تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / بیماری آترواسکلروز یا تصلب شرایین چیست؟
آنچه در این مطلب میخوانیم:
تجمع پلاک در دیواره شریانها (رگهایی که خون را از قلب به اعضای بدن میرسانند)، باعث بیماری آترواسکلروز (سختشدن دیواره شریانها یا تصلب شرایین) میشود.
پلاک، از چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد موجود در خون تشکیل شده است. با گذشت زمان، پلاک سخت شده و باعث تنگ شدن شریانها میشود. این امر جریان خونِ سرشار از اکسیژن را به اندامها و سایر قسمتهای بدن محدود میکند. آترواسکلروز میتواند منجر به مشکلات جدی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی یا حتی مرگ شود.
علت دقیق آترواسکلروز مشخص نیست. با این حال، مطالعات نشان میدهد که آترواسکلروز یک بیماری پیچیده و با پیشرفت آهسته است که ممکن است از دوران کودکی شروع شده و با افزایش سن، پیشرفت سریعتری پیدا کند.
آترواسکلروز ممکن است زمانی شروع شود که بعضی عوامل به لایههای داخلی دیواره شریانها آسیب رساندهاند. این عوامل عبارتند از:
پلاک ممکن است در جایی که عروق آسیب دیدهاند، شروع به تجمع کند. با گذشت زمان، پلاک سخت شده و باعث باریک شدن شریانها میشود. در نهایت، قسمتی از پلاک ممکن است پاره شود. هنگامی که این اتفاق بیافتد، پلاکتها به محل آسیبدیده میچسبند. تجمع پلاکتها باعث تشکیل لخته خون و در نتیجه باریکتر شدن رگها و محدودیت جریان خون حاوی اکسیژن به قسمتهای مختلف بدن میشود. (پلاکتها اجزایی از خون هستند که با تشکیل لخته، از خونریزی جلوگیری یا آن را متوقف میکنند.)
بسته به اینکه کدام رگ تحت تأثیر قرار گرفته باشد، لخته شدن خون میتواند باعث درد قفسه سینه (آنژین) یا حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
برخی ویژگیها یا عادتهای فردی و همچنین شرایط زندگی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. این عوامل به عنوان عوامل خطر شناخته میشوند. هرچه فرد عوامل خطر بیشتری داشته باشد، احتمال ابتلا به آترواسکلروز در وی بیشتر میشود.
ما میتوانیم با کنترل بیشتر عوامل خطر، به پیشگیری یا به تاخیر انداختن آترواسکلروز کمک کنیم.
اگرچه افزایش سن و سابقه خانوادگی ابتلا به بیماریهای قلبی در سنین پایین، جزو عوامل خطر هستند، اما داشتن یک یا هر دوی این عوامل خطر به معنی ابتلای حتمی ما به آترواسکلروز نیست. کنترل سایر عوامل خطر اغلب میتواند تأثیرات ژنتیکی را کاهش داده و حتی در افراد مسن از تصلب شرایین جلوگیری کند.
مطالعات نشان میدهد که تعداد فزایندهای از کودکان و جوانان در معرض ابتلا به تصلب شرایین هستند. این عارضه میتواند به دلایل مختلفی از جمله افزایش میزان چاقی در دوران کودکی باشد.
مطالعه در زمینه سایر عوامل خطر احتمالی برای آترواسکلروز ادامه دارد.
سطح بالای پروتئینی به نام پروتئین واکنشی سی (CRP) در خون ممکن است خطر آترواسکلروز و حمله قلبی را افزایش دهد. سطح بالای CRP نشانه ای از التهاب در بدن است. التهاب، واکنش بدن به آسیب یا عفونت است.
به نظر میرسد آسیب به دیواره داخلی رگها باعث التهاب شده و به رشد پلاک کمک میکند. افرادی که سطح CRP پایینی دارند ممکن است نسبت به افرادی با سطح CRP بالا، با سرعت کمتری به تصلب شرایین مبتلا شوند. تحقیقات در زمینه ارتباط پایین آوردن التهاب و سطح CRP و کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز ادامه دارد. سطح CRP خون در برخی از آزمایشها که توسط پزشک درخواست میشود، مشخص میگردد.
سطح بالای تری گلیسیرید (نوعی چربی) در خون نیز ممکن است خطر ابتلا به آترواسکلروز را به ویژه در زنان افزایش دهد.
مطالعات در زمینه بررسی نقش ژنتیک به عنوان عامل خطر تصلب شرایین نیز ادامه دارد.
عوامل دیگری نیز ممکن است خطر ابتلا به آترواسکلروز را افزایش دهند، برخی از این عوامل عبارتند از:
کنترل عوامل خطر میتواند به پیشگیری یا به تاخیر انداختن تصلب شرایین و بیماریهای مربوط به آن کمک کند. خطر ابتلا به آترواسکلروز به تعداد عوامل خطری که داریم، وابسته است.
کارهایی که میتوانیم برای داشتن زندگی سالم انجام دهیم، شامل موارد زیر است:
تغذیه سالم برای قلب: عادات غذایی سالم داشته باشیم، مثلا استفاده از میوهها و سبزیجات مختلف، غلات کامل، گوشت بدون چربی، مرغ بدون پوست، غذاهای دریایی، شیر و محصولات لبنی بدونچربی یا کمچرب، کاهش مصرف نمک، قند، روغنهای جامد و غلات تصفیه شده. پیروی از رژیم غذایی سالم بخش مهمی از سبک زندگی سالم است.
فعالیت بدنی: باید تا حد امکان از نظر جسمی، فعال باشیم. فعالیت بدنی میتواند سطح آمادگی جسمانی و سلامتی ما را بهبود بخشد. در رابطه با نوع و میزان فعالیت بیخطر برای هر فرد، باید با پزشک خود مشورت کنیم.
ترک سیگار: در صورت سیگار کشیدن، با پزشک خود در مورد برنامهها و محصولاتی که میتوانند به ما برای ترک سیگار کمک کنند، مشورت کنیم. همچنین در حد امکان از قرار گرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنیم.
کنترل وزن: در صورت داشتن اضافه وزن یا چاقی، با مشورت با پزشک خود، برنامهای برای کاهش وزن داشته باشیم. کنترل وزن به ما برای کنترل عوامل خطر آترواسکلروز کمک میکند.
اگر خودمان یا فردی از اعضای خانوادهی ما مبتلا به بیماریهای مرتبط با تصلب شرایین است، حتماً باید به پزشک خود اطلاع دهیم. اگر اصلاح سبک زندگی کافی نباشد، ممکن است پزشک داروهایی برای کنترل عوامل خطر تصلب شرایین تجویز کند. باید کلیه داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنیم.
آترواسکلروز معمولاً تا زمانی که یک شریان را به شدت باریک کند یا آن را به طور کامل مسدود نماید، علائم و نشانهای ایجاد نمیکند. بسیاری از ما از ابتلای خود به این عارضه، تا زمانی که دچار یک فوریت پزشکی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی نشویم، بیخبر هستیم.
اما بعضی از ما ممکن است علائم و نشانههای بیماری را داشته باشیم. علائم و نشانههای آترواسکلروز، به عروقی که به علت تصلب شرایین باریک شدهاند، بستگی دارد.
عروق کرونر
شریانهای کرونر، خون و اکسیژن را به قلب ما میرسانند. مسدود یا باریک شدن این عروق توسط پلاک (بیماری ایسکمیک قلب)، یک علامت شایع آنژین است. آنژین، درد یا احساس ناراحتی در قفسه سینه، ناشی از نرسیدن خون و اکسیژن به عضله قلب به میزان کافی است.
آنژین ممکن است به صورت فشار یا سنگینی در قفسه سینه، شانهها، بازوها، گردن، فک یا پشت احساس شود. درد آنژین حتی ممکن است شبیه به سوء هاضمه باشد. معمولا این درد با فعالیت تشدید و با استراحت برطرف میشود. استرس عاطفی نیز میتواند باعث شروع درد شود.
تنگی نفس و آریتمی (اختلال در تعداد یا ریتم ضربان قلب) از دیگر علائم بیماری ایسکمیک قلب است.
شریانهای کاروتید
شریانهای کاروتید، خون حاوی اکسیژن را به مغز ما میرسانند. باریک یا مسدود شدن این شریانها بهوسیلهی پلاک ممکن است علائم سکته مغزی را به دنبال داشته باشد. این علائم عبارتند از:
شریانهای محیطی
پلاک ممکن است در شریانهای اصلی خونرسان به پاها، بازوها و لگن تشکیل شود. باریک یا مسدود شدن این شریانهای اصلی ممکن است باعث بیحسی، درد و حتی گاهی بروز عفونتهای خطرناک شود.
شریانهای کلیوی
شریانهای کلیوی مسئول خونرسانی به کلیههای ما هستند. ایجاد پلاک در این شریانها ممکن است منجر به بیماری مزمن کلیوی شود. بیماری مزمن کلیه باعث افت تدریجی و پیشرونده عملکرد کلیه میشود.
تشخیص آترواسکلروز بر اساس سابقه پزشکی و خانوادگی، معاینه فیزیکی و نتایج آزمایش صورت میگیرد.
پزشک معمولا برای تشخیص و بررسی میزان گستردگی آترواسکلروز و نیز برنامهریزی بهتر برای درمان، ممکن است آزمایشهای زیر را درخواست کند:
درمان آترواسکلروز، شامل اصلاح سبک زندگی، استفاده از داروها و روشهای پزشکی یا جراحی است. هدف از درمان شامل موارد زیر است:
IR-1122-ABD-7326-WE
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
درود برمتخصصین قلب.در سی تی اسکن قلب هاردپلاک:Mوstenosis%۵۰چه مفهومی دارد باتوجه باینکه ده سال قبل در قلبم استنت گذاشته ام.؟
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
(39×3mm)stent is open چه مفهومی دارد؟
درود. پزشک معالج تنها مرجع برای اظهار نظر در این مورد است با ایشان مشورت بفرمایید. پاینده باشید
برای تداوی این بیماری کدام ادویه وبا چی دوز استفاده ګردد
درود همراه گرامی، همواره توصیه می شود در صورت ابتلا به هر بیماری با پزشک خود مشورت فرمایید و از دستورات درمانی پزشک معالج خود و نیز دستورات ایشان در زمینه سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب پیروی نمایید.