تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / تنفسی / برونشیت حاد و مزمن : علائم ، علل و روشهای درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
به آزردگی و تحریک و در نتیجه التهاب برونشها، لولههایی که هوا را به ریهها میبرند، برونشیت گفته میشود. این بیماری باعث سرفه خلطدار میشود.
برونشیت ممکن است حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (طولانی مدت) باشد.
برونشیت حاد بسیار شایع است. عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا معمولاً علت آن هستند و بیشتر افراد پس از چند روز یا چند هفته بهبود مییابند. گاهی اوقات برونشیت حاد می تواند در اثر عفونت باکتریایی نیز ایجاد شود.
در افراد مبتلا به برونشیت مزمن، سرفه به مدت 3 ماه یا بیشتر برای حداقل 2 سال متوالی ادامه دارد و خلطدار است. در برونشیت مزمن، پوشش مجاری هوایی دائما ملتهب است و این التهاب باعث تولید خلط بیشتر و در نتیجه سخت شدن تنفس میشود.
برونشیت مزمن اغلب بخشی از یک بیماری جدی ریوی به نام بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) است. هم برونشیت مزمن و هم COPD اغلب در اثر سیگار کشیدن ایجاد میشوند.
سالمندان، افرادی که در معرض دود یا دود سیگار دیگران قرار گرفتهاند، سابقه خانوادگی بیماری ریوی، سابقه بیماریهای تنفسی دوران کودکی یا بیماری ریفلاکس اسید معده به مری (GERD) دارند، نیز در معرض خطر ابتلا به برونشیت مزمن هستند.
شایعترین علائم برونشیت حاد عبارتند از:
علائم برونشیت مزمن عبارتند از:
معمولا برونشیت حاد پس از سرماخوردگی یا آنفلوآنزا ایجاد میشود. ویروسهای عامل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، برونشها را آلوده کرده و باعث تحریک آنها میشوند. اغلب این سوال پیش میآید که آیا مصرف آنتیبیوتیکها به بهبود برونشیت کمک میکند یا خیر. پاسخ این سوال منفی است، زیرا معمولاً برونشیت حاد توسط ویروس ایجاد میشود و آنتیبیوتیکها باکتریها را از بین میبرند نه ویروسها را.
در بعضی موارد برونشیت حاد ممکن است به دنبال عفونت باکتریایی نیز ایجاد شود.
شایعترین علت ابتلا به برونشیت مزمن سیگار کشیدن است، که میتواند باعث تحریک و آسیب برونشها شود. تنفس دود یا گازهای سمی نیز ممکن است باعث ابتلا به برونشیت مزمن شود.
برای تشخیص برونشیت، نیاز به بررسی علائم و سابقه پزشکی و نیز انجام معاینه فیزیکی توسط پزشک است. همچنین ممکن است پزشک آزمایش خون برای بررسی علائم عفونت یا عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه برای بررسی طبیعی بودن ریهها و راههای هوایی و رد پنومونی (ذاتالریه) را درخواست کند.
برونشیت حاد تقریباً همیشه خود به خود از بین میرود، هرچند ممکن است چند هفته طول بکشد. پزشک معمولا برای درمان برونشیت آنتیبیوتیک تجویز نمیکند. دلیل آن این است که برونشیت معمولاً توسط عامل ویروسی ایجاد میشود و آنتیبیوتیکها نمیتوانند ویروسها را از بین ببرند. مصرف آنتیبیوتیکها به بهبود سریعتر برونشیت حاد کمکی نمیکند و حتی ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی و مقاومت آنتیبیوتیکی شود.
برای اینکه احساس بهتری داشته باشیم، میتوانیم علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را درمان کنیم. برای مثال روشهای درمانی زیر را میتوانیم امتحان کنیم:
همچنین مهم است که از سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران نیز خودداری کنیم، چرا که این کار میتواند سرفه را بدتر کند.
3 اصل در درمان برونشیت مزمن وجود دارد:
ما میتوانیم با دور نگه داشتن میکروبهایی که باعث برونشیت میشوند، شانس ابتلای مجدد به برونشیت حاد را کاهش دهیم. یکی از بهترین راهها شستن مرتب دستها با آب و صابون است. اگر امکان شستن دستها وجود ندارد، میتوانیم از ژل دست الکلی برای تمیز کردن دستان خود استفاده کنیم.
ممکن است بتوانیم با راهکارهای زیر از ابتلا به برونشیت مزمن پیشگیری کنیم یا شانس تشدید آن را کاهش دهیم:
ما میتوانیم از انتشار میکروبهایی که میتوانند عامل تحریک راههای هوایی باشند جلوگیری کنیم. برای این منظور علاوه بر شستن مکرر دستها، باید هنگام عطسه یا سرفه، با آرنج دهان و بینی خود را بپوشانیم. این کار از آلوده شدن دستانمان به میکروب نیز جلوگیری میکند. اگر از دستمال استفاده کنیم، باید دستمال را دور بیندازیم و دستان خود را بشوییم.
ذاتالریه (پنومونی) شایعترین عارضه برونشیت است و زمانی اتفاق میافتد که عفونت به داخل بافت ریهها گسترش یابد و باعث شود کیسههای هوایی کوچک ریهها پر از مایع شوند.
از هر 20 مورد برونشیت 1 مورد منجر به ذاتالریه میشود.
افرادی که در بیشتر معرض خطر ابتلا به پنومونی هستند عبارتند از:
پنومونی خفیف معمولاً با مصرف دارو طبق تجویز پزشک در خانه قابل درمان است، اما موارد شدیدتر ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشند.
منابع: National Health Service , UpToDate , The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) , UpToDate
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
IR-1023-ABD-8817-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
کشیدن تریاگ برونشیت راتشدید میکند؟
درود.همراه گرامی کشیدن مواد مخدر و سیگار باعث تشدید برونشیت میشود.پاینده باشید.
سلام تنگی نفس دارم دکتر ها برونشیت مزمن تشخیص دادن ولی با خواندن مطالب شما دچار تردید شدم ضمنا انحراف بینی هم دارم ضمنا با دهان باز نفس میکشم
درود همراه گرامی، همان گونه که همواره متذکر می شویم، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است.