تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / عفونی / عفونت گوش خارجی و بهترین روش های درمان آن
آنچه در این مطلب میخوانیم:
در این مقاله با علائم، علت عفونت گوش خارجی و انواع روش های درمانی آن آشنا میشویم.
اصطلاح اوتیت خارجی یا عفونت گوش خارجی به التهاب مجرای گوش گفته میشود. مجرای گوش بخشی از گوش است که بین قسمت خارجی گوش (لاله گوش) و پرده گوش قرار دارد.
شایع ترین عامل اوتیت خارجی، باکتری ها هستند.
اوتیت خارجی می تواند در هر سنی اتفاق بیافتد و بسیاری از ما در طول زندگی خود ممکن است دچار این عفونت شده باشیم. معمولا کودکان بیشتر از بزرگسالان به این بیماری مبتلا می شوند و با افزایش سن احتمال بروز عفونت گوش خارجی کاهش مییابد.
این بیماری در فصل تابستان شایعتر است.
بیشتر بخوانید: گوش درد در کودکان
این بیماری بر اساس شدت علائم به سه دسته تقسیمبندی می شود:
عفونت گوش خارجی زمانی اتفاق میافتد که پوست مجرای گوش تحریک یا خراشیده و سپس دچار عفونت شود. موارد زیر میتواند احتمال بروز عفونت گوش خارجی را افزایش دهند:
بیشتر بخوانید: گوش درد در بزرگسالان
علائم عفونت گوش خارجی شامل موارد زیر است:
اگر فکر کنیم که خودمان یا فرزندمان ممکن است به اوتیت خارجی مبتلا باشیم، باید به پزشک مراجعه کنیم. پزشک با معاینه گوش میتواند عفونت گوش را تشخیص دهد.
با رعایت موارد زیر میتوانیم احتمال ابتلا به عفونت گوش خارجی را کاهش دهیم:
o بعد از شنا گوشهای خود را خشک کنیم. میتوانیم از سشوار برای خشک کردن گوشهایمان استفاده کنیم. در صورت استفاده از سشوار، باید درجه حرارت آن را در کمترین حالت قرار دهیم و مراقب باشیم که دچار سوختگی نشویم.
o با مشورت با پزشک میتوانیم بعد از شنا از قطرههای خشککننده گوش استفاده کنیم. این کار ممکن است به جلوگیری از بروز عفونت کمک کند.
o برای جلوگیری از ورود آب به گوش، از گوشگیر استفاده کنیم. باید همواره گوشگیرهای خود را تمیز نگه داریم. در صورتی که گوشگیرهایمان خیلی کثیف شدند یا شرو به از هم پاشیدن کردند، باید گوشگیرهای جدید تهیه کنیم.
هدف درمان عفونت گوش خارجی، کاهش درد و از بین بردن عفونت است.
در برخی موارد، پزشک قبل از شروع درمان، ترشحات مجرای گوش را به کمک ساکشن، خارج میکند. این کار با حذف سلولهای مرده پوست و موم اضافی گوش باعث تسریع روند بهبودی میشود.
درمان میتواند شامل استفاده از موارد زیر باشد:
o به پهلو دراز بکشیم یا سر خود را خم کنیم، طوری که گوش آسیب دیده رو به بالا باشد.
o باید اطمینان حاصل کنیم که قطره گوش وارد مجرای گوش میشود.
o بعد از ریختن قطره داخل گوش، به مدت 20 دقیقه در همان وضعیت بمانیم تا قطره از گوش خارج نشود.
در طول درمان، باید از خیس شدن داخل گوش خود جلوگیری کنیم، برای این کار باید هنگام دوش گرفتن مقداری پنبه که با وازلین پوشانده شده است را داخل گوش قرار دهیم. 7 تا 10 روز پس از شروع درمان نباید شنا کنیم. همچنین باید از استفاده از سمعک و هدفون داخل گوش تا زمان بهبودی درد خودداری کنیم.
ممکن است پزشک برای درمان موارد شدید عفونت، که التهاب به خارج مجرای گوش گسترش یافته و نیز در افراد مبتلا به دیابت و نقص عملکرد سیستم ایمنی (مثل افراد دریافتکننده پیوند عضو)، آنتیبیوتیک خوراکی تجویز نماید.
پیگیری درمان
معمولا ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از شروع درمان باید پاسخ به درمان توسط پزشک ارزیابی شود تا در صورت نیاز اقدامات درمانی بیشتری برای کنترل عفونت و التهاب صورت گیرد.
عفونت گوش خارجی در صورت عدم درمان به موقع ممکن است باعث بروز عوارضی از جمله موارد زیر شود:
منابع: Mayo Clinic , UpToDate, UpToDate , Cleveland Clinic , NHS inform
IR-0125-ABD-9082-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.