تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / مغز و اعصاب / کمکهای اولیه در حملههای تشنج
آنچه در این مطلب میخوانیم:
صرع یک بیماری مزمن است که با تشنجهای مکرر همراه است. قرار گرفتن در کنار فردی که به دلیل این بیماری دچار تشنج میشود، ممکن است برای هرکدام از ما پیش بیاید. در این مطلب قصد داریم به نکات مهم و بایدها و نبایدها در زمان تشنج فردی دیگر در کنارمان بپردازیم.
بیماری صرع، به وضعیتی گفته میشود که در آن فرد در معرض تشنجهای مکرر قرار میگیرد. مغز ما حاوی میلیاردها نورون (سلول عصبی) است که بهوسیله سیگنالهای الکتریکی با هم ارتباط برقرار میکنند. در طول تشنج (seizure)، مغز دچار فعالیت الکتریکی غیرطبیعی و بیش از حد میشود، این اتفاق میتواند باعث تغییر در هوشیاری و بروز رفتارها یا حرکتهای غیرطبیعی شود.
تشنج ممکن است آنطور که انتظار داریم به نظر نرسد. انواع مختلفی از تشنج وجود دارند؛ بعضی از تشنجها باعث میشوند فرد دچار گیجی شده یا به نقطهای خیره شود. بعضی دیگر باعث میشوند فرد هوشیاری خود را از دست بدهد و زمین بخورد. بیشتر تشنجها فقط چند دقیقه طول میکشند.
• فرد را محکم نگیریم و مانع حرکتش نشویم؛ اینکار میتواند به خودمان یا فرد در حال تشنج آسیب برساند.
• چیزی از جمله انگشتان خود را در دهان فرد یا بین دندانهای او قرار ندهیم؛ این اقدام میتواند منجر به آسیب دندانها یا فک او یا دست ما شود.
• تنفس دهانبهدهان برای بیمار انجام ندهیم؛ افراد معمولاً بعد از تشنج دوباره به حالت عادی تنفس میکنند.
• تا زمانی که فرد بهطور کامل هوشیاری خود را بهدست نیاورده است، به او آب یا غذا ندهیم؛ این کار نه تنها ضرورتی ندارد، بلکه ممکن است باعث خفگیاش شود.
اگر فردی که دچار تشنج شده، یکی از شرایط زیر را داشته باشد، لازم است با فوریتهای پزشکی تماس بگیریم:
افراد مبتلا به صرع همیشه و در هر بار تشنج نیاز به تماس با اورژانس یا مراجعه به بیمارستان ندارند. معمولاً نکات مراقبتی (در صورت تشنج) متناسب با شرایط هر فرد، توسط پزشکان برای خانواده یا مراقبان او توضیح داده میشوند، از جمله اینکه در زمان تشنج چه اقداماتی باید صورت بگیرد. برای مثال بعضی از افراد در زمان تشنج، نیاز به دریافت یک داروی اورژانسی دارند.
اگر فردی در کنار ما دچار تشنج شود، ممکن است متوجه مواردی شویم که دانستن و یادداشت کردن آنها برای خود شخص یا پزشک او مفید باشد، بعضی از این موارد عبارتند از:
فرد قبل از وقوع تشنج در حال انجام چه کاری بوده است؟
آیا فرد پیش از تشنج احساسی غیرمعمول مثل حس کردن بو یا طعمی عجیب داشته است؟
آیا متوجه تغییرات خلقی مثل هیجان، اضطراب یا عصبانیت در او شدهایم؟
چه چیزی توجه ما را به تشنج جلب کرده است؟ یک صدا مثل صدای افتادن فرد یا حرکات بدنش از جمله چرخش چشمها یا چرخش سر؟
آیا تشنج بدون هیچ هشداری اتفاق افتاده است؟
آیا او هشیاریاش را از دست داده یا آگاهیاش نسبت محیط اطراف تغییر کرده است؟
آیا رنگ چهره یا بدن او تغییر کرده و برای مثال رنگپریدهتر از حد معمول، برافروخته، آبی یا خاکستری شده است؟ اگر این اتفاق افتاده، کدام قسمت بدنش تغییر رنگ داده است؟
آیا قسمتی از بدن او سفت، دچار حالت پرش یا تکانخوردن شده است؟ اگر بله، کدام قسمتها؟
آیا تنفس فرد تغییر کرده است؟
تشنج چقدر طول کشیده است؟
آیا فرد کنترل مثانه یا روده خود را از دست داده است؟
آیا فرد زبان خود را گاز گرفته است؟
وضعیت فرد بعد از تشنج چطور بوده؟
آیا فرد احساس خوابآلودگی داشته و خوابیده است؟ اگر بله، برای چه مدتی؟
به طور کلی با چند اقدام ساده، میتوانیم به فرد در حال تشنج کمک کنیم، ضمن اینکه نباید از یاد ببریم انجام یک اقدام اشتباه، میتواند به بروز آسیبهای جدی منجر شود. یادداشت کردن اطلاعات تشنج هم میتواند در بعضی موارد بسیار کمککننده باشد. آگاهی از کمکهای اولیه در زمان تشنج نیز، اهمیت زیادی دارد.
IR-1126-ABD-2660-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
خیلی عالی و کمک کننده بود . ممنون از لابراتوار عبیدی
درود و سپاس از مهرتان
امروز در مترو با این صحنه مواجه شدم ، ناگهان فرد بر روی زمین افتاد و صدای شدیدی داد
متاسفانه با وجود آن که دیده بودم به پهلو می خوابانند ، پیشنهاد ندادم، یک نفر یک مقوا لای دندان هایش گذاشت، در ایستگاه به مامور گفتم و برای سکوی بعدی اورژانس خبر کرد. برای خودم متاسف شدم که امداد اولیه را نمی دانم .
گذاشتن شئی لای دندان چه خطری ب ای بیمار دارد، ؟
اگر طاق باز بماند هم خطر دارد ؟؟
درود. همراه گرامی در هنگام بروز تششنج با تغییر دادن وضعیت بیمار به حالت خوابیده روی پهلو باعث جلوگیری از احتمال خفگی می شویم. پاینده باشید.