ممکن است بر پایه خصوصیات سرطان پستان و سابقه پزشکی بیمار، انجام عمل جراحی را توصیه کند. گاهی اوقات پزشک انواع جراحی را برای بیمار توضیح می‌دهد و امکان انتخاب نوع جراحی را به او می‌دهد. آشنایی با انواع عمل جراحی که در روند درمان سرطان پستان به کار می‌روند، می‌تواند در تصمیم‌گیری به بیمار کمک شایانی کند. در این نوشتار با انواع جراحی که ممکن است توسط پزشک معالج برای درمان سرطان پستان توصیه شود، آشنا می‌شویم.

عوامل موثر در انتخاب نوع جراحی پستان

برای درمان برخی از انواع سرطان پستان، جراحی‌های گوناگونی توصیه می‌شوند. عوامل زیر در انتخاب نوع عمل جراحی سرطان پستان موثرند:

  • اندازه توده سرطانی
  • محل قرارگیری توده سرطانی در پستان
  • اندازه پستان بیمار
  • احساسات و سلیقه شخصی بیمار؛ برخی بیماران شاید بر پایه احساسات از تصویر بدن یا ترجیح خودشان در زندگی در این تصمیم‌سازی نقش داشته باشند.

عمل جراحی توده سرطانی

این نوع جراحی با نام‌های دیگری هم ممکن است خوانده شود مانند عمل جراحی برای حفظ پستان، لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی پارشیال (برداشتن بخشی از پستان) یا ماستکتومی سگمنتال (برداشتن قطعه‌ حاوی توده از پستان). در این نوع عمل جراحی، فقط ناحیه‌ای از پستان که توده سرطانی در آن قرار دارد از بدن خارج می‌شود و بقیه پستان نگه داشته می‌شود. به عبارت دیگر، جراح فقط توده سرطانی و مقدار کمی از بافت سالم موجود در حاشیه آن را برمی‌دارد و تا حد امکان بافت سالم پستان را باقی می‌گذارد. بدیهی است گاهی به دلیل اندازه بزرگ توده سرطانی یا سایر عوامل، اصلا امکان انجام چنین عملی وجود ندارد. به طور معمول پس از انجام این نوع جراحی پستان، انجام پرتودرمانی (رادیوتراپی پستان) تجویز می‌شود. در پرتودرمانی به طور معمول دوز بالای اشعه ایکس بخشی از سلول‌های باقیمانده از توده سرطانی را نابود می‌سازد.

عمل جراحی برای برداشتن همه پستان یا ماستکتومی

این نوع جراحی با عنوان لاتین ماستکتومی هم ممکن است نامیده شود. در برخی از زنان مبتلا به سرطان پستان لازم است همه پستان برداشته شود. گاهی هم خود بیمار این نوع عمل جراحی را انتخاب می‌کند. در عمل ماستکتومی، جراح همه بافت پستان شامل پوست و نوک پستان و مقداری از بافت زیر پستان (تا روی عضلات قفسه سینه) را برمی‌دارد. در موارد بسیار کمی، ممکن است جراح مجبور شود حتی عضلات قفسه‌سینه را هم از بدن خارج سازد؛ به این عمل ماستکتومی رادیکال گفته می‌شود. گاهی با وجود انجام ماستکتومی همچنان احتمال عود سرطان در یکی از نواحی زیر وجود دارد:

  • دیواره قفسه‌سینه
  • ناحیه برش عمل جراحی
  • غدد لنفاوی نزدیک پستان

اگر احتمال عود سرطان در هریک از مناطق بالا باشد، پزشک ممکن است پرتودرمانی (رادیوتراپی) را تجویز نماید.

عمل جراحی ترمیمی پستان

پس از ماستکتومی، ممکن است بیمار بخواهد ظاهر پستان را بهبود ببخشد و به عمل جراحی ترمیم پستان نیاز داشته باشد. به طور حتم، پیش از انجام عمل، جراح درباره گزینه‌های موجود با فرد صحبت می‌کند. گاهی امکان ترمیم پستان همزمان با ماستکتومی وجود دارد (ترمیم همزمان) و در برخی موارد، لازم است در زمانی دیگر و با تاخیر، عمل جراحی ترمیم پستان انجام شود (ترمیم تاخیری).

جراحی برداشتن غدد لنفاوی

ممکن است سلول‌های سرطانی به غدد لنفاوی نزدیک پستان هم گسترش یافته باشند. غدد لنفاوی غده‌هایی هستند که در بسیاری از نقاط بدن وجود دارند. این غده‌ها، باکتری‌ها و سلول‌های آسیب‌دیده بدن را از جریان لنف فیلتر می‌کند. این غدد حاوی تعداد زیادی از سلول‌های سیستم ایمنی بدن هستند. جراح پیش از عمل جراحی و همچنین در طول انجام عمل، غدد لنفاوی را بررسی می‌کند و در صورتی که مشکوک به وجود سلول‌های سرطانی باشند، آنها را از بدن خارج می‌سازد. در سرطان پستان احتمال درگیر شدن غدد لنفاوی موجود در زیربغل بیشتر از سایر نقاط است. گاهی پس از عمل جراحی نخست، لازم می‌شود طی عمل جراحی دیگری، غدد لنفاوی درگیر از بدن خارج شوند.

منبع: Cancer Research UK and American Cancer Society

IR-1021-ABD-6118-WE