تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / گوارش / همهچیز درباره عفونت هلیکوباکترپیلوری (باکتری معده)
آنچه در این مطلب میخوانیم:
عفونت هلیکوباکترپیلوری یک عفونت شایع است که میتواند در بعضی از افراد با عوارضی مثل زخم معده همراه باشد. در این مطلب به بررسی بیشتر این عفونت، عوارض احتمالی آن و همینطور روشهای تشخیص و درمان آن میپردازیم.
هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter pylori) که آن را با نام H. pylori هم میشناسیم، یک باکتری است که معمولاً در معده وجود دارد و تقریباً در معده نیمی از جمعیت جهان دیده میشود.
بیشتر افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری هیچ علامتی ندارند و هیچوقت دچار مشکل نخواهند شد. با این وجود، هلیکوباکترپیلوری میتواند بعضی مشکلات گوارشی، مثل زخم گوارشی و با شیوع کمتر، سرطان معده را ایجاد کند، مشخص نیست که چرا بعضی از افراد مبتلا به هلیکوباکترپیلوری به این اختلالات مبتلا میشوند و بعضی دیگر نه.
عفونت هلیکوباکترپیلوری زمانی پیش میآید که این باکتری معده ما را آلوده کند.
در کشورهای توسعهیافته، عفونت با هلیکوباکترپیلوری در دوران کودکی غیرمعمول و در بزرگسالی شایعتر است. اما، در کشورهایی با منابع محدود، بیشتر کودکان پیش از سن ده سالگی به عفونت هلیکوباکترپیلوری مبتلا میشوند.
احتمالاً هلیکوباکترپیلوری با مصرف غذا یا آب آلوده به این میکروب انتقال پیدا میکند؛ این میکروب در مدفوع افراد مبتلا وجود دارد و مصرف غذا یا آبی که با میکروب موجود در مدفوع این افراد آلوده شود، میتواند منجر به انتقال این میکروب شود.
هلیکوباکترپیلوری باعث تغییراتی در معده و دوازدهه (اثنیعشر؛ قسمت ابتدایی روده کوچک) میشود، این باکتری بافت محافظتی پوشاننده معده را آلوده میکند. این اتفاق به آزاد شدن آنزیمها و سموم خاص و فعال شدن سیستمایمنی منجر میشود. این عوامل با هم ممکن است به طور مستقیم یا غیرمستقیم به سلولهای معده یا دوازدهه آسیب برسانند. همین مسئله باعث التهاب مزمن در دیواره معده (گاستریت) یا دوازدهه (دئودنیت) میشود.
در نتیجه این تغییرات، معده و دوازدهه در برابر آسیبهای ناشی از شیرههای گوارشی مثل اسید معده آسیبپذیرتر میشوند.
گاستریت مزمن به ندرت ممکن است باعث ایجاد تغییرات غیرطبیعی در پوشش معده شود؛ تغییراتی که میتوانند منجر به انواع خاصی از سرطان شوند. به طور کلی ابتلا به سرطان در نتیجه عفونت هلیکوباکترپیلوری غیرمعمول است. با این وجود و به دلیل آنکه افراد زیادی در جهان به هلیکوباکترپیلوری مبتلا میشوند، این عفونت به عنوان یکی از عوامل ابتلا به سرطان معده در نظر گرفته میشود.
بیشتر افراد مبتلا به گاستریت (التهاب دیواره معده) یا دئودنیت (التهاب دوازدهه) مزمن ناشی از هلیکوباکترپیلوری هیچ علامتی ندارند، البته بعضی از افراد دچار مشکلات جدیتری از جمله زخم معده یا دوازدهه میشوند. زخمها ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند یا علائم مختلفی ایجاد کنند که شایعترین آنها عبارتند از:
راههای مختلفی برای تشخیص هلیکوباکترپیلوری وجود دارد. متداولترین تستهای مورد استفاده شامل موارد زیر میشوند:
اگر علائم داریم:
در صورت داشتن درد مزمن معده، حالت تهوع، زخم فعال معده یا اثنیعشر یا داشتن سابقه این زخمها در گذشته، توصیه میشود آزمایش تشخیصی عفونت هلیکوباکتر پیلوری را انجام بدهیم.
عفونت هلیکوباکترپیلوری شایعترین علت این زخمها است، اما همه بیماران مبتلا به این زخمها به هلیکوباکترپیلوری آلوده نیستند.
اگر علائم نداریم:
اگر علامت و سابقه قبلی بیماری زخم معده یا دوازدهه نداشته باشیم، معمولاً انجام آزمایش هلیکوباکترپیلوری به ما توصیه نمیشود. با این وجود ممکن است درمورد بعضی موارد خاص، مثل کسانی که سابقه خانوادگی یا نگرانی در مورد سرطان معده دارند، انجام این آزمایش هم توصیه بشود.
اگر سابقه زخم گوارشی، زخم معده فعال یا زخم دوازدهه فعال مرتبط با عفونت هلیکوباکترپیلوری داشته باشیم، باید تحت درمان قرار بگیریم. درمان موفقیتآمیز هلیکوباکترپیلوری میتواند به بهبود زخم، جلوگیری از عود زخم و کاهش خطر عوارض زخم (مثل خونریزی) کمک کند.
بیشتر رژیمهای درمانی برای از بین بردن عفونت هلیکوباکترپیلوری معمولاً به مدت چهارده روز، شامل مصرف چندین دارو و به شرح زیر است:
ممکن است در بعضی از افراد، عفونت هلیکوباکترپیلوری بعد از اتمام اولین دوره درمانی، ریشهکن نشود، در این مورد معمولاً استفاده از رژیم درمانی جدید توصیه میشود. در درمان مجدد معمولاً باید یک دوره چهارده روزه از یک داروی مهارکننده پمپ پروتون و دو آنتیبیوتیک استفاده کرد، ضمن آنکه باید حداقل یکی از آنتیبیوتیکهای این دوره با آنتیبیوتیکهای مورد استفاده در اولین دوره درمانی متفاوت باشد.
بعد از تکمیل درمان هلیکوباکترپیلوری، معمولاً آزمایشهایی برای اطمینان از رفع عفونت انجام میشود، این کار معمولاً با آزمایش تنفسی یا مدفوع صورت میگیرد. انجام آزمایش خون در این مرحله توصیه نمیشود؛ چرا که آنتیبادیهای شناساییشده در آزمایش خون در بیشتر موارد حتی بعد از برطرف شدن عفونت نیز به مدت چهار ماه یا بیشتر، در خون باقی میمانند.
یکی از عوارض احتمالی عفونت هلیکوباکترپیلوری زخم معده است؛ در واقع عفونت هلیکوباکتر پیلوری شایع ترین علت زخم معده است. با این وجود، بسیاری از افرادی که به عفونت هلیکوباکترپیلوری مبتلا هستند، دچار این مشکل نمیشوند.
عفونت هلیکوباکترپیلوری میتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. راهکارهای زیر میتوانند در پیشگیری از این عفونت به ما کمک کنند:
در شرایط زیر باید هر چه سریعتر با پزشک معالج خود مشورت کنیم:
به طور کلی با توجه به عوارض احتمالی و مهم این عفونت، میتوانیم با آگاهی از راههای انتقال و پیشگیری از آن قدم بزرگی در راستای سلامت دستگاه گوارش خود برداریم.
منابع: uptodate, medlineplus
IR-1026-ABD-2481-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
من ربات نیستم
درود. همراه گرامی هلیکوباکترپیلوری معمولا فقط در معده اثرگذار است. پاینده باشید.