تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / 5 راه برای جلوگیری از کاهش شنوایی
آنچه در این مطلب میخوانیم:
شنوایی یک دارایی بسیار ارزشمند است و مراقبت از گوش و شنوایی برای همگان ضروری است؛ زیرا آسیب به سیستم شنوایی، میتواند جبرانناپذیر باشد. بااینحال، اگر دچار کمشنوایی شده باشیم، حفظ و محافظت از میزان شنوایی باقیمانده بسیار مهم است، زیرا برای برقراری ارتباط با دیگران امری حیاتی است.
ازآنجاییکه کاهش شنوایی عموماً بهتدریج رخ میدهد، بسیاری از افراد تا زمانی که دوستان یا اعضای خانوادهشان به این موضوع اشاره نکنند، متوجه آن نمیشوند. مغز ما کلمات نامفهوم و جاهای خالی را از طریق ترکیبی از لبخوانی و دانستن زمینهی مکالمه بسیار خوب جایگزین میکند، بنابراین کاهش تدریجی شنوایی، اغلب موردتوجه قرار نمیگیرد.
شنوایی حساس است و حتی از طریق فعالیتهای روزمره در معرض آسیب قرار میگیرد. بسیار مهم است که با هر سطح شنوایی، هر کاری میتوانیم برای حفظ آن انجام دهیم. هرچند که همیشه نمیتوانیم از کاهش شنوایی جلوگیری کنیم؛ چراکه گاهی این اتفاق بخشی از فرایند افزایش سن است. اما کاهش شنوایی به دلیل قرار گرفتن در معرض صداهای بلند کاملاً قابلاجتناب است.
با انجام چند کار ساده میتوانیم از آسیب شنوایی جلوگیری کنیم. باید به خاطر داشته باشیم آسیبهای ناشی از صداهای بلند به شنوایی دائمی هستند، مهم نیست چند سال داشته باشیم.
بهترین راه برای جلوگیری از کاهش شنوایی ناشی از سروصدا، این است که تا جایی که میتوانیم از صدای بلند دوریکنیم.
بهطورکلی، یک صدا در صورتی آنقدر بلند است و احتمالاً به شنوایی ما آسیب میرساند که:
بلندی صدا برحسب دسیبل (dB) اندازهگیری میشود. هر چه این عدد بیشتر باشد، صدا بلندتر است. هر صدای بلندتر از 85 دسیبل میتواند به شنوایی ما آسیب برساند، بهخصوص اگر برای مدت طولانی در معرض آن قرار بگیریم.
برای درک بهتر این موضوع بهتر است با میزان بلندی بعضی صداها آشنا شویم:
همچنین میتوانیم به کمک بعضی از برنامههای تلفنهای هوشمند، بلندی صدا را اندازهگیری کنیم، اما باید مطمئن شویم که این برنامهها بهدرستی تنظیم (کالیبره) شدهاند تا ارزیابی دقیقتری از شنوایی ما داشته باشند.
گوش دادن به موسیقی با صدای بلند از طریق گوشی و هدفون یکی از بزرگترین خطرات برای شنوایی است.
برای جلوگیری از آسیب به شنوایی:
باید به خاطر داشته باشیم که حتی کم کردن مختصر صدا نیز میتواند خطر آسیب شنوایی را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
برای محافظت از شنوایی خود در طول فعالیتها و رویدادهای با صدای بلند (مانند کنسرتها یا رویدادهای ورزشی):
اگر در طول ساعات کاری خود در معرض صداهای بلند باشیم، بهتر است با بخش منابع انسانی یا مدیر واحد بهداشت حرفهای خود صحبت کنیم.
محیطهای کاری باید تغییرات لازم را ایجاد کنند تا پرسنل کمتر در معرض صداهای بلند قرار بگیرند، بهعنوانمثال:
اکثر افراد بزرگسال هرگز تست شنوایی انجام ندادهاند، اما باید بدانیم که این کار برای کند کردن روند کاهش شنوایی بسیار مؤثر است. بهتر است در معاینات سالانه خود، یک آزمایش شنوایی نیز انجام دهیم. این آزمایش با شناسایی شنواییِ پایه، میتواند معیاری برای مقایسه نتایج آینده و نظارت بر روند پیشرفت کاهش شنوایی باشد.
اگر نگران از دست دادن شنوایی خود هستیم، باید در اسرع وقت با مراجعه به پزشک، شنوایی خود را مورد ارزیابی قرار دهیم. هر چه کم شنوایی زودتر تشخیص داده شود، زودتر میتوان اقدامات لازم را برای توقف یا کند کردن روند آن در نظر گرفت.
همچنین اگر خطر بیشتری برای از دست دادن شنوایی، ناشی از قرار گرفتن مداوم در معرض سروصدا، برای ما مطرح باشد، مثلاً برای موسیقیدانها یا افراد شاغل در محیطهای کاری پر سروصدا، بهتر است ارزیابی منظم شنوایی (مثلاً یکبار در سال) را مدنظر قرار دهیم.
منابع: Johns Hopkins Medicine ,National Health Service, Hearing Link
IR-0323-ABD-7905-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.