کسانی که به دیابت مبتلا هستند، طی سالها به یک متخصص مراقبت از سلامتی تبدیل شدهاند و اکنون بیش از هر کسی میدانند ارزش سالم ماندن چقدر است. در این نوشته پس از شرح برخی اصول کلی، بر پایه توضیحات جناب آقای دکتر علیرضا استقامتی، فوقتخصص غدد درونریز و متابولیسم و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران به پرسشهای افراد دچار دیابت در رابطه با عفونت با ویروس کرونا پاسخ میدهیم. با مطالعه ادامه این مطلب همراه ما باشید.
اصل نخست: کنترل دیابت
بیماران مبتلا به دیابت همانند همه افراد جامعه، مراقبتهای پیشگیرانه درخصوص ویروس کرونا را باید مد نظر داشته باشند.
افراد مبتلا به دیابت، علاوه بر اصول کلی، رعایت بهداشت فردی و عمل به توصیههای وزارت بهداشت باید برای «کنترل مناسب قند خون» بیشترین اهمیت را قائل باشند.
افراد دچار دیابت لازم است با دقت بیشتری نسبت به کنترل قند خون خود اقدام نمایند و از تغییر در داروهای مصرفی خود، بدون هماهنگی با پزشک جدا خودداری کنند. درصورت استفاده از قلمهای انسولین، مانند هر وسیله دیگر، در حفظ نظافت آن کوشا باشند. استفاده از انسولین و تزریق آن باید با رعایت اصول بهداشتی باشد تا هیچ خطر اضافهای ایجاد نکند.
1-آیا لازم است مبتلایان به دیابت از دارویی برای تقویت دستگاه ایمنی استفاده کنند؟ خیر. با بررسی شواهد علمی و پزشکی موجود، متوجه میشویم که هنوز هیچ روش اختصاصی وجود ندارد که با تقویت دستگاه ایمنی از ابتلای افراد، بهخصوص افراد مبتلا به دیابت، به عفونت با ویروس کرونای تازه پیشگیری نماید. البته ممکن است برای اطمینان از سطح ایمنی عمومیِ هر فرد، پزشک معالج داروها یا مکملهایی را تجویز نماید. علاوه بر این، آرامش و خواب کافی در کنار تغذیه برنامهریزیشده به ما اطمینان میدهد ایمنی بدن در شرایط خوبی قرار دارد.
2-در برابر اضطراب ناشی از همهگیری این بیماری چکار کنیم؟ ترس بیش از حد، شرایط را بدتر میکند پس در کنترل استرس خود بکوشیم. اضطراب و استرس میتواند کنترل قند خون را هم با مشکل روبهرو کند.
اخبار و اطلاعات مربوطه را از راه منابع علمی و رسمی دنبال کنیم. درباره نگرانیها و احساسات حرف بزنیم. از جمعهای پرتنش دوری کنیم. ساعتهایی را به دور از فضای مجازی بگذرانیم. از روشهای ریلکسیشن مانند تنفس عمیق استفاده کنیم. در شرایط بیثبات و بحرانی هیچ تصمیم مهمی نگیریم.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی برای افراد مبتلا به دیابت
3-آیا لازم است مبتلایان به دیابت همیشه ماسک بزنند؟ ماسک بهتنهایی باعث پیشگیری نمیشود و بیشتر برای کسی مفید است که به عفونت کرونا مبتلا شده و میخواهد از انتشار ویروس پیشگیری کند.
همچنین، ماسک برای کسی لازم است که در مشاغل پزشکی مشغول به کار است یا از بیمار مبتلا به عفونت با ویروس کرونای تازه نگهداری میکند.
در صورت مراجعه به مراکز درمانی و مکانهای شلوغ، میتوان از ماسک استفاده کرد. یادآور میشویم باید از دست زدن به ماسک خودداری کرده و با بندِ ماسک، آن را جابهجا کرد. هر ماسک برای مدت محدودی کارآیی دارد و پس از مدتی باید آن را دور بیندازیم.
4- آیا لازم است مبتلایان به دیابت برای پیشگیری از بیماری کرونا، آنتیبیوتیک مصرف کنند؟ خیر. هیچ آنتیبیوتیکی روی ویروسها از جمله ویروس کرونا تاثیر ندارد. متاسفانه کارآیی هیچ درمانِ اختصاصیِ موثری برای عفونت با ویروس کرونای تازه به اثبات نرسیده است. لازم است علائم سرماخوردگی و بهخصوص تب را جدی بگیریم و اگر دمای بدن با استفاده از دماسنج بالا بود به پزشک مراجعه کنیم.
بیشتر بخوانید: عوارض چشمی دیابت و تاثیر آن بر بینایی
5-آیا خانواده مبتلایان به دیابت باید نکات خاصی را درباره پیشگیری عفونت با ویروس کرونا رعایت کنند؟ افراد خانواده مبتلایان به دیابت هم مانند همه افراد جامعه باید با دقت اصول پیشگیری را رعایت کنند و بهخصوص اگر تب داشتند، سریع به پزشک مراجعه کنند.
با توجه به اینکه افراد مبتلا به دیابت در صورت ابتلا به عفونت با ویروس کرونا در معرض خطر بیشتری هستند، اعضای خانواده در صورت داشتن علایم سرماخوردگی و تب، ضمن رعایت اصول بهداشتی، فاصله ایمن با فرد مبتلا به دیابت را رعایت و به پزشک مراجعه نمایند.
6-آیا مواد غذایی خاصی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت با ویروس کرونا به مبتلایان به دیابت توصیه میشود؟ مبتلایان به دیابت هم، مانند همه جامعه در این شرایط باید برنامه غذایی خوب و متنوعی داشته باشند.
رژیم غذایی مناسب برای افراد دچار دیابت همیشه بسیار مهم بوده و هست. همان رژیم غذایی را ادامه دهیم و فراموش نکنیم کنترل مناسب قند خون مهمترین عامل برای حفظ سلامتی مبتلایان به دیابت است.
با سلام خدمت اقای دکتر مطالب ارزنده و مفیدی بود من که دیابت نوع دوم دارم و هفتاد سال دارم می توانم دو جلسه دیگر برای رو کش دندانم به دندانپزشگ مراجعه کنم؟؟
با تقدیم احترام
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. تندرستی شما آرزوی ماست
با سلام و احترام
از ارائه مطالب فوق سپاسگزارم، در ضمن من دیابتی هستم و انسولین تزریق می کنم و اصلا نگرانی از بابت ویروس کرونا ندارم و زندگی عادی خودم را دارم و اصول اولیه بهداشتی را هم رعایت می کنم.