کمکهای اولیه در حملههای تشنج
اگر یکی از عزیزانمان دچار تشنج یا حمله صرع شد، باید چکار کنیم؟ چه کارهایی را نباید انجام دهیم؟ با مقاله کمکهای اولیه در صرع و تشنج با ما همراه باشید.
تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
صرع نام عمومی یک اختلال در مغز است. اگر کسی دو یا چند بار دچار حمله صرع شود، برای او بیماری صرع تشخیص داده میشود. بیماری صرع بر پایه علائم و نشانههای هنگام وقوع حمله صرع، به انواع گوناگون تقسیم میشود.
شناختهشدهترین نوع حمله صرع «تشنج» است، اما حمله صرع شکلهای بسیار متنوع دیگری هم دارد. ممکن است در یک فرد مبتلا به صرع، حمله صرع یکنواخت نباشد و در چندین شکل مختلف ظاهر شود.
حمله صرع عبارت است از: وقوع موقت علائم و نشانههایی به دلیل فعالیت الکتریکی همزمان یا بیش از حد طبیعی در سلولهای عصبی مغز.
گاهی سایر بیماریها یا مشکلات، علائمی مشابه حمله صرع بهوجود میآورند. پزشک متخصص مغز و اعصاب بر پایه توضیحات اطرافیان و فرد بیمار تشخیص میدهد که این علائم حمله صرع بوده یا از مشکل دیگری ناشی میشود و فقط به حمله صرع شباهت دارد.
تشخیص تشنج شاید آسان باشد؛ زیرا در حالت بروز تشنج ممکن است فرد به زمین بیفتد، تکان و لرزش داشته باشد و حتی هشیاری خود را از دست بدهد. این فرد به کمکهای اولیه صرع نیاز دارد.
اما شناختن سایر انواع حمله صرع همیشه آسان نیست. کسی که دچار حمله صرع میشود ممکن است فقط گیج و منگ باشد یا گاهی چنین به نظر برسد که به جایی خیره شده اما در واقع، در حال پشت سر گذاشتن یک حمله صرع است.
برای تعیین نوع حمله صرع سه نکته اهمیت بسیاری دارند که آنها را باهم مرور میکنیم.
اگر بتوانیم به پزشک بگوییم حمله صرع چگونه آغاز شده، او میفهمد کدام ناحیه از مغز آغازکننده فعالیت الکتریکی بیش از حد طبیعی است. دانستن نحوه آغاز حمله صرع در انتخاب درمان درست، بسیار تعیینکننده است.
میزان هشیاری فرد هنگام وقوع حمله صرع در تعیین نوع صرع اهمیت زیادی دارد. همچنین، این شاخص در رعایت نکات ایمنی فردی هنگام انجام زندگی روزمره بسیار مهم هستند.
وجود یا عدم وجود علائم حرکتی هنگام بروز حمله صرع در تقسیمبندی صرع و تشخیص نواحی درگیر مغزی اهمیت دارند.
بیشتر بخوانید: علت و علائم سکته مغزی چیست؟
در این متن امکان بررسی همه انواع صرع وجود ندارد، بنابراین فقط به مهمترین انواع صرع اشاره میکنیم.
این نوع صرع که به آن صرع جنرال یا صرع عمومی هم گفته میشود، هر دو نیمکره مغزی را درگیر میکند. دو نوع مهم صرع جنرالیزه را با هم مرور میکنیم.
این نوع صرع که به عنوان صرع پتیمال، صرع غیابی یا صرع غایب هم نامگذاری شده است، یکی از انواع صرع جنرالیزه به شمار میرود. پلک زدن بسیار سریع یا خیره ماندن در هوا (بدون تمرکز روی جسمی مشخص) از علائم شاخص صرع ابسانس هستند.
این نوع صرع که به آن صرع گراندمال هم گفته میشود، شناختهشدهترین نوع صرع به شمار میرود. علائم شاخص صرع تونیک-کلونیک تشنج است و علائم آن عبارتند از:
پس از اتمام تشنج، فرد ممکن است بهشدت احساس خستگی کند.
در بالا با مهمترین انواع صرع جنرالیزه آشنا شدیم. در ادامه با نوع دیگر صرع آشنا میشویم.
صرع کانونی با نامهای صرع پارشیال یا صرع فوکال هم خوانده میشود. در صرع کانونی، همه مغز درگیر نیست و فقط ناحیه یا کانون خاصی از مغز باعث ایجاد علائم صرع میشود. سه نوع مهم صرع کانونی را با هم مرور میکنیم.
در این نوع صرع، ناحیه کوچکی از مغز درگیر فعالیت الکتریکی بیش از حد سلولهای عصبی میشود.
علائم مهم صرع کانونی ساده ممکن است به صورت یک حرکت ناگهانی و کوتاه در بدن یا به صورت تغییراتی در یکی از حواس بدن ظاهر شود، مانند حس ناگهانی یک بو یا طعم عجیب.
این نوع صرع که صرع فوکال مرکب هم نامیده میشود، شخص را دچار گیجی و منگی میکند. فرد مبتلا، در هنگام حمله صرع برای حدود چند دقیقه توانایی پاسخ دادن به پرسشها یا امکان یافتنِ جهت و درک موقعیت خود را ندارد.
این نوع صرع در یک ناحیه خاص مغز آغاز میشود اما در ادامه، هر دو طرف مغز را درگیر میکند. به عبارت دیگر، فرد در ابتدا علائم صرع کانونی را از خود نشان میدهد و به دنبال آن، تشنج همه بدن (علامت صرع جنرالیزه) را تجربه میکند.
منبع: Epilepsy Foundation, Centers for Disease Control and Prevention and Online Library
IR-0921-ABD-6041-WE
سلام
من 23 سالمه و از 13 سالگی تشنج و بعد از اون هم صرع من شروع شد. مطالب مطالعه کردم و بیشتر علائم من شبیه تونیک-کلونیک بود اما من همیشه صدای پدرم و قبل از تشنج به این صورت که همیشه همون صدا دوباره تکرار میشه،می شنوم.می خواستم بدونم بازم من صرع تونیک-کلونیک دارم؟
اگر صرع من از این نوع باشه، در آینده برای ازدواجم مشکل ایجاد می کنه، درسته؟
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است، توصیه می شود با ایشان مشورت فرمایید. ضمن آنکه پزشک معالج ، میتواند شما را در زمینه آگاهیهای لازم در رابطه با مساله ازدواج در بیماران مبتلا به صرع نیز راهنمایی کند.
سلام وقت بخیر
بنده جوانی 36 سال آقا هستم .
در طول روز دچار گرفتگی عضلات صورت میشم و وقتی کافِیین مصرف میکنم بدتر میشم . دایم مشغول کندن پوست لب هستم و شبها کیفت خاب خوبی ندارم (در طول روز کمی خواب الود هستم ) .بعضی روزها تیک صوتی دارم و به صورت مکرر زیر لب چیزی رو تکرار میکنم که خیلی اذیت میشم . و در موارد خیلی کم در خواب پا یا دستم تکون شدید میخوره یا روی صورت خودمو زخم کردم و متوجه نشدم . و همینطور در موارد خیلی کم توی سرم کوبش شدید دارم موقع خواب انگار مغزم از یه سمت به سمت دیگه دایم جابجا میشه . لطفا راهنمای کنید . با تشکر
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
من چند سالی هست میگرن دارم و و عکس سیتی هم گرفتم گفتن مشکل خاصی نیست اما خیلی راحت با یک ساعت نگاه کردن ب صفحه موبایل دچار سردرد میشم و خیلی وقتها موقع بیدار شدن سردرد همراهم هست. نیازه ام ار ای بگیرم یا با سیتی مشخص میشه ؟
درود.همراه گرامی پزشک تنها مرجع اظهار نظر در این مورد است.لطفا با ایشان مشورت کنید.ضمن اینکه در میگرن معمولا تصاویر سی تی اسکن و ام آر آی نرمال می باشد.تندرست باشید.
سلام پدر من بر اثر فشار سکته مغذی کرده واماهم نمیدونستیم فشار داره درواقع سابقه فشار نداشت دست وپای سمت چپش از کار افتاد وبعد ۳ ۴ماه تشنج گرفتش علامشم این بود که از دهنش کف میومد دست و پاش حتی اون های مریض سفت شد و تنفس راحت نداشت دکتر شما میدونید مشکلش چیه
درود. پیشنهاد ما این است که به پزشک مراجعه بفرمایید. پاینده باشید
آیا اضطراب شدید و هیجانات زیاد میتونه از الگوی صرع تابعیت کنه؟ مثلا حمله اضطرابی بانی حمله صرعی باشه؟
صرع و حملههای اضطرابی دو مقوله جداگانه هستند. بعضی از تشنجهای ناشی از صرع میتوانند حالتهای حملات اضطرابی را تقلید کنند. تشخیص درست این حالتها نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک متخصص دارد.
من در شش ماه گذشته سه بار تشنج کردم که تو یکیشون همراه با ادرار بوده و تمامی آزمایشاتم نرمال بوده. آیا امکانش هست صرع داشته باشم و آزمایشات نشون نده
اینکه علت زمینهای تشنج چه بیماری میتواند باشد نیاز به بررسی دقیق و تداوم در درمان دارد. به همین خاطر به توصیههای پزشکتون عمل کرده و اجازه دهید علت تشنج شما را پیدا کنند.
همه حقوق این وبسایت متعلق به داروسـازی دکتـر عبیدی است. © 1403
درود همراه گرامی، از آنجایی که تنها مرجع اظهار نظر در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است، توصیه می شود، درباره هرگونه علائم خود با ایشان مشورت فرمایید. ایشان پس از معاینه، شنیدن شرح حال و در صورت لزوم انجام آزمایش و یا سایر اقدامات پاراکلینیکی، در زمینه تشخیص و درمان مناسب شما را راهنمایی خواهند کرد.
با سلام
آقای دکتر کدوم نوع صرع شدید تر بوده و بیمار بهتره در آینده تشکیل خانواده نده؟
من در شرف ازدواج هستم، ممنون می شم راهنمایی بفرمایید.
درود همراه گرامی، ضمن آنکه به خاطر داشته باشید تبعیت دقیق از دستورات درمانی پزشک معالج در ابتلا به بیماری صرع اهمیت ویژه ای دارد، پزشک معالج ، علاوه بر تجویز درمان مناسب میتواند شما را در زمینه آگاهیهای لازم در رابطه با مساله ازدواج در بیماران مبتلا به صرع نیز راهنمایی کند.