شیوع پیدا کردن یک عفونت واگیردار با ویروس کرونا (SARS-CoV-2) ترس را گسترش میدهد و سلامت روانی همه را تحت تاثیر قرار میدهد. تردیدی نیست که به اطلاعات معتبر و تازه نیاز داریم تا بتوانیم تندرستی خود را در چنین شرایطی حفظ کنیم، ولی توجه به سلامت روانی نیز ضروری است. در این مقاله با توصیههایی برای سالم نگه داشتن ذهن و روان خود و خانوادهمان در شرایط شیوع ویروس کرونا با هم هستیم.
پرهیز از حدس یا اطلاعات غیرمعتبر
شایعهها و گمانهزنیها، نگرانی را شعلهور میکند. وقتی یک منبع مطمئن برای دریافت اطلاعات درست را برمیگزینیم، این احساس خوب به ما دست میدهد که کنترل شرایط را به دست گرفتهایم. هم اکنون وزارت بهداشت، درمان و آموزش نظام پزشکی، سازمان نظام پزشکی و بسیاری از دانشگاههای علوم پزشکی کشور از طریق وبسایتها یا پاسخگویی تلفنی، اطلاعات لازم را در اختیار همگان قرار میدهند.
شماره تلفنهای 4030 و 190 برای پرسشهای مردمی درباره بیماری کرونا و تلفن 1480 برای حمایت و مشاوره روانشناسی در رابطه با شرایط کنونی شیوع کرونا آماده کمک حرفهای به همه مردم هستند. اگر توصیههای بهداشتی برای پیشگیری از بیماری را رعایت کنیم، فشار روانی ما تا حدودی کم میشود؛ زیرا اطمینان وجودمان را فرا میگیرد. مرتب شستن دستها با آب و صابون برای مدت 20 ثانیه، پوشاندن دهان و بینی موقع سرفه یا عطسه و دور انداختن دستمال و ماندن در خانه در صورت احساس کسالت، برجستهترین نکات پیشگیری از گسترش ویروس کرونا به شمار میآیند.
حفظ ارتباط با دوستان و اقوام
در دورههای استرس، همراهی و حمایت دیگران تحمل فشار روانی را آسانتر میکند.
تماس و ارتباط با دوستان و اقوام را با وسایل ارتباطی حتی گاهی تماس تصویری حفظ کنید و حتی بیشتر نمایید.
خوب است تا حد امکان به زندگی عادی بپردازیم. به جای فکر کردن به کارهایی که نمیتوانیم انجام دهیم، روی کارهایی که امکان انجامش را داریم، تمرکز نماییم.
انجام کارهای زیر توصیه میشود:
- کنترل استرس و تکنیکهای ریلکسیشن، مانند تنفس عمیق یا حرکات یوگا،
- انجام حرکات و نرمش ورزشی حتی در منزل، مانند پیادهروی،
- تغذیه مناسب و متنوع شامل میوه و سبزی تازه، مغزیات، تخممرغ و ماهی
در این مدت از شبکه های اجتماعی بیشتر استفاده میکنیم.
برای سلامت روانی خود و دیگران فقط مطالب علمی و پزشکی از منابع معتبر و مطمئن را به اشتراک بگذاریم.
یادمان باشد بقیه هم به اندازه ما نگران هستند.
صحبت کردن با کودکان در مورد ویروس کرونا
خانواده و کودکان را در انجام توصیههای بهداشتی برای تندرستی سهیم کنیم. با کودکان صحبت کنیم و بدون این که نگرانی آنها را تشدید نماییم از آنها بپرسیم درباره شیوع بیماری چه شنیدهاند.
لازم است کودکان از واقعیتها مطلع باشند ضمن این که آثار منفی این شرایط برایشان به حداقل ممکن برسد.
پیشبینی کردن مشکلات و آمادگی برای آنها
با آگاهی از اخبار گسترش بیماری، احساس کلافه بودن و در معرض خطر بودن طبیعی است. اگر پیش از این، یک واقعه ناخوشایند، یا مشکل سلامت ذهنی را تجربه کرده باشیم، شرایط روانی کنونی برایمان عجیب نیست. درک کنیم کسانی که به یک بیماری زمینهای مزمن مبتلا هستند؛ در صورت ابتلا به عفونت کرونا در معرض خطر بیشتری هستند و این احساس خطر به آنها بیشتر از افراد سالم فشار ذهنی وارد میکند.
بسیار مهم است که این فشارهای روانی را بشناسیم، پیشبینی کنیم و به طور سازنده درباره آنها حرف بزنیم. یکی از معضلات در این دوران، عادتهای مضر برای سلامتی است. از دود دخانیات دور باشیم و از نوشیدنیهای الکلی بپرهیزیم.
همه این فشارها را تحمل میکنیم که تندرست بمانیم پس عادتهای مضر را کنار بگذاریم. آرامش داشته باشیم؛ به دیگران اطمینان بدهیم و از افرادی که میدانیم تنها زندگی میکنند احوالپرسی کنیم.
قضاوت کردن ممنوع
سایر مردم را قضاوت نکنیم؛ زود نتیجهگیری ننماییم که اگر فرد خاصی رعایت میکرد این بیماری گسترش نمییافت. ویروس کرونا هر کسی را با هر سن، جنس و نژاد میتواند درگیر کند. گاهی اخبار باعث بر هم خوردن آرامش میشود؛ اگر چنین است، اخبار را محدود کنیم.
مدیریت پیگیری همهگیری در رسانهها
از سویی حجم اطلاعات درباره شیوع ویروس کرونا در رسانهها بیشتر از تحمل ما است و از سوی دیگر متاسفانه همه آنها درست نیست. اگر این حجم زیاد اطلاعات و اخبار ما را نگرانتر میکند، آن را مدیریت کنیم. بهترین کار این است که به طور کامل از همه اخبار دوری نکنیم و به افزایش اطلاعات معتبر و آموزش درست خود ادامه دهیم، اما حجم اطلاعات و اخبار دریافتی را محدود سازیم.
تحمل قرنطینه خانگی در زمان شیوع ویروس کرونا
با افزایش احتمال سرایت ویروس کرونا، بهترین کار این است که تا حد امکان در خانه بمانیم. اگر نگرش درستی به این موضوع نداشته باشیم شاید این حالت به چشم ما مانند یک حبس خانگی دیده شود.
برعکس، دیدگاه مثبتی به این موضوع داشته باشیم؛ این مدت را به عنوان یک فرصت تکرارنشدنی در نظر بگیریم که کارها و سرگرمیهای متفاوتی را میتوانیم تجربه کنیم، کارهایی که منتظر فرصتی برای انجام آنها بودیم. زندگیمان آهنگ تازهای یافته است. این فرصت نصیبمان شده جور دیگری با افراد در تماس باشیم.
هم اکنون از شبکههای اجتماعی، ایمیل و تلفن استفادههای متفاوتی میکنیم و با مردم در ارتباط میمانیم. روال زندگی را طوری تغییر دهیم که بیشتر مراقب خود باشیم.
بیشتر کتاب بخوانیم، هر روز فیلم ببینیم و از منبع بیکران اینترنت برای افزودن به تواناییهای فردی خود بهره بگیریم. استراحت کنیم و به این فرصت فوقالعادهای که نصیبمان شده از زاویه فواید آن نگاه کنیم.
به فکر بقیه مشکلات سلامتی هم باشیم و داروهای لازم را در دسترس خود نگه داریم.