تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / گوارش / زخمهای دستگاه گوارش / زخم اثنی عشر
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بسیاری اوقات دچار علائمی مثل سوزش سردل و دردشکم میشویم و در مراجعه به پزشک تشخیص زخم روده داده میشود اما لازم است درباره کارکرد اثنیعشر، زخم اثنیعشر و تفاوت آن با زخم معده بیشتر بدانیم.
اثنیعشر یا دوازدهه قسمت ابتدای روده باریک و اولین قسمتی است که غذا بلافاصله بعد از خروج از معده وارد آن میشود و زخم اثنیعشر یکی از انواع زخمهای پپتیک است. این نوع زخمها زمانی ایجاد میشوند که لایه مخاطی پوشاننده سطح معده و روده دچار آسیب شده و اسید معده و آنزیمهای موجود برای هضم مواد غذایی باعث ایجاد آسیب به دیواره داخلی روده یا معده میشوند و شایعترین علامت آن درد شکم است .
زخم های پپتیک شامل دو نوع زیر است:
مهمترین تفاوت زخم معده و اثنیعشر در محل ایجاد آن است. همان طور که گفتیم زخم معده در معده و زخم اثنیعشر در قسمت ابتدای رودهی باریک ایجاد میشود که گاهی اوقات فرد ممکن است هر دو نوع زخم را به صورت همزمان داشته باشد.
به طور کلی علائم زخم اثنیعشر و زخم معده مشابه بوده و مهمترین شکایت بیمار در صورت ابتلا سوزش سردل میباشد. زخم اثنیعشر معمولا باعث ایجاد درد چند ساعت بعد از صرف غذا شده و با خوردن غذاها و داروهایی که اسید معده را کم میکنند، به خوبی تسکین پیدا میکند؛ هر چند به محض از بین رفتن اثر آنها درد مجددا شروع میشود. این شرایط باعث میشود تمایل بیمار به مصرف غذا بیشتر شده و حتی ممکن است باعث افزایش وزن شود، در حالی که درد زخم معده با غذا خوردن تشدید شده و ممکن است باعث کاهش وزن شود.
همانطور که گفتیم زخم دوازدهه در اثر از بین رفتن لایهی محافظتکننده دیوارهی داخلی روده ایجاد میشود.
عوامل زیر در بروز این شرایط نقش مهمی دارند:
مصرف برخی داروها و ابتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری میتواند باعث ایجاد زخم اثنیعشر شود که در ادامه درباره هر کدام توضیح خواهیم داد.
عفونت با هیکوباکترپیلوری شایعترین دلیل ابتلا به زخم پپتیک است. این باکتری با تاثیر بر مخاط محافظتکننده لایه داخلی معده و روده، منجر به تماس مستقیم اسید و لایه داخلی و ایجاد زخم میشود.
تحقیقات نشان میدهد باکتری اچ-پیلوری از طریق ظروف، غذا و آب آلوده ممکن است منتقل شود. همچنین تماس مستقیم با بزاق افراد ناقل این باکتری منجر به انتقال آن میشود.
بسیاری از افراد در زمان کودکی به هلیکوباکترپیلوری مبتلا میشوند، اما معمولا تا سنین بزرگسالی علائمی نخواهند داشت.
افرادی که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل؛ آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن مصرف میکنند، ممکن است دچار زخم پپتیک شوند. این داروها با آسیب به مخاط پوشاننده دیواره روده و معده باعث ایجاد زخم میشوند. توصیه میشود در افراد مستعد به جای این داروها از استامینوفن استفاده گردد.
برخی عوامل فرد را بیشتر در معرض ابتلا به زخم اثنیعشر قرار میدهد. ازجمله:
علائم زخم اثنیعشر به شرح زیر است:
شایعترین نشانه این بیماری درد سوزشی معده است که به دنبال ترشح اسید معده تشدید میشود؛ به همین دلیل خالی بودن معده باعث افزایش درد شده و مصرف غذا درد را کم میکند.
برخی اوقات افراد مبتلا به زخم اثنیعشر ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. علائمی که با شیوع کمتر و معمولا به دنبال خونریزی از زخم دیده میشوند شامل موارد زیر است:
زخم اثنیعشر ممکن است باعث ایجاد عوارض جدی مثل پارگی روده یا خونریزی شدید شود، بنابراین توصیه میشود در صورت داشتن علائم زیر سریع به پزشک یا اورژانس مراجعه کنیم:
در صورتی که زخم اثنیعشر درمان نشود، شدیدتر شده و ممکن است عوارضی ایجاد کند. از جمله؛
برای تشخیص زخم اثنیعشر، پزشک علاوه بر گرفتن شرححال و پرس و جو درباره علائم و معاینه بالینی ممکن است آزمایشات زیر را درخواست کند:
از بین موارد گفته شده، اندوسکوپی اهمیت بیشتری در تشخیص بیماری دارد. چون به پزشک این امکان را میدهد تا با مشاهده مستقیم زخم، تشخیص را تایید کرده و با گرفتن نمونه بافتی بدخیم بودن یا نبودن زخم را بررسی کند.
در صورتی که عامل ایجاد زخم اثنیعشر ابتلا به هلیکوباکترپیلوری باشد، درمانی که توسط پزشک در نظر گرفته میشود شامل؛ دو نوع آنتیبیوتیک و یک داروی کاهنده اسید معده است.
اگر بیمار داروهای ضدالتهاب مصرف کرده و مبتلا به عفونت با هلیکوباکترپیلوری نباشد، در قدم اول در صورت امکان پزشک داروهای بیمار را قطع کرده و داروی کاهنده اسید معده تجویز خواهد کرد.
در کنار مواردی که گفتیم، توصیههایی در مورد سبک زندگی وجود دارد که به بهبود سریعتر بیمار کمک میکند. از جمله:
همچنین بهتر است مصرف غذاهای زیر به حداقل ممکن برسد:
پیشگیری از زخم اثنیعشر ممکن است به طور کامل امکانپذیر نباشد، اما با رعایت موارد زیر میتوان خطر ابتلا به آن را کاهش داد:
IR-0625-ABD-9726-AS
منابع: healthdirect , medicalnewstoday , my.clevelandclinic , mayoclinic , hopkinsmedicine , patient , healthline
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.