تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / نارسایی قلبی: علائم، علل و روشهای درمان این بیماری
آنچه در این مطلب میخوانیم:
نارساییقلبی یک بیماری مزمن است که در بیشتر اوقات به دلیل سایر شرایط پزشکی و برخی بیماریها در فرد ایجاد میشود و وضعیتی را شامل میشود که در آن قلب ما توانایی رفع نیازِ بافت های بدن به اکسیژن و مواد مغذی را به دو دلیل از دست میدهد:
دراین وضعیت سلولهای بدن، خون غنی از اکسیژن و مواد غذایی را که برای عملکرد صحیح نیاز دارند، به اندازه کافی دریافت نمیکنند و در بعضی از ارگانها مثل ریهها تجمع مایعات هم اتفاق میافتد. در نارسایی قلبی، قلب به طور کامل از کار نمیافتد یا ضربانش را از دست نمیدهد، بلکه پمپاژ خون را به درستی انجام نمیدهد.
افراد بسیاری با نارساییقلبی زندگی میکنند و این بیماری يكی از شايعترين علل مراجعه به بيمارستانها در افراد بالای ۶۵ سال بهشمار میآید. نارساییقلبی در بعضی موارد، خفیف و همراه با علائمی جزئی است که با انجام فعالیت بدنی مشهود میشوند، اما در موارد شدیدتر، علائم این بیماری حتی در حال استراحت هم بروز پیدا میکنند، این موارد میتوانند زندگی فرد مبتلا را تهدید کنند. شایعترین علائم نارساییقلبی عبارتند از تنگی نفس، خستگی، تورم پا و علائم ناشی از تجمع مایعات.
درک عملکرد طبیعی قلب میتواند به ما کمک کند اتفاقی را که در نارسایی قلبی میافتد، بهتر درک کنیم:
قلب ما یک ماهیچه قوی و کمی بزرگتر از مشت دستمان است که پمپاژ مناسب خون به تمام قسمتهای بدنمان را به عهده دارد. قلب چهار حفره دارد؛ دو حفره بالایی، دهلیز راست و چپ و دو حفره پایینی، بطن راست و چپ هستند. خون از سایر قسمتهای بدن، وارد دهلیز راست شده و از آن طریق، وارد بطن راست میشود، سپس از آنجا به سمت ریهها جریان پیدا میکند؛ یعنی جایی که خون، اکسیژن موردنیازش را دریافت میکند. بعد خون اکسیژندار از طریق دهلیز چپ به بطن چپ میرود و از آنجا به کل بدن پمپاژ میشود.
میتوانیم چرخه عملکرد قلب را به دو مرحله سیستول یا انقباض ماهیچه قلب و دیاستول یا استراحتش تقسیم کنیم. در مواقع افزایش فعالیت بدنی ( مثل بالا رفتن از پلهها)، ماهیچههای بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارند و برای تامین آن، فرایند مرحله انقباض ماهیچه قلب (که در آن پمپاژ خون به بدن انجام می شود) و فاز استراحت قلب (که در آن بطن چپ از خون اکسیژندار پر میشود) باید به شکل موثرتری اتفاق بیفتد.
در صورت ابتلا به نارسایی قلبی، قلب ما نمیتواند در زمان انجام فعالیتهایی مثل بالا رفتن از پلهها، خودش را با نیاز بیشتری که بدن به اکسیژن پیدا کرده، منطبق کند. در نتیجه اکسيژن کمتری به بدن میرسد و فشار زیادی به قلب وارد میشود.
نارسایی قلبی ناشی از یک بیماری یا شرایطی است که به قلب آسیب میرساند. خوشبختانه، با درمان و مدیریت این بیماریها در مراحل اولیه، در بیشتر موارد میتوانیم از پیشرفت نارسایی قلبی جلوگیری، یا روند آن را کُند کنیم. شایعترین علل نارسایی قلبی عبارتند از:
: در این بیماری شریانهایی که خون را به قلب میرسانند در اثر رسوب چربی تنگ شده و جریان خون کاهش پیدا میکند. در نتیجه، بخشهایی از عضله قلب از دریافت اکسیژن کافی محروم میشوند و قلب نمیتواند به خوبی کار کند. اگر شریان به طور کامل مسدود شود، ممکن است حمله قلبی و در نتیجه آسیب دائمی عضله قلبی پیش بیاید. اختلال عملکرد قلب ناشی از بیماری عروق کرونر، میتواند منجر به نارسایی قلبی شود.
در صورت ابتلا به فشارخون بالا، قلب ما باید برای پمپاژ خون بیشتر کار کند. این اتفاق با مرور زمان توانایی ماهیچه قلب، از جمله توانایی پر شدن از خون کافی در فاز استراحتش را کم میکند و در نتیجه باعث بروز نارسایی قلبی در ما میشود.
دریچههای قلب ما وظیفه دارند خون را در حفرههای قلبمان با فشار و جهت مناسب به جریان بیندازند. مشکلات دریچه عبارتند از:
در این حالت عضله قلب نمیتواند به طور طبیعی خون را پمپاژ کند یا دچار اختلال در فاز استراحت شده است، اما علت آن فشار خون بالا یا بیماری عروق کرونر قلب نیست. کاردیومیوپاتی میتواند به دلیل شرایط پزشکی مختلف، از جمله بعضی از اختلالهای خودایمنی، جهش ژنتیکی، تجمع پروتئینهای غیرطبیعی در بدن یا عفونت باشد. در هرصورت در بیشتر موارد، علت این بیماری ناشناخته است.
ریتم غیرطبیعی ضربان قلب هم میتواند منجربه ایجاد نارسایی قلبی شود.
علاوه بر موارد فوق، برخی شرایط و بیماریها هم می توانند ریسک ابتلا به نارسایی قلبی را بیشتر کنند. از جمله:
در صورت ابتلا به دیابت نوع 2، سطح لیپید در خون ما بیشتر و در نتیجه احتمال ابتلا به فشار خون و آترواسکلروزیس (تصلب شرایین) و به دنبال آن نارسایی قلبی هم در ما بیشتر است.
اگر حداقل سه مورد از این علائم را داشته باشیم، یعنی به سندرم متابولیک مبتلا هستیم و در نتیجه احتمال ابتلا به نارسایی قلبی در ما بیشتر خواهد بود: دور کمر بزرگ (چاقی شکمی)، تری گلیسیرید ناشتا بالا، کلسترول خوب (HDL) پایین، فشار خون بالا و قند خون ناشتا بالا.
پرکاری تیروئید باعث افزایش مداوم ضربان قلب و ضخیم شدن ماهیچه قلب به مرور زمان میشود و در نتیجه ریسک ابتلا به نارسایی قلبی را بیشتر میکند.
افزایش سن قلب ما را ضعیف و ماهیچه آن را سفت میکند. در نتیجه در بازهسنی بالاتر از 65 سال، احتمال ابتلا به نارسایی قلبی در ما بیشتر خواهد شد.
سایر عوامل خطر عبارتند از: سیگار کشیدن، چاقی یا اضافهوزن و انواع خاصی از پرتودرمانی و شیمیدرمانی
درنارسایی قلبی مقدارخونی که قلب پمپاژ میکند یا برونده قلبی، کاهش پیدا میکند. علائم مختلف نارسایی قلبی عبارتند از:
تشخیص نارسایی قلبی بر اساس شرح حال بیمار و معاینه فیزیکی و مجموعه ای از آزمایشها توسط پزشک صورت میگیرد. این آزمایشها در راستای تشخیص بررسی عملکرد قلب و تعیین علت اصلی نارسایی قلبی انجام میشوند.
مهمترین آزمایشها و بررسیهای تشخیصی نارسایی قلبی عبارتند از:
همانطورکه پیش از این گفتیم، وظیفه قلب رساندن اکسیژن و مواد غذایی به تمام بافتها و ارگانهای بدن است. نارسایی قلبی با ایجاد مشکل در این عمل، میتواند منجر به اختلال عملکرد بسیاری از ارگانهای بدن و در نتیجه بروز بیماری شود و عوارض خظرناکی که زندگی فرد مبتلا را تهدید میکنند، ایجاد کند. در صورت عدم درمان، نارسایی قلبی یک بیماری پیشرونده خواهد بود، در نتیجه مهمترین هدف درمان این بیماری تسکین علائم، کاهش احتمال بروز عوارض و کند کردن روند پیشرفت آن است. بعضی از عوارض نارسایی قلبی عبارتند از:
در بیشتر افراد، نارسایی قلبی یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است و نیاز به درمان مادام العمر دارد. درمانهایی که وجود دارند میتوانند به کاهش و تسکین علائم کمک و پیشرفت نارسایی قلبی را کُند کنند. درمان معمولاً شامل ترکیبی از روشهای غیردارویی و دارویی است که شامل تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی، داروها و گاهی اوقات قرار دادن دستگاهی برای محافظت از قلب ما در برابر ریتمهای غیرطبیعی میشوند.
از بین روشهای غیردارویی، تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی مهمترین موارد هستند. رایجترین توصیهها در این رابطه عبارتند از:
مقدار مایعاتی که مینوشیم هم مهم است. برای افراد مبتلا به نارسایی شدید قلبی، پزشکان اغلب نوشیدن کمتر از ۲ لیتر مایعات در روز را توصیه می کنند. این شامل آب و سایر مایعات مصرفی در روز است. باید به این نکته توجه کنیم که ممکن است پزشک باتوجه به وضعیت ما توصیههای دقیقتر و متفاوتی در مورد مصرف مایعات داشته باشد که باید از آنها پیروی کنیم.
داروها اغلب برای درمان و تسکین علائم نارسایی قلبی استفاده میشوند. ثابت شده است که بعضی از داروها حتی طول عمر بیمار را افزایش میدهند. باید به یاد داشته باشیم که بسیار مهم است که داروهای تجویزشده را طبق دستور پزشک خود و بهموقع مصرف کنیم.
سایر درمانهای نارسایی قلبی شامل دستگاههایی برای کمک به پمپاژ قلب با نیروی بیشتر ویا ضربان با ریتم مناسب و جراحی برای بهبود جریان خون به قلب یا پیوند قلب است.
در صورت ابتلا به نارسایی قلبی، در بیشتر موارد باید به شکل مستمر به پزشک مراجعه کنیم، برنامهی ویزیت خود را برحسب شرایطمان و با نظر پزشک معالج دریافت کنیم، تحت درمان دارویی باشیم و علائم و نشانههای این بیماری و تغییر آنها را زیرنظر گیریم.
در صورت بروز این علائم، باید خیلی سریع با اورژانس تماس بگیریم:
در صورت بروز علائم زیر که نشاندهنده بدتر شدن شرایط نارسایی قلبی هستند، باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنیم:
تشخیص نارسایی قلبی ممکن است استرسزا باشد اما نباید از یاد ببریم که با راهکارهای زیر، میتوانیم وضعیت خود را بهتر مدیریت کنیم:
درست است که نارسایی قلبی یک بیماری جدی و خطرناک بهشمار میآید، اما نباید از یاد ببریم که در دسترس بودن درمانهای ایمن و موثر، علاوه بر تسکین علائم افراد مبتلا به این بیمای، منجر به افزایش طول عمر آنها هم میشود. ضمن اینکه با رعایت اصول یک سبک زندگی سالم، میتوانیم این بیماری را بهتر مدیریت کنیم.
IR-0326-ABD-1724-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
علت تنگی نفس و تپش قلب در حالت استراحت چیه ؟
امکان داره چه بیماری باشه
درود همراه گرامی، اظهار نظر در این زمینه نیازمند اطلاعات کامل تر و دقیق تر است. در صورت بروز این علائم پیشنهاد می شود با پزشک مشورت فرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی را درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
ممنون و سگاسگزار ا اطلاعاتت کامل
هزاران سپاس
درود و سپاس از مهرتان