تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / دیابت / همهچیز درباره نوروپاتی دیابتی
آنچه در این مطلب میخوانیم:
نوروپاتی دیابتی یکی از عوارض بیماری دیابت به ویژه در درازمدت به شمار میآید که میتواند با خطرهای جدی مثل زخم و عفونت در پاها همراه باشد. در این مطلب به بررسی بیشتر این مشکل و راههای مقابله با آن میپردازیم.
نوروپاتی یک اصطلاح پزشکی برای آسیب عصبی و نوروپاتی دیابتی، آسیب عصبی ناشی از بیماری دیابت است.
در افراد مبتلا به دیابت، با گذشت زمان سطوح بالای قند و چربیها (مثل تریگلیسیرید) درخون، میتوانند به اعصاب بدن آسیب برسانند و علائم این آسیب با توجه به نوع نوروپاتی دیابتی متفاوتند.
نوروپاتی دیابتی انواع مختلفی دارد که شایعترین نوع آن، نوروپاتی محیطی است و آنچه در ادامه مطرح میشود، درباره این نوع از نوروپاتی دیابتی است.
در صورت ابتلا به دیابت نوع 1 یا دیابت نوع 2، مهمترین عاملی که خطر بروز علائم نوروپاتی دیابتی را افزایش میدهد، داشتن سطح بالایی از قند خون در طول زمان است. سایر عوامل خطر ابتلا به نوروپاتی دیابتی عبارتند از:
اگر دچار نوروپاتی دیابتی باشیم، ممکن است در پاها ، دستها یا بازوها احساس سوزش، سوزن سوزن شدن، بیحسی، درد و ضعف داشته باشیم.
ممکن است در پاها، دستها و بازوها، حتی زمانی که به آرامی لمس میشوند، درد شدیدی را احساس کنیم. همچنین ممکن است در حس درد یا دما در این قسمتهای بدن مشکل داشته باشیم.
این علائم در بیشتر موارد در شب تشدید میشوند. بیشتر اوقات، علائم در هر دو طرف بدن بروز میکنند، با این وجود ممکن است علائم فقط در یک طرف بدن وجود داشته باشند.
سایر مواردی که ممکن است درصورت ابتلا به نوروپاتی دیابتی در ما بروز پیدا کنند عبارتند از:
نوروپاتی دیابتی میتواند باعث مشکلاتی در پاها شود که به بروز تاول و زخم منجر میشوند. اگر نوروپاتی دیابتی باعث از دست دادن احساس در پاها شود، ممکن است متوجه فشار یا آسیبهایی که منجر به تاول و زخم میشوند، نشویم. دیابت میتواند روند بهبود این زخمها را دشوار کند و احتمال ابتلا به عفونتها را افزایش بدهد. این زخمها و عفونتها میتوانند به از دست دادن انگشت یا بخشی از پا منجر شوند. بنابراین شناسایی و درمان زودهنگام مشکلات پا میتواند احتمال ابتلا به عفونتهای جدی را کم کند.
این نوع آسیب عصبی مرتبط با دیابت، همچنین میتواند باعث تغییرشکل پاها وانگشتان پا شود.
نوروپاتی دیابتی می تواند احتمال از دست دادن تعادل و افتادن را بیشتر کند که این مسئله میتواند خطر شکستگی و آسیبهای دیگر را افزایش بدهد. درد مزمن نوروپاتی دیابتی همچنین میتواند به اضطراب و افسردگی منجر شود.
پزشک معالج، نوروپاتی دیابتی را بر اساس علائم، سابقه خانوادگی و پزشکی، معاینه فیزیکی شامل معاینه عصبی و معاینه پاها و آزمایشهای ما تشخیص میدهد.
در صورت ابتلا به دیابت، باید حداقل سالی یک بار، معاینه کامل برای ارزیابی وضعیت پاها انجام بگیرد. پزشک معالج در طول این معاینه علائم، جریان خون و حس در پاها را با روشهای زیرارزیابی میکند:
پزشک همچنین احساس تغییرات دما در پاها را بررسی میکند.
پزشک ممکن است آزمایشهایی را برای رد سایر علل آسیب عصبی انجام بدهد؛ از جمله آزمایش خون برای بررسی مشکلات احتمالی تیروئید، بیماری کلیوی یا سطح پایین ویتامین B12. اگر پزشک متوجه سطح پایین ویتامین B12 در بدن ما شود، آزمایشهای بیشتری را برای تعیین علت آن انجام خواهد داد. استفاده از داروی متفورمین یکی از دلایل احتمالی کاهش سطح ویتامین B12 است. اگر کمبود ویتامین B12 به دلیل مصرف متفورمین باشد، با تایید پزشک معالج، میتوانیم استفاده از متفورمین را همراه با مصرف مکمل ویتامین B12 ادامه بدهیم.
مدیریت دیابت
ما میتوانیم با مدیریت دیابت خود از مشکلات ناشی از نوروپاتی دیابتی جلوگیری کنیم، مدیریت دیابت به معنی مدیریت قند خون، فشار خون و کلسترول است.
معاینه و بررسی پاها
در صورت ابتلا به دیابت، باید هر روز پاهای خود را از نظر بروز مشکلات احتمالی بررسی کنیم، به خوبی از پاهای خود مراقبت کنیم و اگر متوجه هرگونه مشکل در پاهای خود شدیم، فوراً به پزشک مراجعه کنیم.
حداقل سالی یکبار برای معاینه پای خود به پزشک خود مراجعه کنیم و اگر دچار مشکل در پا هستیم باید دفعات بیشتری مراجعه کنیم
چهار جزء اصلی درمان نوروپاتی دیابتی عبارتند از:
اگرچه هیچ درمان قطعی برای نوروپاتی دیابتی وجود ندارد، استفاده از این درمانها میتواند علائم دردناک را بهبود ببخشد و از عوارض نوروپاتی دیابتی جلوگیری کند.
نوروپاتی دیابتی در صورت عدم کنترل دیابت میتواند به از دست دادن احساس در پاها و به دنبال آن بروز زخم و تاولهایی منجر شود که متوجه آنها نمیشویم؛ این مسئله میتواند عوارض مهمی از جمله عفونتهای جدی در پاها را به همراه داشته باشد.
درمان نوروپاتی دیابتی شامل اصلاح سبک زندگی برای مدیریت و کنترل بهتر دیابت، مراقبت از پاها و استفاده از مسکنها برای تسکین درد ناشی از نوروپاتی است.
به طور کلی در صورت ابتلا به دیابت با کنترل و مدیریت بهتر این بیماری میتوانیم گام مهمی در پیشگیری از بروز نوروپاتی دیابتی و عوارض مهم آن از جمله بروز زخم و عفونت در پاها برداریم.
IR-1026-ABD-2652-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
مطالب جالب و بسیار مفیدی درخصوص نورو پاتی دیابتی علائم و نحوه جلوگیری از وخیم تر شدن و یا آسیب پذیرای اعصاب دست و پا بعلت دیابت کنترل نشده را خیلی خوب متوجه شدم.
سلام والا من دکتر رفتم نوار عضله رادید وگفت نوروپاتی دیابتی داری وچهارتا قرص داد بدون معاینه ی مشت مسکن داد من چ دارویی جهت جلوگیری از پیشرفتش کنم خداوکیلی پاسخگو باشید
درود. به پزشک معالج اعتماد کنید و پس از پایان دوره درمان نتایج درمان و توقعات خود را با وی در میان بگذارید.کنترل مناسب قند خون جهت جلوگیری از پیشرفت نوروپاتی دیابتی توصیه میشود. پاینده باشید
سلام
۱۱ ساله که مبتلا به دیابت هستم نوع دیابت تشخیص داده نشده از یکماه قبل ضعف در عضله پاهام از زانو به پایین دارم علت چیست؟ البته در انگشتان پا هم بیحسس دارم
درودو همراه گرامی یکی از عوارض ابتلا به دیابت نوروپاتی یا همان گزگز و بی حسی انگشتان است. در صورت بروز این عارضه بهتر است برای کنترل مناسب قندخون یا دریافت دارو به پزشک معالج خود مراجعه کنید. پاینده باشید.
سلام من چند ساله دیابت نوع ۲ دارم وتا یه هفته پیش متفورمین ۱۰۰۰ مصرف میکردم ولی حالا به تشخیص دکتر شبها گلورنتا وروزها زیپمیت مصرف میکنم واحساس میکنم از لحاظ جنسی هم کمی ضعیف شده ام آزمایشات زیادی دادم دکتر متخصص کلیه گفت ارتباطی به دیابت نداره آیا واقعا ارتباطی نداره ؟ قند سه ماهه من ۱۸۰ میباشه ونوار عضله گرفتن نوروپاتی تشخیص داده شده
درود. همراه گرامی یکی از عوارض دیابت همان طور که اشاره کردین نوروپاتی است که می تواند روی عملکرد جنسی تاثیر بگذارد هرچند این مشکل ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. توصیه می شود برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک فوق تخصص غدد مراجعه کنید. پاینده باشید
سلام من انگشت کوچکم با انگشت حلقم سمت چپ روبه پایین هستند و تقریبا گزگز میکنند نوار عصب گرفتم دکتر نوشته نوروپاتی اولنار شاخه عمیق کف دست چپ به همراه ct های خفیف دست راست منظورشو نفهمیدم مشکل چیه ایا قابل درمان هست یا فلج شدم؟
درود. همراه گرامی مطابق چیزی که فرمودین تشخیص سندرم تونل کارپال برای شما گذاشته شده. این اختلال با تحت فشار قرار دادن اعصاب ناحیه مچ دست باعث بروز علائم گزگز در انگشتان می شود. برای درمان مناسب بهتر است به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پاینده باشید.
درود. پزشک معالج تنها مرجع برایاظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. ضمن این که جوش صورت ممکن است دلایل متفاوتی باشد. پاینده باشید
سلام پدر من سوزش شدیدی توی پاشون دارن و پاشون بیحسه چند سالی هست مسکن میخورن دیگه اینمسکن خیلی قوی مصرف میکنن ولی اثری نداره نظری کمکی دارید بگید ک پدر از این شرایط در بیاریم
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک معالج در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
بهترین راه تشخیص نوروپاتی چیست؟؟ آیا تست عصب برای تشخیص کمک می کند؟؟
درود همراه گرامی، ضمن آن که همواره به خطر داشته باشید ، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیمای پزشک معالج است در این مطلب به روش های تشخیص نوروپاتی دیابتی اشاره گردیده است. به طور کلی تشخیص نوروپاتی محیطی ( شایع ترین نوع نوروپاتی دیابتی) بر اساس علائم، سابقه خانوادگی و پزشکی، معاینه فیزیکی شامل معاینه عصبی و معاینه پاها و آزمایشهای ما صورت می گیرد.
من نوروپاتی دیابتی دارم امروز خیلی از درد پاشنه پا عذاب کشیدم قرص گلوتریو مصرف کردم پام دردش آرام شد وقتی این قرص را مصرف میکنم حالت تهوع میگیرم آیا قرص دیگری هست که نوروپاتی رو بهتر کند
درود همراه گرامی، درمان هایی از جمله درمان های موجود برای کنترل سطح قند خون، اصلاح سبک زندگی (شامل اصلاح رژیم غذایی و ورزش)، مراقبت از پاها و نیز برخی دیگر از درمان های موجود برای کنترل درد ناشی از نوروپاتی دیابتی می توانند از عوارض نوروپاتی دیابتی جلوگیری و علائم دردناک را تسکین دهند. در این راستا و به منظور کنترل نوروپاتی دیابتی، معاینه توسط پزشک و مشورت با ایشان جهت دریافت داروی مناسب برای کنترل قند خون و همچنین کنترل علائم نوروپاتی و دردهای ناشی از آن اهمیت دارد و همواره به خاطر داشته باشید که تنها مرجع اظهار نظر در تمامی این موارد پزشک معالج شما است و با توجه به عوارض جدی این مشکل سلامتی توصیه می شود با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت و از دستورات ایشان پیروی نمایید. داروهای کنترل کننده قند خون نیز لازم است با توجه به ماهیت پیشرونده بیماری دیابت به طور منظم مصرف شوند و صرفا مصرف یک قرص به کنترل قند یا عوارض ناشی از دیابت کمکی نمی کند. ضمن آنکه یاداور می شویم دارویی که به آن اشاره فرمودید نسخه ای است و مصرف آن تنها با صلاحدید و تجویز پزشک امکان پذیر است. در زمینه تجربه هر گونه عارضه ناخوشایند با مصرف هر یک از داروهای داروسازی عبیدی نیز توصیه میکنیم در ابتدا پزشک معالج خود را از این مسئله مطلع کنید و از دستور ایشان در این زمینه پیروی نمایید و بعد در صورت تمایل، با شماره تلفن 02144500229 تماس بگیرید و با همکاران ما در واحد رسیدگی به عوارض جانبی دارو صحبت کنید.