کمکهای اولیه در حملههای تشنج
اگر یکی از عزیزانمان دچار تشنج یا حمله صرع شد، باید چکار کنیم؟ چه کارهایی را نباید انجام دهیم؟ با مقاله کمکهای اولیه در صرع و تشنج با ما همراه باشید.
تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
قبل از تعریف بیماری فیبرومیالژیا نیاز است که بدانیم «سندروم» چیست؟
به مجموعهای از نشانهها و عوارض که با یکدیگر مرتبط هستند سندرم گفته میشود.
فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) سندرومی مزمن است که با درد در نقاط مشخص، سختی مفاصل در زمان حرکت، احساس خستگی، اختلال خواب، افسردگی و اضطراب همراه است.
این نشانهها و عوارض تنها در صورتی به سندرم فیبرومیالژیا نسبت داده میشوند که با بیماری مشخص و شناخته شده در عضوی از بدن مرتبط نباشند.
فیبرومیالژیا اختلالی است که باعث ایجاد درد پراکنده در سراسر بدن، مشکلات خواب، خستگی و مشکلات خلقی میشود. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به دلیل پردازش غیرطبیعی درد در مغز، معمولا نسبت به افراد دیگر به درد حساستر هستند.
فیبرومیالژیا علائم زیادی دارد که در افراد مختلف متفاوت است. این علائم ممکن است در هر سنی بروز پیدا کند هر چند معمولا در سنین ٣٠ تا ٥٠ سالگی مشاهده میشود. مهمترین علامت آن درد منتشر بدن میباشد.
سه مورد از مهمترین علائم فیبرومیالژیا به شرح زیر است:
منظور از درد منتشر، دردی است که هر دو سمت بدن و همچنین قسمت بالای بدن و پایین آن را درگیر کند. هر چند ممکن است در برخی نواحی درد شدیدتر باشد.
درد باید حداقل به مدت ٣ ماه وجود داشته باشد تا بتوان آن را به فیبرومیالژیا نسبت داد.
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا با وجود این که ممکن است مدت طولانی خوابیده باشند، همچنان در زمان بیداری احساس خستگی میکنند.
یکی از علائم شایع فیبرومیالژیا است که به اصطلاح به آن “مه مغزی” (Fibro fog) میگویند، از نشانههای آن اختلال در تفکر، تمرکز، توجه و حافظه است.
سایر علائم آن شامل موارد زیر میباشد:
بیشتر بخوانید : بدن درد بعد از ورزش خوب است یا بد؟
علت بروز این سندرم کاملا مشخص نیست اما به صورت کلی میتوان سیستم عصبی مرکزی، هورمونها، انتقال دهندههای عصبی، دستگاه ایمنی، محرکهای خارجی، جنبههای روانی و دیگر موارد را به عنوان عوامل بروز این سندرم نام برد که در ادامه با جزئیات بیشتری نقش این عوامل را بررسی خواهیم کرد.
دلیل ایجاد فیبرومیالژیا به درستی مشخص نیست و پزشکان معمولاً با ترکیبی از درمانها روند درمان فیبرومیالژیا را مدیریت میکنند. این درمانها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
درمان دارویی: از جمله داروهای نسخهای و مسکنهای بدون نیاز به نسخه (مسکنها باید با مشورت پزشک مصرف شوند)
ورزش: توصیه میشود که بزرگسالان به مدت ۱۵۰ دقیقه (دو ساعت و نیم) در هفته فعالیت فیزیکی متوسطی داشته باشند.
خوب است اگر بتوانیم روزی ۳۰ دقیقه، پنج روز در هفته پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری کنیم. این ۳۰ دقیقه را میتوانیم به سه جلسه ده دقیقهای جداگانه در طول روز تقسیم کنیم.
فعالیت بدنی منظم همچنین میتواند خطر ابتلا به سایر بیماریهای مزمن، مانند بیماریهای قلبی و دیابت را کاهش دهد.
استفاده از تکنیک های مدیریت استرس: مانند مدیتیشن، یوگا و ماساژ
برنامهریزی برای ساعت خواب: داشتن برنامه منظم برای خواب میتواند به بهبود کیفیت خواب منجر شود.
درمان شناختی رفتاری (Cognitive behavioral therapy): CBT یک نوع گفتار درمانی است که برای تغییر نحوه رفتار یا تفکر افراد استفاده میشود. این درمان به ما کمک میکند تا طرز تفکر خود را عوض کنیم و در نتیجه آن برخورد مناسبتری با اتفاقات پیرامون خود داشته باشیم.
افراد ممکن است بتوانند با رعایت این موارد، درد و ناتوانی ناشی از فیبرومیالژیا را کاهش دهند و فعالیتهای روزمره خود را دنبال کنند.
در نهایت اثر بخشی روشهای درمانی با کاهش احساس درد بیماران و بهبود عملکرد آنها در فعالیتهای روزانه سنجیده میشود.
برخی منابع روشهایی نظیر طب سوزنی را نیز موثر دانستهاند.
هیچ آزمایشی وجود ندارد که به سادگی بر اساس نتیجه آن، پزشک بتواند به تشخیص قطعی فیبرومیالژیا برسد. به عبارت دیگر، نمیتوان در آزمایش خون یا عکس رادیولوژی چیزی را یافت و بر پایه آن تشخیص فیبرومیالژیا را حتمی دانست یا رد کرد.
به جز فیبرومیالژیا، برخی بیماریهای دیگر هم میتوانند همین علائم را ایجاد کنند. بنابراین اساس تشخیص این بیماری رد کردن سایر بیماریها است.
پزشک برای رد کردن سایر بیماریهایی که علائمی مشابه فیبرومیالژیا دارند، علاوه بر بررسی شرح حال و انجام معاینه بالینی، ممکن است برخی آزمایشها و تصویربرداری پزشکی مانند رادیولوژی درخواست نماید. به عنوان مثال از آزمایش خون برای بررسی کم خونی و یا کم کاری تیروئید که هر دو باعث ایجاد خستگی میشوند، استفاده میشود.
در نهایت، پزشکان بر این باورند که در صورت وجود همزمان هر سه مورد زیر، میتوان تشخیص فیبرومیالژیا را مطرح کرد:
همان طور که قبلا گفتیم درد مهم ترین علامت فیبرومیالژیا است. درد در اکثر نواحی بدن وجود داشته و شدت آن در افراد مختلف، متفاوت است. به عبارتی درد ناشی از فیبرومیالژیا منتشر بوده و به مدت حداقل ٣ ماه طول میکشد.
شایعترین نواحی که درد ناشی از فیبرومیالژیا در آن جا احساس میشود، شامل موارد زیر است:
فیبرومیالژیا میتواند باعث درد، ناتوانی و کیفیت پایین زندگی شود. ابتلا به فیبرومیالژیا همچنین میتواند مشکلات زیر را به دنبال داشته باشد:
احتمال بستری شدن در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دو برابر بیشتر از سایر افراد است.
میزان ابتلا به افسردگی در این افراد سه برابر بیشتر از سایر افراد است.
میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی و جراحات در بین بیماران فیبرومیالژیا بیشتر است، هرچند میزان کلی مرگ و میر در بزرگسالان مبتلا به به این بیماری مثل سایر افراد جامعه است.
افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، به میزان بیشتری به سایر بیماریهای روماتیسمی مبتلا میشوند. فیبرومیالژیا اغلب با انواع دیگر آرتریت مانند آرتروز، آرتریت روماتوئید، بیماری لوپوس و … همراه است.
بیشتر بخوانید: علت و علائم سکته مغزی چیست؟
در برخی افراد، علائم فیبرومیالژیا به فاصله کوتاهی پس از یک واقعه ناخوشایند و استرسزای جسمی یا روحی آغاز میگردد، مانند یک تصادف دلخراش.
به همین ترتیب، کسانی که به اختلال استرس پس از سانحه (که به PTSD هم معروف است) دچار هستند، بیشتر در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا قرار دارند. بنابراین، ممکن است پزشک معالج درباره وقایع ناخوشایند و استرسزا از ما سوال بپرسد.
احتمال وجود یک زمینه ژنتیکی در بروز فیبرومیالژیا بسیار زیاد است. بدیهی است که پزشک درباره تاریخچه ابتلای سایر اعضای خانواده به فیبرومیالژیا از ما سوال خواهد پرسید.
برای تشخیص فیبرومیالژیا پزشک همه اطلاعات بالا را طی چندین جلسه ویزیت تجزیه و تحلیل خواهد کرد تا بتواند عامل ایجاد درد و علائم را به درستی تشخیص دهد.
بدون تشخیص درست، تجویز درمان موثرغیرممکن است. بنابرین پیگیری و ادامه مراجعه به پزشک برای تشخیص موارد فیبرومیالژیا از نکات بسیار مهم به شمار میرود.
با توجه به اینکه مکانیسم ایجاد فیبرومیالژیا کاملاً شناخته شده نیست، هیچ راهکار قطعی برای پیشبینی یا جلوگیری از شروع آن وجود ندارد.
مراقبت از خود، برای مدیریت علائم و نشانههای فیبرومیالژیا و حفظ کیفیت زندگی بسیار مهم است.
حفظ سلامت کلی بدن از طریق اقدامات زیر به ما کمک میکند شدت علائم فیبرومیالژیا کمتر شود:
تشخیص زود هنگام این بیماری به ما و پزشک معالج کمک میکند تا مدیریت زودهنگام آن را شروع کرده و بتوانیم کیفیت زندگی خود را حفظ کنیم.
IR-0525-ABD-9534-AS
منبع:
my.clevelandclinic , medicalnewstoday , rheumatology , mayoclinic , nhs , cdc
همه حقوق این وبسایت متعلق به داروسـازی دکتـر عبیدی است. © 1403
سلام من چندساله این نشانه ها رو دارم و هیچ دکتری متوجه نشد تا حالا..
سلام باتشکر ازاطلاعاتتون
من این بیماریو دارم…تابه حال هیچ پزشکی متوجه نشده بود…به تازگی طب فیزیکی وسوزنی انجام میدم…دکترم متوجه شدن…والان خیلی بهترم….خدا خیرشون بده..وهمه خوبیها بدرقه راهشون باشه ایشالا…ایشون آقای دکتر حسینی کبریا هستن..
سلام من ۵ ساله که فیبرومیالژیا دارم ولی به تازگی این بیماریمو شناختم جون در کارهای خونه ناتوان بودم همسرم امروز از من جدا شد این بیماری مثله سرطان زندگی آدما رو بهم میریزه