تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / آلرژی / علت و درمان سرفه شبانه
برای همه ما پیش آمده است که هنگام خوابیدن با ناراحتی در گلو مواجه شدهایم که رفته رفته به سرفههای شدید میانجامد یا حتی در نیمههای شب از شدت سرفه شبانه از خواب پریدهایم. جالب است بدانیم که بدن از طریق سرفه کردن، ریهها و راه هوایی را از تحریک ناشی از خلط، میکروب و آلودگی رها میکند. در این مطلب با روشهای درمان سرفه شبانه و علت بروز آن آشنا میشویم.
برای جلوگیری از بروز سرفه شبانه در کودکان و بزرگسالان راههای مختلفی از تغییر در سبک زندگی تا درمانهای خانگی وجود دارد. این درمانها به علت بروز سرفه شبانه بستگی دارند.
وقتی سر ما در سطح پایینتری قرار دارد، عوامل تحریککننده راحتتر به گلو میرسند. این امر میتواند یکی از دلایل بروز سرفه شبانه باشد. برای متوقف کردن آنها خوب است اگر چند بالش زیر سر خود قرار دهیم.
هوای خشک و گرم میتواند باعث تحریک گلو و راه هوایی شود. برخی افراد در اثر روشن کردن بخاری در زمستان دچار سرفه شبانه میشوند؛ زیرا آلودگیهای کانال بخاری در خانه پراکنده میشود. دستگاه بخور با تولید هوای مرطوب میتواند رطوبت اتاق خواب را حفظ کند.
عسل و نوشیدنیهای گرم موجب کاهش خلط در گلو میشوند. با اضافه کردن دو قاشق چایخوری عسل به یک فنجان چای یا دمنوش گیاهی و نوشیدن آن قبل از خواب میتوانیم سرفه شبانه را متوقف کنیم. توجه داشته باشیم که عسل را به کودکان زیر یک سال ندهیم.
دراز کشیدن باعث میشود اسید معده به راحتی به سمت مری برگردد. این حالت ریفلاکس اسید معده نامیده میشود. بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) حالت مزمن ریفلاکس اسید معده است که میتواند موجب سرفه شبانه شود. اما با چند تغییر ساده در سبک زندگی میتوان سرفههای ناشی از آن را کاهش داد. برای مثال:
وقتی سیستم ایمنی بدن به یک عامل آلرژن یا آلرژیزا واکنش شدید نشان دهد، علائمی مثل سرفه شبانه ظاهر میشوند. گرد و غبار و موی حیوانات در اتاق خواب، از علل متداول سرفه شبانه است.
راهکارهایی برای پاکسازی اتاق خواب از آلرژنها:
بزاق، مدفوع و دیگر بخشهای بدن سوسک میتواند باعث سرفه شبانه و دیگر علائم آلرژی شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، سوسک یکی از علل متداول حملههای آسم و آلرژی است. راهکارهای زیر به ما کمک میکند از ورود سوسک به خانه جلوگیری کرده یا آنها را کم کنیم:
گرفتگی یا عفونت سینوسها موجب ترشحات پشت بینی به خصوص زمان دراز کشیدن میشود. ترشحات پشت بینی با تحریک گلو موجب سرفه میشوند.
اگر سرفه شبانه در اثر بیماریهایی مانند عفونت سینوسی ایجاد شده است باید پیش از هر چیز برای درمان بیماری اقدام کنیم. ممکن است برای درمان آن به تجویز آنتیبیوتیک نیاز باشد. برای این منظور به پزشک مراجعه کنیم. همچنین میتوانیم برای پاکسازی سینوس، بینی را با آب نمک شستوشو دهیم.
سرفه یکی از علائم سرماخوردگی است که در شب یا هنگام دراز کشیدن تشدید میشود. معمولا استراحت، مصرف سوپ مرغ و مایعات و گذشت زمان بهترین درمان برای سرماخوردگی است. سرفه شدید ناشی از سرماخوردگی در بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال، با داروهای ضدسرفه درمان میشود.
آسم موجب تنگی و التهاب راه هوایی شده و سرفه خشک یکی از علائم متداول آسم است.
سرفه مزمن یکی از عوارض جانبی مصرف طولانیمدت سیگار است. درمان سریعی برای این مشکل وجود ندارد. ولی اگر سیگاری هستیم میتوانیم برای ترک آن به پزشک مراجعه کنیم. میبینیم که نه تنها سرفهها بهبود یافتهاند بلکه سلامت کلی ما تقویت شده است.
بیشتر بخوانید: راههای درمان سرفه خشک
با قرار دادن یک دستگاه بخور در اتاق کودکمان میتوانیم سرفه را کمتر کنیم. با این کار نفس کشیدن آنها بهتر میشود. قرار گرفتن در معرض هوای خنک نیز میتواند سرفه را کم کند. اما باید توجه کنیم که هوای خنک، سرفه ناشی از آسم را تشدید میکند.
در کودکان برای سرفه همراه با عوامل زیر لازم است به پزشک مراجعه کنیم:
معمولا سرفهها خودبخود برطرف میشوند. ولی سرفه شبانه شدید میتواند نشانه یک بیماری جدی باشد. برای مثال نارسایی قلب گاهی با سرفههای مزمن شبانه همراه است. مشکلات تنفسی مانند برونشیت، ذاتالریه و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) نیز موجب سرفه مزمن شدید میشوند.
اگر همراه با سرفه دچار یکی از حالات زیر هستیم خوب است به پزشک مراجعه کنیم:
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
خیلی خوب بود ممنون
بسیار عالی بود
مختصر و مفید
سپاس از ارائه این مطلب
سلام من برای سرفه شبانه موقع خواب به دکترمراجعه کردم ایشون دارو دادندوگفتنداگه بادارو خوب شد که خوبه اگه نشه باید عمل کنیم وعمل هم دراین سن دورانش خیلی سخته لطفا راهنمایی کنید ممنون
درود همراه گرامی، تنها مرجع اظهار نظز در زمینه تشخیص و درمان بیماری پزشک معالج است.