تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / پوست / همهچیز درباره اگزما
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اگزما یک مشکل پوستی است که میتواند علائم آزاردهندهای مثل خارش شدید پوست داشته باشد. در این مطلب به بررسی بیشتر این مشکل، محرکها و راهکارهای تسکین علائم آن میپردازیم.
اگزما یا درماتیتآتوپیک (Atopic Dermatitis)، نوعی درماتیت و یک مشکل پوستی است که به خشکی، خارش، پوستهپوسته شدن و قرمزی پوست منجر میشود و میتواند نوزادان، کودکان و بزرگسالان را درگیر کند.
علت اگزما به طور کامل مشخص نیست، اما به نظر میرسد ژنتیک نقش مهمی در بروز این عارضه داشته باشد و داشتن سابقه خانوادگی اگزما، ما را بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار میدهد.
خارجیترین لایه پوست یعنی اپیدرم، اولین خط دفاعی بین بدن و محیط بهشمار میآید. اپیدرم سالم، از ورود محرکهای محیطی، آلرژنها و میکروبها به بدن جلوگیری میکند و مانعِ از دست دادن بیش از حد آب پوست میشود، در حالیکه در افراد مبتلا به اگزما، این سد ضعیف شده و نفوذپذیری بیشتری دارد.
در بیشتر افراد مبتلا به اگزما، اولین علائم در کودکی و قبل از سن پنج سالگی بروز پیدا میکنند؛ این علائم فردبهفرد متفاوتند و میتوانند در طول زمان تغییر کنند.
علائم اگزما عبارتند از:
ممکن است خارش در شب بیشتر شود و خاراندن پوست هم میتواند به التهاب بیشتر پوست و همینطور تشدید خارش و عفونت پوست منجر شود؛ در صورت بروز عفونت، باید با پزشک مشورت کنیم.
اگرچه اگزما معمولاً محدود به نواحی خاصی از بدن است، اما در موارد شدید ممکن است چند ناحیه مختلف را تحتتأثیر قرار بدهد، برای مثال:
آزمایش خاصی برای تشخیص اگزما وجود ندارد و تشخیص این مشکل معمولاً بر اساس بررسی سابقه پزشکی، علائم و معاینه فیزیکی صورت میگیرد.
مواردی که به میزان زیادی بروز اگزما را مطرح میکنند، عبارتند از:
محرکهای احتمالی اگزما ممکن است شامل موارد زیر باشند:
اگزما یک بیماری مزمن است و معمولاً به صورت دورهای بهبود مییابد و بعد شعلهور (بدتر) میشود. این بیماری قابلدرمان نیست، اما علائم آن با انجام چند اقدام خودمراقبتی و مصرف بعضی داروها، قابلکنترلند.
موارد زیر میتوانند به کنترل علائم اگزما کمک کنند:
محرکهای اگزما در بالا توضیح داده شده و سایر موارد، در ادامه بهطور مفصل توضیح داده میشوند.
نرمکنندهها شامل کرمها، پمادها و لوسیونهایی میشوند که پوست را مرطوب کرده و از خشکشدن آن جلوگیری میکنند. کرمها یا پمادهای حاوی مقدار کمی آب یا بدون آب، بهترین نرمکنندهها برای افراد مبتلا به اگزما بهشمار میآیند و استفاده از آنها بلافاصله بعد از استحمام، باعث میشود بیشترین اثربخشی را پیدا کنند. لوسیونها به این دلیل که نسبت به کرمها و پمادها آب بیشتری دارند، برای مرطوب کردن پوست دچار اگزما مناسب نیستند.
توصیه میشود در صورت ابتلا به اگزما، از صابونهای ملایم و بدون عطر یا شویندههای غیرصابونی در مقادیر کم استفاده کنیم و با مرطوب کردن پوست خود با یک نرمکننده مناسب بلافاصله بعد از حمام یا دوش گرفتن، از خشکشدن پوستمان در اثر تبخیر آب، جلوگیری کنیم. فراموش نکنیم که استحمام بیشتر از ده تا پانزدهدقیقه یا حمام با آب داغ، میتواند به خشکی پوستمان منجر شود، در نتیجه لازم است از حمامهای طولانیمدت بپرهیزیم.
ممکن است برای کنترل دورههای شعلهور شدن شدید اگزما به استروئیدهای موضعی با قدرت بالا نیاز پیدا کنیم، با این وجود، استفاده طولانی مدت از این داروها به دلیل آنکه میتواند پوست را نازک کند توصیه نمیشود.
اگر اگزما باعث ایجاد احساس اضطراب یا افسردگی شود، لازم است برای درمان این اختلالها با پزشک خود مشورت کنیم.
بیشتر بخوانید: علت و درمان خشکی پوست چیست؟
هنوز اطلاعات کافی در این مورد که آیا راهی برای پیشگیری از اگزما وجود دارد یا نه، در دسترس نیست.
نوزادانی که والدین یا خواهر یا برادر مبتلا به اگزما دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اگزما قرار دارند. مراقبت مناسب از پوست، به خصوص در آبوهوای سرد یا خشک، ممکن است به بهبود شرایط این نوزادان کمک کند. مراقبت مناسب از پوست شامل استفاده از کرمها یا پمادهای مرطوبکننده است. البته هنوز مشخص نیست آیا این اقدامها به پیشگیری از اگزما در آینده هم کمک میکنند یا نه.
اگر بخواهیم از کرم یا پماد برای نوزاد خود استفاده کنیم، لازم است ابتدا دستهای خود را بشوییم؛ این کار به کاهش خطر آلودگی میکروبی پوست کودک، که میتواند باعث عفونت شود، کمک میکند.
بله، اگزما میتواند کودکان و نوزادان را هم تحتتاثیر قرار بدهد.
نه، اگزما مسری نیست .علت دقیق اگزما ناشناخته است اما به نظر میرسد ژنتیک نقش مهمی در بروز آن داشته باشد.
اگزمای آتوپیک تا این لحظه درمان قطعی ندارد، اما برای مدیریت و بهبود علائم این بیماری، راهکارهای درمانی مختلفی وجود دارند.
به طور کلی در صورت ابتلا به اگزما، میتوانیم با پرهیز از قرار گرفتن در معرض محرکهای این بیماری و بهکار بردن راهکارهای درمانی موجود، به تسکین علائم خود کمک کنیم.
منابع: uptodate, nhs, nationaleczema
IR-1126-ABD-2742-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.