تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / سرطان / علائم و درمان تومور مغزی در کودکان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
هر توده یا هرگونه رشد غیرطبیعی سلولها که در مغز یا در بافتهای کنار مغز کودکان دیده میشود، تومور مغزی کودکان نامیده میشود. بنابراین، تومور مغزی کودکان انواع متنوعی دارد: برخی سرطانی و بدخیم و برخی دیگر غیرسرطانی و خوشخیم هستند.
علائم و نشانههای تومور مغزی کودکان بسیار گوناگون است و به نوع، اندازه، محل قرارگیری و سرعت رشد تومور بستگی دارد. برخی از علائم تومور مغزی در سایر بیماریها هم دیده میشود و متاسفانه این موضوع نسبت دادن آنها به تومور مغزی را با تردید روبهرو میسازد. برخی از علائم شایع تومور مغزی کودکان عبارتند از:
برخی از تومورهای مغزی کودکان بر اساس محل قرارگیری ممکن است با علائم زیر همراه باشند:
در بیشتر موارد، علت وقوع تومور مغزی کودکان ناشناخته است.
در برخی موارد، تومور مغزی کودکان یک تومور اولیه است یعنی از تکثیر بیرویه سلولهای غیرطبیعی از منشا مغز یا بافتهای کنار آن حاصل میشود.
همان طور که در بالا گفتیم علت وقوع انواع مختلف تومور مغزی کودکان هنوز بهخوبی شناخته نشده است. با وجود این، برخی از انواع تومور مغزی در کودکان شایعتر است مانند مدولوبلاستوما که در بخش پایین و پشت مغز (یا همان مخچه) شکل میگیرد.
سابقه خانوادگی وجود تومور مغزی یا برخی بیماریهای ژنتیکی، با احتمال بیشتر وقوع تومور مغزی در کودکان همراه است. اگرچه این موضوع به ندرت اتفاق میافتد.
اگر پزشک معالج به وجود تومور مغزی در کودک شک کند، برای رسیدن به تشخیص قطعی چندین تست یا اقدام تشخیصی دیگر را انجام میدهد یا درخواست مینماید:
این معاینه ممکن است شامل چک کردن میزان شنوایی، بینایی، تعادل، هماهنگی عضلات و رفلکسهای عصبی (حرکات غیرارادی ناشی از تحریک یک عصب خاص) باشد.
در این موارد به طور معمول امآرآی درخواست میشود. بدین ترتیب محل قرارگیری و اندازه تومور بهخوبی مشخص میشود. در برخی موارد شاید از سیتیاسکن یا PET-اسکن (نوعی تصویربرداری تخصصی برای تشخیص انواع سرطان) استفاده شود.
اگر تومور مغزی کودکان در محلی در دسترس باشد، در یک عمل جراحی مغز آن را خارج کرده و برای تشخیص دقیق نوع آن، به آزمایشگاه آسیبشناسی (پاتولوژی) فرستاده میشود. در آزمایشگاه نمونه بافت تومور زیر میکروسکوپ بررسی شده و نتیجه به پزشک اعلام میشود.
اگر تومور مغزی کودک در جای حساسی از مغز باشد یا در جایی قرار داشته باشد که امکان خارج کردن کامل آن وجود نداشته باشد (به دلیل احتمال بالای آسیب به بافت سالم مغز)، از یک سوزن نمونهبرداری با روش سهبعدی (استرئوتاکتیک) استفاده میشود. در این روش فقط امکان تهیه یک نمونه کوچک از بافت تومور وجود دارد.
در هر دو روش بالا، علاوه بر معاینه بافت زیر میکروسکوپ، امکان بررسی ژنتیکی یا مولکولی سلولهای تومور هم وجود دارد. نتایج این بررسیها در جهت تعیین دقیق داروهای تجویزی بر پایه نیازهای هر بیمار، به پزشک کمک فراوانی میکند.
گاهی در بررسی آسیبشناسی بافتی مشخص میشود که منشا تومور مغزی یکی دیگر از بافتهای بدن است. به عنوان نمونه، سلولهای سرطانی از یکی دیگر از نقاط بدن به مغز مهاجرت کردهاند و تومور ثانویه را تشکیل دادهاند. در این صورت برای تعیین محل تومور اصلی، پزشک تستهای بیشتری درخواست میکند.
بیشتر بخوانید: علت و درمان سردرد در کودکان
نوع، اندازه و محل قرارگیری تومور مغزی اطفال در تعیین درمان نقش مهمی ایفا میکنند. همچنین، شرایط کلی سلامت کودک هنگام تجویز انواع درمان در نظر گرفته میشود. درمان تومور مغزی کودکان شامل موارد زیر است:
درمانهای جایگزین که گاهی با عناوین دیگر مانند طب سنتی/گیاهی یا امثال آن نامیده میشود نه تنها تاثیر مثبتی روی تومور مغزی کودک ندارد، بلکه برخی از آنها باعث آسیب بیشتر به کودک میشوند.
کودک مبتلا به تومور مغزی دوران سخت درمان را پیش رو دارد و لازم است والدین و اطرافیان با رفتار سنجیده و درست از او حمایت کنند. چند نمونه از رفتارهای حمایتی کودک به شرح زیر هستند:
منبع: mayoclinic
IR-1121-ABD-6206-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
آیا تمام تومورهای خوشخیم مغزی بیخطر هستند؟
اگرچه تومورهای خوشخیم برخلاف تومورهای بدخیم ماهیتا خطرناک نیستند ولی گاها محل تومور خوشخیم میتواند آن را بسیار خطرناک و غیرقابل درمان کند.
شایعترین نوع تومور مغزی کدام است؟
مننژیوما شایعترین تومور مغزی است. مننژیوما تومور مغزی خوشخیمی است که از سلولهای مننژ یا همان لایه پوشاننده مغز و نخاع منشا میگیرد. اکثر مننژیومها حتی نیاز به جراحی هم پیدا نمیکنند.
آیا تومور مغزی قابل درمان است؟
اگر تومور در مراحل ابتدایی باشد که اصطلاحا مرحله یک گفته میشود و بطور کامل توسط جراحی خارج شود احتمال درمان کامل وجود دارد. هر چه مرحله تومور پیشرفتهتر باشد و گسترش تومور وسیعتر احتمال درمان آن کمتر است.