تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / کودکان / همه چیز درباره آسم کودکان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
کودکان هم مثل بزرگسالان دچار آسم (Asthma) میشوند و در صورت عدم درمان، ممکن است این بیماری بر فعالیتهای روزانه آنها تاثیر منفی بگذارد.
در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر این بیماری در کودکان، علائم، علل و راههای درمان آن بپردازیم.
آسم شایعترین بیماری مزمن در کودکان است که بر مجاری هوایی (راههای هوایی) آنها تاثیر میگذارد.
در فردی که مبتلا به آسم است، مجاری هوایی معمولاً به صورت دورهای به دلیل وجود شرایط خاصی که به عنوان محرک عمل میکند، متورم و باریک میشوند، این اتفاق میتواند منجر به خسخس سینه، سرفه و سنگینی در قفسه سینه و مشکل در تنفس شود.
باریک شدن مجاری هوایی به صورت کامل یا تا حدی با درمانهای آسم قابل برگشت هستند.
راههای هوایی در بیماران مبتلا به آسم، به محرکهای مختلفی واکنش نشان میدهند که ممکن است شامل شرایط محیطی، عفونتهای ویروسی (مانند سرماخوردگی)، ورزش و یا استنشاق ماده حساسیتزای خاصی باشند که بیمار به آن حساسیت دارد.
به شرایطی که علائم آسم به طور ناگهانی شروع به بدتر شدن کنند، “حمله آسم” گفته میشود.
در بیشتر موارد آسم در کودکی و قبل از پنجسالگی بروز پیدا میکند. کودکان زیادی به آسم مبتلا هستند و این بیماری میتواند منجر به غیبت آنها از مدرسه یا بستری شدنشان در بیمارستان شود، اما درمانهای موجود میتوانند به مدیریت آسم کمک کنند. در صورت ابتلای کودکمان به آسم باید از تمام دستورات درمانی پزشک معالج کودک خود پیروی کنیم و با مشورت گرفتن از او، از اقدامات لازم در زمان بروز حملههای آسم آگاه بشویم.
علت دقیق آسم ناشناخته است. اما میتوان گفت به احتمال زیاد ژنتیک و عوامل محیطی در ابتلای کودکان به آسم نقش دارند.
حمله آسم زمانی رخ میدهد که کودک ما در معرض محرک آسم قرار گیرد. محرک آسم چیزی است که میتواند علائم آسم را به وجود بیاورد یا تشدید کند.
محرکهای مختلف میتوانند انواع مختلفی از آسم را ایجاد کنند:
آسم آلرژیک توسط آلرژنها ایجاد میشود. آلرژنها موادی هستند که میتوانند منجر به واکنش آلرژیک شوند. مثل:
آسم غیرآلرژیک توسط محرکهایی ایجاد میشود که آلرژن نیستند، مثل:
آسم ناشی از ورزش، در حین ورزش و به خصوص زمانی که هوا خشک است اتفاق میافتد.
محرکهای آسم ممکن است برای هر کودک متفاوت باشند یا در طول زمان تغییر کنند.
علائم و نشانههای آسم در کودکان میتوانند شامل موارد زیر باشند:
این علائم ممکن است هر روز، هر هفته یا در فواصل بیشتر بروز کنند، شدت علائم هم میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. بههرحال حمله آسم به ندرت میتواند تهدیدکننده زندگی باشد.
تشخیص آسم در کودکان، به ویژه در کودکان خردسال، ممکن است سخت باشد. آسم علائمی مشابه سایر بیماریهای دوران کودکی دارد و بعضی از کودکان ممکن است علائم آسم را در فواصل کوتاه بروز ندهند، بنابراین ممکن است به نظر برسد دچار عفونتهای تنفسی شدهاند.
پزشک معالج کودک ما ممکن است از راههای زیادی برای تشخیص آسم استفاده کند:
اگر فرزند خردسالی داشته باشیم که نتواند آزمایشهای بررسی عملکرد ریه را انجام بدهد، ممکن است پزشک معالج داروهای آسم را برای چند هفته تجویز کند و ببیند آیا علائمش بهتر میشوند یا نه.
بله. ممکن است پزشک بخواهد یک نوع آزمایش تنفسی را برای بررسی عملکرد ریههای کودک ما انجام دهد. بیشتر کودکان 6 سال به بالا میتوانند این آزمایش را انجام بدهند. این آزمایش کمککننده است، اما اگر کودک مبتلا به آسم در زمان انجام آزمایش هیچ علامتی نداشته باشد، نتایج در بیشتر اوقات طبیعی خواهد بود.
پزشک ضمن معاینه و بررسی شرححال سوالات زیر را هم میپرسد:
آسم با انواع مختلفی از داروها درمان میشود. این داروها میتوانند به صورت استنشاقی، قرص یا مایع باشند. پزشک بر اساس سن و علائم کودک ما دارو تجویز میکند. داروهای آسم به یکی از این دو روش عمل میکنند:
همچنین اگر این داروها برای حمله آسم استفاده شوند و علائم بهبود پیدا نکنند، یا به سرعت عود کنند، باید به پزشک کودک خود اطلاع بدهیم.
بسیار مهم است که تمام داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک به کودک خود بدهیم، به این دلیل که عدم درمان آسم میتواند:
ما و فرزندمان میتوانیم این اقدامات را برای جلوگیری از حملات آسم انجام دهیم:
فراموش نکنیم کودک ما در صورت صلاحدید پزشک، باید هر سال واکسن آنفلوآنزا بزند.
اگر کودک ما نمیتواند از محرک خاصی اجتناب کند، باید با پزشک خود در مورد اقداماتی که میتوانیم انجام دهیم صحبت کنیم. برای مثال، ممکن است لازم باشد کودک ما قبل از ورزش یا وقتی کنار آلرژنها قرار میگیرد، دوز اضافی از داروی استنشاقی تسکیندهنده سریع خود را مصرف کند.
در صورتی که کودک ما دچار علائم زیر شود بایدهر چه سریعتر با اورژانس تماس بگیریم.
همچنین در شرایط زیر باید سریعتر با پزشک معالج کودک خود مشورت کنیم.
اگر کودک مبتلا به آسم داریم باید آگاه باشیم که:
به طور کلی با داشتن آگاهی لازم در باره شرایط کودکمان و اقدامات لازم میتوانیم نقش مهمی در کنترل بیماری و بهبود کیفیت زندگی کودکمان داشته باشیم.
منابع: medlineplus, uptodate
IR-0526-ABD-1957-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام برای درمان سریع سرفه چه باید کنیم بچم اسم داره
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست