تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / بیماری های دریچه ای قلب: درمان، علائم و علت آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
قلب دارای چهار حفره و چهار دریچه است که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
این حفرهها شامل:
و دریچهها شامل موارد زیر هستند:
باز و بسته شدن دریچهها، جریان خون را کنترل یا تنظیم میکند.
سه دریچه از دریچههای قلب، سه لَت یا فِلَپ (flap) دارند و فقط دریچه میترال است که دو لَت دارد. هماهنگی باز و بسته شدن این لتها کمک میکند تا خون از دهلیزها به بطنها و از بطنها به عروق متصل به آنها جریان یابد. دریچههای بیمار ممکن است بهطور کامل باز و بسته نشوند.
هر یک از دریچههای قلب میتواند دچار بیماری شود، اما معمولاً دریچه آئورت بیشتر تحت تأثیر این عارضه قرار میگیرد.
ممکن است دریچههای بیمار درجایی که بهطور کامل بسته نمیشوند، نشتی پیدا کنند. به این حالت رگورژیتاسیون (برگشت خون) گفته میشود. اگر این حالت اتفاق بیفتد، خون به حفرهای (دهلیز یا بطن) که از آن خارج شده، بازمیگردد و قلب نمیتواند خون کافی را پمپاژ کند.
نوع شایع دیگری از بیماریهای دریچهای قلب زمانی اتفاق میافتد که دهانه دریچه باریک و سفت است و دریچه قادر به باز شدن کامل در هنگام عبور خون نیست. این حالت تنگی دریچه نامیده میشود.
گاهی اوقات ممکن است دریچه فاقد یکی از لتها باشد که معمولاً این حالت بیشتر در دریچه آئورت اتفاق میافتد که به آن دریچه آئورت دو لَتی گفته میشود.
بیماری دریچهای باعث میشود قلب نتواند بهطور مؤثر خون را در سراسر بدن پمپاژ کند و نیاز است برای پمپاژ خون سختتر کار کند. این موضوع میتواند منجر به نارسایی قلبی، ایست ناگهانی قلب و مرگ شود.
بیماری دریچهای قلب در افراد مسن شایعتر است.
• روماتیسم قلبی معمولاً دریچههای میترال یا آئورت را بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد، اما ممکن است هر دریچهای تحت تأثیر این بیماری قرار گیرد و گاهی ممکن است بیش از یک دریچه درگیر شود.
• دریچه آئورت دو لَتی در مردان شایعتر است.
• مرگومیر ناشی از بیماریهای دریچهای قلب بیشتر به دلیل بیماری دریچه آئورت است.
علل مختلفی برای بیماری دریچهای قلب وجود دارد که ازجمله میتوان به اختلالات مادرزادی، عفونتها، اختلالات دژنراتیو (تخریب دریچه با افزایش سن) و سایر بیماریهای قلبی اشاره کرد:
درباره گلودرد استرپتوکوکی بیشتر بخوانیم: گلو درد؛ علت، علائم و درمان دارویی و خانگی درد گلو
نارسایی قلبی، نارسایی قلبی زمانی اتفاق میافتد که قلب نتواند خون و اکسیژن کافی را برای تأمین نیاز سایر اندامهای بدن پمپاژ کند.
آترواسکلروز آئورت، در محل اتصال آئورت به قلب، آترواسکلروز به تجمع پلاک در داخل رگ اشاره دارد. پلاک از چربی، کلسیم و کلسترول تشکیل شده است.
درباره آترواسکلروز بیشتر بخوانیم: آترواسکلروز یا تصلب شرایین چیست؟
فشارخون بالا
حمله قلبی، میتواند به عضلات کنترلکنندهی باز و بسته شدن دریچه آسیب برساند.
بیماریهای خود ایمنی، مانند لوپوس. لوپوس یک بیماری خودایمنی مزمن است که میتواند باعث التهاب و درد در قسمتهای مختلف بدن مانند پوست، مفاصل، کلیهها و قلب شود. بیماری خودایمنی اختلالی است که در آن سیستم ایمنی بدن، که معمولا با عفونتها مبارزه میکند، بهاشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند.
سندرم مارفان. بیماری بافت همبند که میتواند دریچههای قلب را تحت تأثیر قرار دهد.
افزایش سن. روند پیری میتواند باعث ایجاد رسوبات کلسیم در دریچههای قلب و سفت یا ضخیم شدن و درنتیجه کاهش کارایی آنها شود.
بیماری دریچه قلب میتواند بهسرعت یا در طی یک دوره طولانی ایجاد شود. در بیماری با پیشرفت آهسته، ممکن است تا زمانی که وضعیت کاملاً پیشرفت نکرده باشد، فرد هیچ علامتی را تجربه نکند. درصورتیکه بیماری بهطور ناگهانی ایجاد شود، ممکن است علائم زیر بروز یابند:
پزشک ممکن است هنگام گوش دادن به قلب ما، صدایی غیرمعمول بشنود. بسته به محل و کیفیت شنیدن این صدا، پزشک میتواند تشخیص دهد که کدام دریچه تحت تأثیر قرار گرفته است و چه نوع مشکلی دارد.
ممکن است پزشک برای تشخیص از اکوکاردیوگرافی نیز استفاده کند. در این بررسی، از امواج صوتی برای ایجاد تصویری متحرک از دریچهها و بررسی عملکرد آنها استفاده میشود.
اگر بیماری چندان شدید نباشد، ممکن است تجویز دارو به مدیریت و کنترل علائم کمک کند. اگر بیماری دریچه، جدیتر باشد و علائم شدیدتری ایجاد کند، ممکن است جراحی توصیه شود. نوع جراحی به دریچهی درگیر و علت بیماری بستگی دارد.
در برخی شرایط، تعویض دریچه ضرورت پیدا میکند.
منابع: Centers for Disease Control and Prevention
IR-0323-ABD-7958-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
۳۹سال سن دارم ،، ۶سال پیش ورزش شنا روی زمین رفتم قلبم درد گرفت بعد چند هفته خوب شد مجدد دوماه پیش به اشتباه اینکارو مجدد انجام دادم قلبم درد گرفت رفتم دکتر گفت شلی دریچه آئورت داری بین ضعیف و متوسط قرص کنگور۲.۵ داد روزی یبار میخورم هنوز خوب نشدم چیکار کنم؟
درود همراه گرامی، از آنجایی که تشخیص بیماری و تجویز دارو تنها توسط پزشک معالج و بر اساس اطلاعات دقیق پزشکی از شرایط بیمار امکان پذیر است، توصیه می شود با پزشک خود مشورت فرمایید و ایشان را از روند و نتایج درمان مطلع کنید.