تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / هر آنچه باید درباره بیماری هموفیلی بدانید
آنچه در این مطلب میخوانیم:
هموفیلی معمولا یک اختلال خونریزیدهنده ارثی است که در آن خون به درستی لخته نمیشود. این اختلال میتواند منجر به خونریزی خود به خود و همچنین خونریزی پس از آسیبدیدگی یا جراحی شود.
خون حاوی انواع پروتئینها به نام فاکتورهای انعقادی است که میتواند به توقف خونریزی کمک کند. افراد مبتلا به هموفیلی سطوح پایینی از فاکتور 8 (VIII) یا فاکتور 9 (IX) دارند. شدت هموفیلی با توجه به میزان فاکتور موجود در خون تعیین میشود. هر چه میزان این فاکتورها کمتر باشد، احتمال خونریزی بیشتر است که میتواند منجر به بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود.
در مواردی نادر، ممکن است فرد به صورت غیرژنتیکی در مراحلی از زندگی، به هموفیلی مبتلا شود. اکثر موارد مربوط به دوران میانسالی یا کهنسالی یا زنان جوانی است که به تازگی زایمان کردهاند. این وضعیت اغلب با درمان مناسب برطرف میشود.
بیشتر بخوانید: سندروم داون
هموفیلی به دلیل جهش یا تغییر در یکی از ژنهایی ایجاد میشود که در ساخت پروتئینهای فاکتورهای انعقادی نقش دارند. این تغییر یا جهش میتواند مانع از عملکرد صحیح یا از بین رفتن پروتئین لختهکننده خون شود. این ژنها روی کروموزوم جنسی X قرار دارند. مردان(XY) دارای یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y و خانمها (XX) دارای دو کروموزوم X هستند. مردان کروموزوم X را از مادر و کروموزوم Y را از پدرِ خود و زنان از هر یک والدینِ خود، یک کروموزوم X به ارث میبرند.
کروموزوم X حاوی ژنهای زیادی است که در کروموزوم Y وجود ندارند. این به این معنی است که مردان تنها یک نسخه از اکثر ژنهای روی کروموزوم X دارند، در حالی که زنان دارای 2 نسخه از این ژنها هستند. بنابراین، اگر مردان یک کروموزوم X حاوی جهش در ژن فاکتور 8 یا فاکتور 9 را به ارث ببرند، ممکن است به بیماری هموفیلی مبتلا شوند. زنان نیز ممکن است هموفیلی داشته باشند، اما این حالت بسیار نادر است. در چنین حالتی هر دو کروموزوم X حاوی ژن جهشیافته است. در این زنان، علائم خونریزی ممکن است مشابه مردان مبتلا به هموفیلی باشد.
یک زن با یک کروموزوم X حاوی ژن جهشیافته، ناقل هموفیلی است. به این معنا که او میتواند کروموزوم X حاوی جهش ژن را به فرزندانش منتقل کند.
هموفیلی میتواند منجر به موارد زیر شود:
انواع مختلفی از هموفیلی وجود دارد. رایجترین انواع هموفیلی عبارتند از:
علائم شایع هموفیلی عبارتند از:
از هر 5000 تولد پسر در حدود 1 نفر مبتلا به هموفیلی است. هموفیلی A حدود چهار برابربیشتر از هموفیلی B شایع است و حدود نیمی از مبتلایان به شکل شدید این اختلال مبتلا هستند.
معمولا از افرادی که اعضای خانواده مبتلا به هموفیلی دارند یا داشتهاند، خواسته میشود نوزادان پسرشان بلافاصله پس از تولد مورد آزمایش قرار گیرد.
حدود یک سوم نوزادانی که به هموفیلی مبتلا میشوند، جهش جدیدی دارند که در سایر اعضای خانواده وجود ندارد. در این موارد، اگر نوزاد تازه متولد شده علائم خاصی از هموفیلی را نشان دهد، پزشک ممکن است احتمال ابتلا به هموفیلی را بررسی کند.
برای تشخیص، پزشک آزمایشهای خون خاصی درخواست میکند تا بررسی کند که آیا خون به درستی لخته میشود یا خیر. اگر این آزمایشها غیرطبیعی باشند، آزمایش بررسی فاکتورهای انعقادی انجام میشود تا علت اختلال خونریزی مشخص شود. این آزمایشها نوع هموفیلی و شدت آن را نشان میدهد.
در حال حاضر بهبود قطعی برای هموفیلی وجود ندارد، اما درمان مناسب به مبتلایان اجازه میدهد تا از کیفیت زندگی خوبی برخوردار شوند.
بهترین راه برای درمان هموفیلی جایگزینی فاکتور انعقادی (8 و یا 9) است تا خون به درستی لخته شود. فاکتورهای انعقادی مصنوعی به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان خونریزی طولانی مدت تجویز میشوند. این داروها به صورت تزریقی تجویز میشوند.
در موارد خفیف، تزریق معمولا تنها در صورت بروز خونریزی طولانی مدت انجام میشود؛ اما در موارد شدید تزریق منظم فاکتورهای انعقادی برای پیشگیری از خونریزی ضروری است.
ارائه مراقبتهای پزشکی مناسب میتواند به پیشگیری از برخی مشکلات جدی برای مبتلایان هموفیلی کمک کند.
به کمک درمان مناسب، اکثر افراد مبتلا به هموفیلی میتوانند زندگی عادی داشته باشند.
با این حال، در صورت ابتلا به هموفیلی باید:
منبع: Centers for Disease Control and Prevention , National Health Service
IR-0423-ABD-8018-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.