تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / بیماری سلیاک چیست ؛ علت، علائم و درمان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بیماری سلیاک یک بیماری ژنتیکی خودایمن است؛ به این معنا که سیستم ایمنی بدن ما در پاسخ به گلوتن فعال شده و به اشتباه باعث آسیب روده باریک (کوچک) میشود. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود؛ بنابراین مصرف خوراکیهای حاوی این مواد، با تحریک سیستم ایمنی، باعث از بین رفتن پرزهای روده باریک و کاهش سطح جذب میشود.
جذب مواد مغذی در پرزهای روده کوچک اتفاق میافتد، به همین دلیل آسیب این پرزها، سبب اختلال جذب مواد مغذی و عوارض جدی ناشی از آن خواهد داشت.
ممکن است علائم بیماری سلیاک در افراد مختلف متفاوت باشد. شایعترین علائم سلیاک عبارتند از:
علاوه بر موارد گفته شد، بعضی علائم بیشتر در کودکان دیده میشود، از جمله:
هنوز علت دقیق بیماری سلیاک مشخص نیست. به نظر میرسد که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی سبب بروز این اختلال باشد.
بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است. در بیماریهای خودایمنی، سیستم ایمنی بدن به اشتباه با ساختن آنتیبادی به سلولهای سالم یا بعضی مواد غیر آسیبرسان، حمله میکند.
در بیماری سلیاک هم سیستم ایمنی ما، گلوتن را به عنوان یک تهدید شناسایی میکند و آنتیبادیهایی که به این دلیل ساخته میشود، به روده باریک آسیب میرسانند. پرزهای روده باریک به طور طبیعی سبب افزایش سطح جذب مواد غذایی میشوند. در بیماری سلیاک با از بین رفتن این پرزها، جذب مواد غذایی مختل میشود.
عوامل محیطی
تصور بر این است که ابتلا به برخی عفونتهای ویروسی در اوایل کودکی احتمال ابتلا به سلیاک را افزایش میدهد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مواجهه با گلوتن قبل از سن 3 ماهگی نیز این احتمال را بالا میبرد.
بیشتر بخوانید: بیماری لوپوس چیست؟ علائم، علت و درمان بیماری لوپوس
موارد زیر احتمال ابتلا به سلیاک را افزایش میدهند:
از این رو پزشکان توصیه میکنند، در صورت داشتن هر یک از موارد گفته شده، کودک از نظر ابتلا به سلیاک نیز مورد بررسی قرار گیرد.
حساسیت به گلوتن و بیماری سلیاک هر دو علائم مشابهی ایجاد میکنند، اما از نظر مکانیسم ایجاد بیماری متفاوت هستند.
عدم تحمل گلوتن، که به عنوان حساسیت به گلوتن غیرسلیاکی نیز شناخته میشود، علائمی مشابه بیماری سلیاک ایجاد میکند. اگرچه هر دو اختلال باعث میشوند بدن به گلوتن واکنش منفی نشان بدهد، اما مدت این واکنش و پیامدهای ناشی از آن متفاوت است. مصرف گلوتن در افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن سبب عوارض گوارشی کوتاهمدت میشود. علاوه بر این برخلاف بیماری سلیاک، عدم تحمل گلوتن معمولاً آسیب طولانی مدت به بدن وارد نمیکند.
بیماری سلیاک میتواند در کودکان در هر سنی ایجاد شود. اگر فرزندمان علائم زیر را داشت، باید به پزشک مراجعه کنیم:
چندین آزمایش برای تشخیص بیماری سلیاک وجود دارد. باید رژیم غذایی طی روند انجام آزمایش، حاوی گلوتن باشد، زیرا رژیم غذایی بدون گلوتن قبل از تکمیل آزمایشها میتواند باعث نادرست بودن نتایج آنها شود.
داشتن رژیم غذایی بدون گلوتن برای همه افراد با تشخیص تایید شده بیماری سلیاک توصیه میشود.
معمولاً رژیم فاقد گلوتن ضمن بهبودی علائم، به روده کوچک اجازه میدهد تا ترمیم شود و از هر گونه عارضه طولانیمدتی که ممکن است در اثر ابتلا به بیماری سلیاک ایجاد شود، جلوگیری میکند.
اگر به دلیل بیماری دچار سوءتغذیه شده باشیم، ممکن است پزشک برای مدتی مصرف مکملهای غذایی برای جبران کمبودهای تغذیهای را تجویز کند.
در اغلب افراد مبتلا به سلیاک بعد از حذف خوراکیهای حاوی گلوتن، علائم در عرض چند هفته شروع به فروکش میکنند. هرچند حدود ۳۰ درصد از افراد ممکن است همچنان درجات مختلفی از علائم را به صورت مداوم داشته باشند. شایعترین دلیل عدم بهبودی، مصرف ناآگاهانه خوراکیهای حاوی گلوتن است.
سایر شرایطی که سبب تداوم علائم بیماری میشود، عبارتند از:
به همین دلیل در صورتی عدم بهبودی با وجود رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن، باید مجددا به پزشک مراجعه کنیم.
رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به سلیاک، فاقد گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که در گندم، چاودار و جو وجود دارد. بسیاری از غذاها مانند نان، ماکارونی، پیتزا و غلات حاوی گلوتن هستند.
برای شروع، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنیم. آنها میتوانند در موارد زیر به ما کمک کنند:
یادگیری نحوه مدیریت یک رژیم غذایی فاقدگلوتن، به خصوص در ابتدا، میتواند چالشبرانگیز باشد. اما معمولا با تمرین و به مرور زمان این کار آسانتر میشود.
عوارض بیماری سلیاک تنها در صورت تداوم مصرف گلوتن و یا عدم تشخیص بیماری، رخ میدهد. این عوارض عبارتند از:
عوارض با شیوع کمتر شامل برخی از انواع سرطانها، مانند سرطان روده و لنفوم است.
در حال حاضر راهکار خاصی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری سلیاک شناخته نشده است، اما با رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن و مراجعه منظم به پزشک، میتوان علائم این بیماری را کنترل و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
در صورتی که افراد مبتلا به سلیاک رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشند، معمولا میتوانند زندگی مشابه افراد سالم داشته باشند.
اکثر مبتلایان به سلیاک در عرض 2 هفته پس از شروع رژیم غذایی بدون گلوتن احساس بهبودی چشمگیری دارند.
در صورت ابتلا به سلیاک، باید تا آخر عمر از مصرف گلوتن اجتناب کنیم. اغلب توصیه میشود که حداقل سالی یک بار آزمایش خون، برای ارزیابی واکنش بدن به رژیم غذایی بدون گلوتن، انجام دهیم.
شاید سختترین بخش، عادت کردن به غذا خوردن به روشی کاملاً جدید است. خبر خوب این است که غذاهای بدون گلوتن و همچنین منابع غذایی زیادی برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک در دسترس است.
بیشتر بخوانید: علائم دیابت چیست؟
در برخی از افراد مبتلا به بیماری سلیاک، با وجود رژیم غذایی بدون گلوتن علائم برطرف نمیشوند یا ممکن است پس از مدتی مجددا ظاهر شوند. به این بیماری سلیاک غیرواکنشی گفته میشود. در صورت داشتن علائم مداوم، باید ضمن رعایت رژیم فاقد گلوتن، به پزشک مراجعه کنیم.
بیماری سلیاک مقاوم یک عارضه بسیار نادر بیماری سلیاک است که با افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان همراه است. سلیاک مقاوم 3/0 تا 4/0درصد از افراد مبتلا به بیماری سلیاک را تحت تأثیر قرار میدهد.
در این افراد علاوه بر رژیم غذایی بدون گلوتن، ممکن است پزشک داروهایی مانند استروئیدها، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، شیمی درمانی یا ترکیبی از آنها را تجویز نماید.
منابع: Johns Hopkins Medicin , Closing the Gap Healthcare , Coeliac UK , National Health Service , UpToDate , UpToDate , UpToDate , Mayo clinic
IR-1223-ABD-8960-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.