بیماری ناشی از عفونت با ویروس کرونا با همه گیری جهانی خود، مدتی است که موجب نگرانی تمام مردم جهان شده است. به موازات تلاش محققان در جهت یافتن راهی برای درمان یا پیشگیری از ابتلا به این ویروس، بحث‌هایی نیز درخصوص درمان احتمالی این بیماری یا کاستن از صدمات آن با کمک داروهای موجود مطرح شده است.

استاتین ها، خانواده‌ای از داروهای پر کاربرد هستند که به عنوان درمان اصلی بیماری چربی خون بالا و پیشگیری کننده از حملات قلبی عروقی معرفی می‌شوند.

موثرترین و جدیدترین عضو این خانواده، داروی روزواستاتین است. باتوجه به مکانیسم ضدالتهابی این داروها، مقالاتی درباره این موضوع که استاتین‌ها می‌توانند موجب جلوگیری از پیشرفت بیماری کووید 19 شوند، منتشر شده که همچنان در حال مطالعه‌اند.

بررسی‌های دیگر نشان داده‌اند که ادامه درمان بیماران مبتلا به بیماری چربی خون و عوارض قلبی عروقی با استاتین‌ها، تداخلی با سیر درمان و بهبود بیماری کووید 19 در آنها ندارد.

 

اهمیت ادامه درمان با استاتین‌ها در دوران همه‌گیری کووید 19

یکی از بزرگترین عوامل خطر برای ابتلا به نوع شدید بیماری Covid-19، داشتن زمینه‌ای از بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت است، به همین دلیل این بیماران باید حتما این موضوع را مورد توجه قرار دهند. همچنین، بیماران مبتلا به covid-19، در معرض خطر بیشتر ابتلا به وقایع قلبی وعروقی و همچنین حوادث ترومبوتیک هستند.

سوال اصلی که اینجا مطرح می‌شود این است که آیا بیمارانی که استاتین مصرف می‌کنند در زمان شیوع ویروس همه‌گیر کرونا، باید به درمان خود ادامه دهند؟ مصرف استاتین‌ها چه سودی برای بیمار دارد؟

استاتین‌ها، داروهای کاملا بی‌خطر بوده و پیامدهای قلبی عروقی را بهبود می‌بخشند. این داروها نقش بالقوه‌ای به عنوان یک درمان کمکی برای کاهش اختلال عملکرد سلولی و همچنین کاهش التهاب در بیماران مبتلا به کووید-19 ایفا می‌کنند.

مطالعات نشان داده است در بیمارانی که استاتین مصرف می‌کردند و به دلیل بیماری‌های ویروسی از جمله آنفلوانزا و پنومونی (ذات‌الریه) در بیمارستان بستری شده‌اند، پیامدهای قلبی و عروقی کمتر بوده است. نتیجه یک مطالعه در افراد با میانگین سنی 80 سال نشان داده است که افرادی که به منظور پیشگیری از حوادث قلبی و عروقی استاتین مصرف می‌کرده‌اند؛ در مقایسه با افرادی که تحت درمان با استاتین نبوده‌اند، پیامدهای کمتری را تجربه کرده‌اند.

استاتین‌ها؛ داروهای کاهنده کلسترول هستند که نقش مهمی در پیشگیری از حوادث قلبی عروقی و همچنین مرگ و میر ناشی از آنها دارند.

از این رو، پزشکان تاکید می‌کنند که بیماران باید به رژیم استاتین خود پایبند باشند و درمان را قطع نکنند؛ زیرا این داروها کاملا بی‌خطر هستند و در صورت قطع خودسرانه ممکن است بیماران در معرض خطرات جدی قرار بگیرند. مطالعات نشان داده است که استاتین‌ها حتی می‌توانند شدت بیماری‌های ویروسی را کاهش دهند و یا از مرگ ناشی از آنها جلوگیری کنند.

در این ویدیو با بهره‌گیری ازسخنان جناب آقای دکتر سعید کلباسی، فوق تخصص بیماری‌های غدد و متابولیسم، نگاهی کوتاه اما عمیق به نقش استاتین‌ها در درمان بیماری چربی خون و اهمیت ادامه مصرف آنها در دوران بیماری کووید 19 می‌اندازیم.

 

منابع: ncbi, the-scientist, sciencedirect, medscape, jamanetwork