تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / موضوعات عمومی سلامت / علت، علائم، راه های پیشگیری و درمان پوکی استخوان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
پوکی استخوان وضعیتی است که در آن استخوانها نازک، ضعیف و احتمال شکستگی آنها بیشتر میشود. این بیماری شیوع بالایی دارد.
استخوانهای ما، درست مانند سایر بافتهای بدن، در طول زمان تغییر میکنند. در واقع، بدن به طور طبیعی استخوانهای قدیمی و آسیبدیده را حذف و آنها را با سلولهای جدید استخوانی جایگزین میکند. این فرآیند بازسازی استخوان نامیده میشود.
تا حدود 30 سالگی، بدن تقریباً به همان سرعتی که بافت استخوانی قدیمی را حذف میکند، استخوان جدید میسازد. به عبارت دیگر، بازسازی استخوان متعادل است. بعد از 30 تا 40 سالگی، بازسازی استخوان ممکن است به تدریج نامتعادل شود و روند حذف سلولهای استخوانی قدیمی سریعتر از جایگزینی آنها باشد. در نتیجه با افزایش سن تراکم ساختار، استحکام و کیفیت استخوانها کاهش مییابد.
ضعیف شدن استخوان در سنین پایینتر هم در مردان و هم در زنان به دلایل مختلف از جمله تغذیه نامناسب و بیتحرکی میتواند رخ دهد؛ اما به طور کلی شیوع پوکی استخوان در زنان بیشتر از مردان است؛ زیرا:
در مردان معمولا ضعف استخوان در اواخر زندگی ایجاد میشود، زیرا کاهش سطح هورمون تستوسترون به تدریج و با افزایش سن اتفاق میافتد.
استئوپنی وضعیتی است که در آن تراکم توده استخوانی کاهش یافته اما این کاهش به اندازه پوکی استخوان شدید نیست. میتوانیم استئوپنی را به عنوان مرحله پیش از پوکی استخوان در نظر بگیریم و در صورتی که بازسازی نامتعادل استخوان با افزایش سن ادامه یابد، در نهایت منجر به پوکی استخوان میشود. در استئوپنی نیز خطر شکستگی بیشتر از حد طبیعی است، اما نه به اندازه زمانی که مبتلا به پوکی استخوان باشیم.
از دست دادن استخوان بیشتر در ستون فقرات، ساعد و قسمت بالای استخوان ران رخ میدهد. شکستگی ستون فقرات، مچ دست و لگن آسیبهای شایع در افراد مسن هستند.
معمولا اولین علامتی که نشان میدهد استئوپنی به بیماری پوکی استخوان تبدیل شده، شکستگی استخوان در اثر یک ضربه خفیف است.
مطالعات اخیر نشان داده است که علاوه بر آسیبهای ناشی از زمین خوردنهای ساده، شکستگیهای ناشی از ضربات شدیدتر مانند تصادف اتومبیل نیز میتواند ناشی از ضعف استخوان باشد.
سایر عوامل خطر پوکی استخوان:
برخی عوامل دیگر نیز میتوانند خطر پوکی استخوان را بدون توجه به تراکم استخوان، سن یا جنسیت افزایش دهند. از جمله:
افزایش سن
اکثر افراد مبتلا به پوکی استخوان سن بالای 50 سال دارند. در این سن، سرعت تشکیل استخوان کمتر از تحلیل استخوان است.
با افزایش سن، افرادی که استخوانهای کوچکتری دارند نسبت به افرادی که استخوانهای بزرگتری دارند بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار دارند. بعد از 30 سالگی، ورزشهایی که بر اساس تحمل وزن بدن انجام میشوند (مانند دویدن، کوه نوردی و…) میتوانند به کاهش تحلیل استخوان و حفظ توده و استحکام استخوان کمک کنند، اما نمیتوانند استخوانها را بزرگتر یا ضخیمتر کند. به همین دلیل ساخت استخوانهایی که حداکثر اندازه و استحکام اسکلتی را دارند، در طول سالهای رشد بسیار مهم است.
تغییرات هورمونی
سطح برخی از هورمونهای جنسی (استروژن در هر دو جنس و تستوسترون در مردان) در روند ساخت و بازسازی استخوانها نقش دارد:
کاهش سطح هورمونهای جنسی و سایر عوامل پیری، سرعت تخریب بافت استخوانی را افزایش میدهند و باعث میشوند که سلولهای استخوانی بیشتری نسبت به آنچه جایگزین میشود، برداشته شود. این امر منجر به کاهش پیشرونده تراکم استخوان میشود.
زمینه ژنتیکی
موارد زیر خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد:
داروها
مهمترین داروهایی که خطر پوکی استخوان را افزایش میدهند، عبارتند از:
بیماریها
بعضی از بیماریهایی که خطر پوکی استخوان را افزایش میدهند، عبارتند از:
سبک زندگی
o مصرف کم کلسیم
o مصرف کم پروتئین در رژیم غذایی
o کاهش وزن شدید یا اختلال در غذاخوردن
در یک معاینه روتین، پزشک ممکن است به دنبال علائم پوکی استخوان، مانند کاهش قابل توجه قد باشد. این امر به ویژه در صورت داشتن سابقه خانوادگی پوکی استخوان، ابتلا به بیماریهایی که خطر شکستگی را افزایش میدهد یا مصرف داروهایی که میتوانند منجر به تحلیل استخوان شوند، مهم است.
بیشتر بخوانید: علائم کبد چرب چیست و چگونه درمان میشو؟
علاوه بر بررسی شرح حال و معاینه فیزیکی، ممکن است پزشک برای تشخیص پوکی استخوان انجام آزمایشات بیشتری را درخواست نماید. این آزمایشها مشخص میکنند که آیا توده استخوانی ما کم شده است یا خیر و این مشکل چقدر شدید است. این آزمایشها معمولاً شامل موارد زیر هستند:
کاهش تراکم استخوان و شکستگی نباید بخشی اجتنابناپذیر از پیری باشد. بر اساس سابقه پزشکی و نتایج آزمایش، پزشک میتواند یک برنامه درمانی برای محافظت و بهبود تراکم استخوان و جلوگیری از زمین خوردن، که ممکن است منجر به شکستگی شود، در اختیار ما قرار دهد.
پیشگیری و درمان پوکی استخوان شامل یک یا چند مورد از موارد زیر است:
o مصرف مکملها، به ویژه کلسیم و ویتامین D
o داشتن یک برنامه ورزشی منظم و مداوم
o ترک سیگار در صورت سیگار کشیدن
o پرهیز از مصرف الکل
تحقیقات نشان میدهد که حتی تغییرات ساده، مانند مواردی که در خانه، جایی که بیشتر سقوطهای سالمندان اتفاق میافتد، میتواند به میزان قابل توجهی خطر زمین خوردن و آسیبهای مرتبط را کاهش دهد. این اصلاحات شامل موارد زیر است:
منابع: American Academy of Orthopaedic Surgeons,
IR-1023-ABD-8808-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.