تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / آلرژی / همهچیز درباره رینیت آلرژیک(تب یونجه)
آنچه در این مطلب میخوانیم:
رینیت آلرژیک(Allergic Rhinitis) یا تب یونجه(Hay Fever) تقریبا 20 درصد افراد در تمام سنین را تحتتاثیر قرار میدهد و میتواند کیفیت زندگی آنها را پایین بیاورد.
در این مطلب با این بیماری، علائم، علل و درمان آن در کودکان و بزرگسالان بیشتر آشنا میشویم.
رینیت آلرژیک معمولاً با عنوان «تب یونجه» شناخته میشود، اما این نام نباید ما را گمراه کند؛ این بیماری باعث تب نمیشود و برای به وجود آمدن علائم آن، نباید حتماً در معرض یونجه قرار بگیریم.
رینیتآلرژیک در واقع یک نوع آلرژی است و کلمه “رینیت” به التهاب مجاری بینی اشاره دارد. این التهاب میتواند منجر به بروز علائمی شود مثل: عطسه، خارش، احتقان(گرفتگی) بینی، آبریزش بینی و ایجاد ترشحات پشت حلق.
دلیل بروز این بیماری، التهاب مخاط بینی به دلیل تحریک در نتیجه قرار گرفتن در معرض یک آلرژن(ماده حساسیتزا) و ورود این آلرژنها به بینی از راه تنفس است، در این حالت مواد شیمیایی مثل هیستامین در بدن ترشح شده منجر به ایجاد علائم آلرژی در فرد میگردد.
تعدادی از این آلرژنها عبارتند از:
ـ گرده گیاهان
ـ مایتهای گرد و غبار(موجوداتی میکروسکوپی که در محیطهای گرم و مرطوب رشد میکنند و در بیشتر خانهها روی وسایلی مثل ملحفه و مبلمان و فرش وجود دارند)
ـ ذرات ریز قارچ و کپک موجود در هوا
ـ کرک، پشم و پرزهای پوست بعضی از حیوانات
فاکتور ژنتیک هم نقش موثری در بروز رینیتآلرژیک دارد و احتمال بروز آلرژی در افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند، بیشتر است.
افراد مبتلا به رینیتآلرژیک معمولاً دچار علائم چشمی هم میشوند و آلرژی گاهی منجر به ایجاد آسم میگردد.
علائم رینیتآلرژیک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اگرچه اصطلاح “رینیت” فقط به علائم بینی اشاره دارد، اما بسیاری از افراد، علائمی دارند که چشم، گلو و گوش را تحتتاثیر قرار میدهند و حتی ممکن است خواب را هم مختل کنند.
در کل علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
علائم بینی: ترشحات آبکی بینی، انسداد مجاری بینی، عطسه، خارش بینی، ترشحات پشت حلق، از دست دادن چشایی، فشار یا درد در صورت
علائم چشمی: قرمزی و خارش چشمها، احساس وجود شن در چشمها، تورم و تغییر رنگ (تیره شدن) پوست زیر چشم
علائم گلو و گوش: گلو درد، صدای خشن، احتقان (گرفتگی) گوشها، خارش گلو یا گوش
علائم در خواب: تنفس دهانی، بیدار شدنهای مکرر و در نتیجه خستگی در طول روز و مشکل در انجام فعالیتهای عادی (مانند کار)
علائم غالب در رینیتآلرژیک دائمی عبارتند از: ترشحات پشت حلق، احتقان (گرفتگی) مداوم بینی و مشکل در خواب
کودکان خردسال مبتلا به رینیتآلرژیک علاوه بر علائم این بیماری در بزرگسالان ممکن است علائمی مثل خرخر کردن (خر و پف کردن)، بو کشیدن، سرفه و صاف کردن مداوم گلو را هم نشان بدهند. بعضی از آنها هم سقف دهان خود را با زبان میخارانند که منجر به ایجاد صدای تقتق میشود.
رینیتآلرژیک در کودکان میتواند با تاثیر منفی بر کیفیت زندگی کودکان و مجموعه ای از مشکلات مثل کاهش تمرکز ، عملکرد ورزشی ضعیف، و افت عملکرد تحصیلی و نمرات پایین آنها در مدرسه همراه باشد.
رینیتآلرژیک در اثر واکنش بینی به ذراتی کوچک در هوا به نام آلرژنها (مواد حساسیتزا یا تحریککننده واکنش آلرژیک) ایجاد میشود. در بعضی افراد، این ذرات همچنین منجر به واکنشهایی در ریهها (آسم) و چشمها میشوند.
این واکنش آلرژیک نتیجه فعال شدن دو نوع سلول التهابی در بدن به نامهای ماستسلها و بازوفیلها است. این سلولها مواد شیمیایی طبیعی مثل هیستامین تولید میکنند که منجر به علائمی مثل احتقان بینی، خارش، عطسه و آبریزش بینی میشود.
رینیتآلرژیک میتواند فصلی یا دائمی باشد. بعضی افراد تنها برای چند ماه در طول سال علائم رینیتآلرژیک را بروز میدهند؛ این افراد مبتلا به رینیت آلرژیک فصلی هستند.
آلرژنهایی که منجر به ایجاد رینیتآلرژیک فصلی میشوند عبارتند از: گرده درختان، علفها و علفهای هرز.
بعضی دیگر از افراد در تمام طول سال علائم رینیتآلرژیک را نشان میدهند و درواقع به رینیتآلرژیک دائمی مبتلا هستند.
آلرژنهایی که بیشتر باعث ایجاد رینیتآلرژیک دائمی میشوند عبارتند از: مایتهای گرد و غبار، سوسکها، کرک ، پشم و پرزهای پوست بعضی از حیوانات، قارچها و کپکها.
درمان رینیتآلرژیک دائمی سختتر است. ضمن آنکه، بعضی از افراد ممکن است هر دو نوع ِ رینیت را تجربه کنند، به این معنا که علائم دائمی آنها همچون علائم حساسیت فصلی در فصول گردهافشانی تشدید میشود.
پزشک ما میتواند با انجام معاینه فیزیکی و بررسی علائم ما، رینیتآلرژیک را تشخیص بدهد. آزمایشهای پزشکی مختلفی هم برای تایید تشخیص و شناسایی آلرژنهای مختلف وجود دارند.
شناسایی آلرژنها و سایر محرکها در بیشتر مواقع سخت است، اما این راهکارها میتوانند در شناسایی آلرژنها به ما کمک کنند:
اگر علائم ما با داروها به خوبی کنترل نشوند یا مشخص نباشد که چه چیزی منجر به بروز علائم در ما شده است، پزشک ممکن است پیشنهاد تست پوستی بدهد. در این تست مقادیر کمی از آلرژنهای مختلف روی پوست ما قرار میگیرد و واکنش پوست ما به هرکدام بررسی میشود. آزمایش خون هم ممکن است انجام شود، هرچند همیشه انجام این آزمایشها لازم نیست.
رینیت آلرژیک در کودکان زیر دو سال شایع نیست، به این دلیل که آنها هنوز خیلی در معرض آلرژنهای موجود در محیط قرار نگرفتهاند و از آنجا که ایجاد حساسیت آلرژیک چند سال طول میکشد، کودکان بسیار خردسالی که به صورت مداوم علائم رینیت را بروز میدهند، باید از نظر سایر اختلالات بررسی شوند.
پس توجه داشته باشیم، اگر کودک ما علائمی مثل آبریزش مداوم بینی دارد، باید برای بررسی علل احتمالی دیگر به پزشک مراجعه کنیم.
درمان رینیتآلرژیک شامل درمان دارویی در کنار کاهش قرارگیری در معرض آلرژنها و سایر محرکها است، در بیشتر افراد، این رویکرد میتواند به طور موثر علائم را کنترل کند.
چند گروه مختلف از داروها وجود دارند که میتوانند التهابی که منجر به بروز علائم رینیت آلرژیک میشود را درمان کنند، این داروها در ادامه مورد بحث قرار گرفتهاند.
گاهی اوقات افراد میتوانند رینیت آلرژیک خود را به سادگی و با پرهیز از قرار گرفتن در معرض آلرژنهایی که منجر به ایجاد علائم میشوند، درمان کنند. به عنوان مثال، اگر یکی از بستگان ما حیوانی در خانه خود دارد که باعث بروز علائمی مثل عطسه و خارش چشم در ما میشود، میتوانیم از حضور طولانی مدت در آن خانه خودداری کنیم و یا چند ساعت قبل از حضور در آن محل، آنتیهیستامین مصرف کنیم. هرچند، قرار نگرفتن در معرض بیشتر آلرژن ها بسیار سختتر است.
برای پیشگیری از بروز علائم رینیت آلرژیک، باید آلرژنهای منجر به بروز علائم خودمان، را بشناسیم. گاهی شناسایی آلرژنها، بر اساس زمانی که علائم ایجاد میشوند، آسان است (مثلاً وقتی در یک فصل خاص یا بعد از قرار گرفتن در مجاورت سگ یا گربه علائم در ما بروز پیدا میکنند.)، اما در افرادی که در تمام طول سال علائم دارند، ممکن است تشخیص دقیق آلرژن(ها) سختتر باشد.
بعضی از درمانهای دارویی عبارتند از: اسپریهای گلوکوکورتیکوئیدی بینی، آنتیهیستامینها، اسپریهای بینی حاوی یک گلوکوکورتیکوئید (استروئید) در کنار یک آنتیهیستامین و ضداحتقانها
اسپریهای گلوکوکورتیکوئیدی بینی: این داروها عوارض جانبی کمی دارند و علائم را در بیشتر افراد به طور چشمگیری تسکین میدهند.
آنتیهیستامینها: آنتیهیستامینها علائمِ خارش، عطسه و آبریزش بینیِ رینیتآلرژیک را تسکین میدهند، اما احتقان (گرفتگی) بینی را برطرف نمیکنند. استفاده از آنتیهیستامینها همراه با استروئیدهای بینی یا داروهای ضداحتقان میتواند علائم را نسبت به استفاده یکی از این داروها به تنهایی بیشتر تسکین دهد.
آنتیهیستامینها در اشکال مختلف خوراکی، اسپریهای بینی و قطرههای چشمی وجود دارند. به دلیل آنکه آنتیهستامینهای قدیمیتر عارضه جانبی خوابآوری ایجاد میکنند، در بیشتر موارد سعی میشود از آنتیهیستامینهای نسل جدید که خوابآوری خیلی کمتری ایجاد میکنند در درمان استفاده شود.
اسپریهای بینی حاوی یک گلوکوکورتیکوئید (استروئید) در کنار یک آنتیهیستامین: بعضی از مطالعات نشان دادهاند، که این اسپریها بهتر از داروهای حاوی فقط یکی از ترکیبات آنها، میتوانند علائم را تسکین دهند.
شستوشوی بینی با محلولهای نمکی مخصوص این کار به ویژه برای درمان ترشحات پشت حلق، عطسه، خشکی و گرفتگی بینی مفید است. این روش به شسته شدن مواد حساسیتزا و محرک از بینی کمک میکند و پوشش بینی را هم تمیز میکند.
این روش قبل از استفاده از داروهایی که به شکل اسپری هستند به تاثیر بهتر این داروها کمک میکند.
این محلولها بدون نسخه در دسترس هستند و پزشک یا داروساز میتواند در این زمینه به ما راهنمایی بدهد.
رینیتآلرژیک در بعضی موارد میتواند منجر به بروز عوارضی در دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی و بروز بیماریهای زیر شود:
ارتباط رینیتآلرژیک با این بیماریها با شواهد گستردهای تایید شده است.
بعضی ازعلائم آلرژی و سرماخوردگی مشابه هستند، اما چند علامت وجود دارند که میتوانند در تشخیص آلرژی از سرماخوردگی، به ما کمک کنند.
در صورت ابتلا به رینیتآلرژیک، اگر با شرایط زیر مواجه شدیم، باید به پزشک معالج خود مراجعه کنیم.
به طور کلی در صورت ابتلا به آلرژی فصلی و یا رینیت آلرژیک دائمی، با پیشگیری از قرارگیری در معرض آلرژنها و درمانهای دارویی موجود، میتوانیم قدمهای موثری در تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی خود برداریم.
منابع: uptodate
IR-0626-ABD-2081-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
با سلام و عرض ادب..
بنده از آذر 99 بعد از بهبودی از کرونا دچار این رینیت بینی شدم البته تا 3.4 ماه اول خیلی شدید بود که باعث سینوزیت شد ولی الان بیشتر شب ها و صبح ها که بیدار گیشم تا 1.2 ساعتی گرفتگی یک طرفه بینی دارم..دکتر گو حلق بینی و آلرژی هم چندین بار رفتم و تقریبا هر دارویی رو هم استفاده کردم اما فایده ای نداره…باعث کاهش بویایی و چشاییم شده.. آیا ممکنه با ایمونوتراپی مشکلم بر طرف بشه؟ و اینکه تست پوستی هم دادم اما بازم این بیماری خوب بشو نیست انگار..!!
همراه گرامی در حال حاضر شناسایی و پرهیز از قرار گرفتن در معرض مواد عامل ایجاد علائم رینیت آلرژیک یکی از بهترین راههای کنترل علائم ناشی از این اختلال است. در زمینه سایر روش های درمانی با پزشک خود مشورت نمایید.