اگر یک مشکل مزمن پزشکی داشته باشیم، می‌دانیم سختی شرایط در دوران شیوع عفونت با ویروس کرونا سوالات بیشتری را در ذهن ما به وجود می‌آورد.

در این نوشتار بر پایه منابع معتبر علمی پزشکی، اطلاعات حال حاضر و با زبانی ساده، پاسخ بسیاری از پرسش‌های افراد دارای بیماری صرع در ارتباط با عفونت با ویروس کرونا را آورده‌ایم. پس با هم بخوانیم:

 

  • آیا در صورت ابتلا به صرع، خطر ابتلا به عفونت با ویروس کرونا بیشتر است؟

در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر افزایش خطر ابتلا به عفونت با ویروس کرونا در افراد مبتلا به صرع در مقایسه با سایرین وجود ندارد.

به نظر می‌رسد کسانی که تشنج آن‌ها به‌خوبی کنترل شده، از نظر خطر ابتلا به عفونت با ویروس کرونا با سایر افراد جامعه تفاوتی ندارند، درحالی‌که ممکن است کسانی که تشنج کنترل نشده دارند یا علاوه بر صرع، به بیماری زمینه‌ای دیگری مبتلا هستند، آسیب‌پذیرتر باشند.

 

  • آیا افراد مبتلا به صرع دارای دستگاه ایمنی ضعیفی هستند؟

هیچ مدرک مستند علمی وجود ندارد که نشان دهد افراد مبتلا به صرع دستگاه ایمنی ضعیفی دارند؛ بنابراین نباید آن‌ها را در دسته بیماران با نقص ایمنی طبقه‌بندی کرد.

بدیهی است که میان افراد مبتلا، تفاوت‌هایی وجود دارد، به‌عنوان‌مثال برخی از افراد مبتلا به صرع به دلیل وجود دیگر بیماری‌های زمینه‌ای و یا استفاده هم‌زمان از درمان‌های سرکوب‌کننده سیستم ایمنی مانند کورتیکوستروییدها، ممکن است دستگاه ایمنی ضعیف داشته باشند.

 

  • آیا درمان با داروهای ضد صرع خطر ابتلا به عفونت با ویروس کرونا را افزایش می‌دهد؟

هیچ مدرکی در مورد افزایش خطر ابتلا به عفونت با ویروس کرونا در افرادی که داروهای ضد صرع مصرف می‌کنند، وجود ندارد. بنابراین، بسیار مهم است که طبق روال عادی و بر پایه تجویز پزشک خود، دارو یا داروهای ضد صرع را استفاده کنیم و بدون مشورت با پزشک، به‌هیچ‌وجه داروی خود را قطع نکنیم.

 

  • برای جلوگیری از عفونت با ویروس کرونا چه‌کارهایی باید انجام دهم؟

اقدامات بسیاری وجود دارد که می‌تواند در کاهش خطر عفونت کمک کند. این موارد عبارت‌اند از:

  • ماندن در خانه و خودداری از سفرهای درون‌شهری غیرضروری،
  • جلوگیری از تماس نزدیک با افرادی که ناخوش هستند،
  • رعایت بهداشت دست (مانند شستشوی دست‌ها با صابون برای مدت بیست ثانیه یا به‌کارگیری ژل یا محلول الکلی برای ضدعفونی دست، به‌خصوص بعد از استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی، در هر زمان قبل از غذا یا پس از استفاده از سرویس بهداشتی)،
  • پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه یا عطسه خود و دیگران با دستمال یا داخل آرنج
  • خودداری از تماس دست (در حالت شسته نشده یا ضدعفونی‌نشده) با چشم، بینی یا دهان
  • ارتقای سطح سلامت عمومی خود، با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و ورزش سبک
  • تهویه مناسب محل زندگی یا محل کار با باز گذاشتن پنجره،
  • کاهش استرس فیزیکی یا روحی با مشاوره روانشناسی (مانند تماس با شماره تلفن‌های 1480 یا 1666) یا ویزیت روان‌پزشکی؛ چراکه استرس بیش‌ازحد می‌تواند باعث تشدید صرع شود.

 

  • آیا افراد مبتلا به صرع در مقایسه با عموم مردم در صورت ابتلا به کرونا، عفونت شدیدتری را تجربه می‌کنند؟

در حال حاضر هیچ اطلاعاتی نداریم که نشان دهد افراد مبتلا به صرع در صورت ابتلا به عفونت با ویروس کرونا بیشتر از دیگران به علائم شدید دچار می‌شوند.

اگر فرد مبتلا به صرع، مشکلات زمینه‌ای دیگری نیز داشته باشد (از جمله: کاهش توان تحرک، اختلال در بلع، ضعف اندام و مشکلات یادگیری) به‌احتمال‌زیاد به مراقبت‌های بیشتری نیاز خواهد داشت.

 

  •  آیا احتمال دارد عفونت با ویروس کرونا باعث بروز حمله تشنج در افراد مبتلا به صرع بشود؟

شواهد معتبر علمی در دست نیست که نشان دهد بروز تشنج در افراد مبتلا به صرع، به علت عفونت با ویروس کرونا افزایش می‌یابد. بااین‌حال، عفونت‌ها، تب (به‌ویژه در کودکان)، کمبود خواب و به‌طورکلی حال عمومی نامناسب می‌تواند باعث ایجاد تشنج در برخی از افراد مبتلا به صرع شود.

اگر در این گروه قرار داریم:

  • اجرای نکات بهداشتی مانند رعایت فاصله فیزیکی یا قرنطینه را جدی‌تر بگیریم.
  • اگر تعداد حملات تشنج افزایش یافت، حتماً برای دریافت راهنمایی‌های لازم با پزشک خود تماس بگیریم.
  • به اطرافیان خود بگوییم که در صورت ادامه‌دار شدن حملات به مدت بیشتر از 5 دقیقه (بحران صرعی)، با اورژانس پزشکی (در ایران تلفن 115) تماس بگیرند.

 

  • در صورت مشکوک بودن به ابتلا به عفونت با ویروس کرونا چه اقدامی باید انجام دهم؟

سامانه salamat.gov.ir به‌منظور غربالگری افراد مشکوک به عفونت با ویروس کرونا راه‌اندازی شده است:

افراد به جای مراجعه به مراکز درمانی و به‌منظور جلوگیری از هرگونه ازدحام که خود سبب انتشار ویروس کرونا می‌گردد، می‌توانند از طریق این سامانه، راهنمایی‌های لازم را مطابق آخرین دستورالعمل وزارت بهداشت دریافت نمایند.

برای استفاده از این سامانه، وارد کردن شماره ملی و پاسخ به سؤالات ساده خود-ارزیابی عفونت با ویروس کرونا یا همان بیماری کووید-19 ضرورت دارد.

پس از انجام غربالگری و در صورت مشکوک بودن فرد، کارکنان کادر درمانی از طریق شماره تلفن 4030 تماس خواهد گرفت و مشاوره و پیگیری‌های لازم را انجام خواهد داد.

 

لطفاً توجه داشته باشید که ویروس کرونای موسوم به SARS-CoV-2 که باعث بیماری COVID-19 می‌شود، ویروسی تازه با رفتارهای کمتر شناخته‌شده است. همه راهنمایی‌ها در مورد عفونت با ویروس کرونا گاهی به طور روزانه در حال تغییر است. ما به‌طور مرتب صفحات وب‌سایت را به‌روز می‌کنیم و آخرین اطلاعات را به اشتراک می‌گذاریم.

 

منبع: International League Against Epilepsy (ILAE)