشتر از اسپری تنفسی استفاده میکنیم؟ آیا دچار سرفهای شدهایم که شدت آن با گذشت زمان بیشتر میشود؟ آیا هنگام شب با احساس کم آوردن نفس از خواب بیدار میشویم؟
همه موارد بالا میتواند یک اخطار بالقوه برای آغاز حمله آسم باشد. وقوع عفونت تنفسی در بخش بالایی راههای هوایی مانند حلق و بینی هم میتواند حمله آسم را آغاز کند؛ بهخصوص عفونت ویروسی مانند آنفلوانزا که با احتمال بیشتر ممکن است بخشهای پایینی راههای هوایی را درگیر کرده، علائم آسم را شدت بخشد.
اگر با این هشدارها حمله آسم را نزدیک دیدیم باید طبق برنامه عمل کنیم؛ همان برنامهای که با مشورت پزشک معالج طراحی کردهایم و اکنون زمان عمل کردن به آن فرا رسیده است. هر وقت لازم است باید از اسپری تنفسی خود استفاده کنیم و همیشه باید آن را همراه خود داشته باشیم.
چنانچه با وجود اجرای برنامه، همچنان وضعیت تنفسیمان بدتر شد، بهتر است به پزشک معالج مراجعه نماییم.
آسم يكي از شایعترین بیماریهای مزمن تنفسی و يكی از معضلات اصلی سیستمهای بهداشتی درمانی در بسياری از جوامع دنيا و ازجمله كشور ما محسوب میشود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بيش از 300 ميليون نفر در سراسر دنيا به اين بيماری مبتلا هستند و متأسفانه شيوع اين بيماری در جهان رو به افزايش است. در كشور ما بر اساس آخرين مطالعات شيوع علائم آسم در جمعيت كودكان و نوجوانان حدود 13 ٪ است كه نسبت به يك دهه گذشته افزایشیافته است. گرچه آسم در پسران دو برابر دختران است، میزان بروز آسم شدید در هر دو یکسان است. در مقابل، زنان بالغ میزان آسم بیشتری را نسبت به مردان نشان میدهند و این بیماری در افراد جوان شایعتر از افراد مسن است.
تشخیص آسم بزرگسالان بر اساس شرح حال بیمار، معاینهی فیزیکی و با کمک گرفتن از ابزارهای سنجش عملکرد ریوی صورت میگیرد.با توجه به اينكه علائم آسم در ديگر بیماریهای ريوي نيز مشاهده میشود؛ توجه به تشخیصهای افتراقی بهخصوص در سنین كمتر از 5 سال و افراد بالاي 40 سال حائز اهميت است. اگر بخواهیم بگوییم پزشک معالج برای تشخیص آسم بزرگسالان به دنبال چه علائمی میگردد، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
وجود بیش از یکی از علائم آسم در بیمار به ويژه اگر علائم با شرايط زير همراه باشند:
وجود بيش از يكي از علائم: خسخس سينه (ویزینگ)، سرفه، تنگي نفس، احساس فشار در قفسه سينه بهویژه اگر اين علائم با شرايط زير همراه باشند:
اسپیرومتری یک آزمایش بدون درد است که با آن میتوان حجم تنفسی یک فرد را اندازهگیری نمود. معمولاً پزشک، پرستار یا تکنسین دستورالعملهای خاص در مورد چگونگی انجام تست به شما میدهند. کلیپسی روی بینی جهت بستن سوراخهای بینی قرار میگیرد. از شما میخواهند که نفس عمیقی بکشید و برای چند ثانیه تا آنجا که میتوانید، به داخل لولهای که به یک ماشین (اسپیرومتری) متصل است، بدمید. اگر پس از تست اولیه، پزشک داروی استنشاقی برای باز کردن ریهها (برونکودیلاتور) تجویز میکند، نیاز است که به مدت 15 دقیقه صبر کنید و تست بعدی را جهت اندازهگیری جدید انجام دهید.
اسپرومتری در سال 1946 در انگلیس اختراع شد.
FEV1 همان حجم تنفسی بازدمی است که در ثانیه اول به خارج از ریه دمیده میشود. FEV1 مشخصهای است که در آسم معمولاً کاهش پیدا میکند و توسط اسپیرومتری اندازهگیری میشود.
بهترین روش درمان آسم بزرگسالان حذف عوامل تحریککننده در محیط زندگی مبتلایان به این بیماری است. البته در کنار این مورد، پزشکان داروهایی را نیز برای درمان آسم تجویز میکنند. بهطور کلی داروهای مورد استفاده برای درمان آسم را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
1 – داروهای تسکیندهنده
این داروها را اصطلاحاً داروهای گشادکننده برونش (متصلکننده نای به راههای هوایی ابتدای شش) مینامند که به صورت استنشاقی (اسپری) مصرف میشوند. داروهای تسکیندهنده باعث شل شدن عضلات دیوارهی راههای هوایی شده و جریان هوا را در این مجاری به صورت طبیعی برقرار میسازند.
2 – داروهای پیشگیریکننده
داروهای پیشگیریکننده آسم با کاهش التهاب در مجاری هوایی باعث کاهش تحریکپذیری آنها میشوند. این داروها برخلاف داروهای تسکیندهنده باید به صورت منظم و معمولاً روزی دوبار مصرف شوند.
3 – داروهای اورژانسی
در زمان بروز آسم حاد، دو روش اورژانسی برای آن در دسترس است:
برای اینکه بفهمیم آیا میزان مصرف و تاثیر دارو کافی بوده است و آسم را بهخوبی کنترل کردهایم راههایی وجود دارد مانند پر کردن پرسشنامهی سنجش کنترل آسم؛ با این پرسشنامه میتوان فهمید تا چه حد در کنترل علائم آسم موفق بودهایم.
اگر دچار آسم هستید:
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام اقای دکتر وقتتون بخیر. من چند روز پیش به متخصص اسم و الرژی مراجعه کردم و ایشون بعد دیدن نتایج اسپیرومتری گفتن که مبتلا به اسم هستم و اسپری نوشتن و گفتن برای مطمین شدن برونکوسکوپی بدید. اما تازگی تنگی نفس و سرفه هام بدتر شده طوری که بعد از هر سرفه نفسم به زور بالا میاد و ابن واکنشا موقع استرس، عصبی شدن، خندیدن یا حالا هرچی بدتر میشه. میشه بگید باید چیکار کنم؟
درود همراه گرامی، پزشک معالج تنها مرجع اظهار نظر در این زمینه است. توصیه می شود در این زمینه باایشان مشورت فرمایید. ایشان با داشتن اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط شما، شما را راهنمایی خواهند کرد.
آقای دکتر بسیار توضیحات کاملی بود، تشکر از شما و تیم عبیدی
من هرسال بهار نفس تنگی میگیرم اسم است یا آلرژی
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
با سلام و خسته نباشید عالی و مفید بود
با تشکر از اطلاعات کامل
درباره ي بيماري هايپوكسمي ميشه مختصر توضيح بدين به من گفتن مشكوك به اين بيماري هستم ولي تا به حال چيزي نشنيده بودم راجع بهش
هیپوکسی یک بیماری نیست بلکه یک علامت است . هیپوکسی به معنی اختلال در رسیدن اکسیژن به بافتهای بدن است. این بافت ممکن است قلب، مغز و یا هر عضودیگری باشد. و دلایل مختلفی می تواند داشته باشد.