تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / ایمونولوژی / آرتریت پسوریازیس و هر آنچه باید بدانید
آنچه در این مطلب میخوانیم:
آرتریت پسوریاتیک یک بیماری التهابی و مزمن است که در برخی افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس رخ میدهد. این بیماری مفاصل و محل اتصال تاندونها و لیگامانها به استخوانها را درگیر میکند.
قبل از بررسی بیماری آرتریت پسوریاتیک، بهتر است مختصری به بیماری پسوریازیس بپردازیم. پسوریازیس یک بیماری خودایمنی التهابی است که در نتیجه اختلال در عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن به وجود میآید. علائم این بیماری به صورت ضایعات قرمز رنگ و خارشدار در پوست دیده میشود که توسط پوستههای نقرهای رنگ پوشیده شده است. این ضایعات بیشتر در نواحی آرنج و زانو دیده میشود. به همین دلیل گاهی به این بیماری، صدف پوستی هم گفته میشود.
در اغلب موارد تظاهرات مفصلی بیماری پسوریازیس (آرتریت پسوریاتیک) سالها بعد از به وجود آمدن ضایعات پوستی بروز پیدا میکند؛ هرچند گاهی آرتریت پسوریاتیک ممکن است زودتر از مشکلات پوستی یا همزمان با آن نیز ظاهر شود.
این بیماری میتواند در هر سنی بروز پیدا کند؛ هر چند اغلب افراد سنین ٣٠ تا ٥٠ سال را درگیر میکند.
اگرچه درمانی قطعی برای آرتریت پسوریاتیک شناخته نشده است، اما درمانهایی که به توقف پیشرفت بیماری، کاهش درد، محافظت از مفاصل و حفظ دامنه حرکتی کمک میکند روز به روز در حال پیشرفت است. درصورت ابتلا به این بیماری باید به پزشک فوق تخصص روماتولوژی برای درمان مناسب مراجعه کرد.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم علائم آرتریت پسوریاتیک همزمان، زودتر یا در اغلب موارد دیرتر از تظاهرات پوستی بیماری پسوریازیس ظاهر میشود؛ بنابراین ممکن است علاوه بر درگیری مفاصل که در ادامه به آن میپردازیم، نشانههای درگیری پوستی هم در بیمار مشاهده شود.
علائم آرتریت پسوریاتیک شامل موارد زیر است:
آرتریت پسوریاتیک زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی به اشتباه به سلولها و بافت سالم بدن حمله کرده و باعث بروز التهاب در مفاصل میشود. علت این اختلال هنوز مشخص نشده است؛ هرچند به نظر میرسد ژنتیک و عوامل محیطی هر دو در به وجود آمدن اختلال در سیستم ایمنی نقش داشته باشد.
عواملی که احتمال ابتلا به آرتریت پسوریاتیک را افزایش میدهند، شامل موارد زیر است:
آرتریت پسوریاتیک مانند روماتوئید آرتریت باعث ایجاد التهاب مفاصل میشود، اما تعداد مفاصل درگیر نسبت به آرتریت روماتوئید کمتر بوده و آنتیبادیهایی که مشخصه آرتریت روماتوئید هستند در بدن افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک یافت نمیشود.
آرتریت پسوریاتیک به پنج شکل دیده میشود:
مهمترین اقدام برای کنترل بیماری آرتریت پسوریاتیک تشخیص به موقع آن است. هیچ آزمایشی نمیتواند به طور قطعی این بیماری را تشخیص دهد و بیمار با توجه به اولین علائمی که ظاهر میشوند به پزشک مراجعه میکند.
به عنوان مثال اگر اولین تظاهرات بیماری درگیری پوستی باشد، به متخصص پوست و در صورتی که بیماری با علائم درگیری مفاصل بروز پیدا کند به فوق تخصص روماتولوژی مراجعه میکند. پزشک معالج از طریق بررسی شرح حال، معاینه بالینی و انجام آزمایشات به تشخیص میرسد.
درمان آرتریت پسوریاتیک به سن بیمار، علائم، شدت بیماری و وضعیت سلامت فرد بستگی دارد. علائم پوستی و درگیری مفصلی به صورت همزمان با هم درمان میشود. تشخیص به موقع و درمان مناسب از آسیب به مفصل پیشگیری میکند.
هدف از درمان بیماری پسوریازیس به طور کلی دستیابی به اهداف زیر است:
داروهای مورد استفاده در درمان آرتریت پسوریاتیک به شرح زیر است:
در کنار درمان دارویی، فیزیوتراپی و کاردرمانی نیز به کنترل علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک میکند.
در موارد نادری که آسیب مفصل شدید بوده و به درمان دارویی پاسخ ندهد، امکان دارد مفصل نیاز به جراحی داشته باشد.
تعداد کمی از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک ممکن است به آرتریت موتیلان دچار شوند. آرتریت موتیلان فرم شدید، دردناک و ناتوانکنندهای از آرتریت پسوریاتیک است که در طول زمان باعث از بین رفتن استخوانهای کوچک دست به ویژه انگشتان شده و منجر به تغییر شکل دست و ناتوانی دائمی میشود.
علاوه بر این احتمال ابتلا به فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، سایر بیماریهای خودایمنی و اختلالات مربوط به روان مثل افسردگی در افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک بیشتر است.
اقداماتی که بهتر است برای کنترل این بیماری انجام شود شامل موارد زیر است:
عواملی که منجر به تشدید علائم این بیماری میشود شامل موارد زیر است:
یکی از عوامل خطر در ابتلا به بیماری پسوریازیس، زمینه ژنتیکی است. در صورت ابتلای یکی از والدین به این بیماری، احتمال بروز بیماری در فرزندان افزایش یافته و اگر هر دو والد به این بیماری مبتلا باشند، احتمال ابتلا بیشتر هم خواهد شد.
مطابق توصیه پزشکان، رژیم غذایی آرتریت پسوریاتیک باید سالم و بر اساس رسیدن به وزن مطلوب باشد. طبق تحقیقات انجام شده، بافت چربی پروتئینهایی تولید میکند که منجر به بروز التهاب میشود.
رژیم غذایی توصیه شده در آرتریت پسوریاتیک شامل محدودیت مصرف چربی، کربوهیدرات، قند و سرشار از میوه و سبزیجات است. بهتر است مواد غذایی کاهنده التهاب مثل هویج، گوجهفرنگی، اسفناج، ماهی، تخممرغ و کلم در رژیم غذایی گنجانده شود.
بیماری پسوریاتیک درمان قطعی ندارد، اما با استفاده از درمانهای دارویی جدید و اصلاح سبک زندگی علائم بیماری به خوبی کنترل میشود.
ویزیت منظم و مکرر پزشک معالج، مصرف صحیح داروها، سنجش فشار خون و قند خون برای کنترل مناسب این بیماری توصیه میشود.
IR-1025-ABD-1121-AS
منابع: webmd , hopkinsmedicine , mayoclinic , psoriasis , nhs.uk , arthritis , rheumatology , my.clevelandclinic , emedicine
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلاااام _ مطالب بسیار خوب و قابل فهم افراد عادی هست . سپاسگزارم
درود و سپاس از مهرتان. همراهی شما را میستاییم