تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / مغز و اعصاب / اوتیسم چیست؛ علت، علائم و درمان انواع اوتیسم کودکان
آنچه در این مطلب میخوانیم:
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال عصبی و تکاملی است که بر نحوه تعامل فرد با دیگران، برقراری ارتباط، یادگیری و رفتار او تأثیر میگذارد. اگرچه اوتیسم در هر سنی قابل تشخیص است، اما به عنوان یک “اختلال تکاملی” توصیف میشود، زیرا علائم معمولاً در دو سال اول زندگی ظاهر میشوند.
اغلب افراد مبتلا به اوتیسم علائم زیر را بروز میدهند:
اوتیسم به عنوان طیفی از اختلالات شناخته میشود، زیرا تنوع گستردهای در نوع و شدت علائمی که افراد تجربه میکنند وجود دارد.
افراد از هر جنسیت، نژاد، قومیت و وضعیت اقتصادی ممکن است به ASD مبتلا شوند.
اگرچه بیماری اوتیسم معمولا یک اختلال مادامالعمر است، اما درمانها و مداخلات مناسب میتوانند علائم و عملکرد روزانه فرد را بهبود بخشند.
مبتلایان به ASD ، علایق محدود و رفتارهای تکراری دارند و معمولا در ارتباطات و تعاملات اجتماعی به مشکل برمیخورند. در ادامه به نمونههایی از رفتارهای رایج در مبتلایان به اوتیسم اشاره میکنیم. هرچند همه مبتلایان همه این رفتارها را ندارند، اما بیشتر آنها چندین مورد از رفتارهای گفته شده را خواهند داشت:
علائم در ارتباطات و تعاملات اجتماعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
رفتارهای محدود یا تکراری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مبتلایان به ASD ممکن است اختلال خواب داشته یا تحریکپذیر باشند.
افراد در طیف اوتیسم ممکن است نقاط قوت زیادی داشته باشند، از جمله:
بیشتر بخوانید: علائم زخم معده و روش های درمان آن چیست؟
محققان علل اولیه اوتیسم را نمیدانند، اما مطالعات نشان میدهند که ژنها همراه با عوامل محیطی میتوانند به گونهای بر تکامل تأثیر بگذارند که منجر به ASD شوند.
برخی از عواملی که با افزایش احتمال ابتلا به ASD مرتبط هستند عبارتند از:
پزشک با ارزیابی رفتار و تکامل یک کودک میتواند اوتیسم را تشخیص دهد. اختلال اوتیسم معمولاً تا دو سالگی قابل تشخیص است، بنابراین ارزیابی به موقع کودک اهمیت زیادی دارد. تشخیص به موقع ASD، امکان درمان و مداخلات سریعتر را برای ما فراهم مینماید.
تشخیص در کودکان خردسال اغلب یک فرآیند دو مرحله ای است:
مرحله 1: ارزیابی روند تکامل در طول معاینات روتین کودک
هر کودک باید توسط یک متخصص اطفال یا یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی در دوران کودکی معاینه شود. توصیه میشود که همه کودکان در ویزیتهای 9، 18، و 24 یا 30 ماهگی از نظر تاخیر تکاملی، و در 18 و 24 ماهگی از نظر اختلال طیف اوتیسم مورد ارزیابی قرار گیرند.
اگر کودک در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اوتیسم یا اختلالات تکاملی باشد، ممکن است تعداد این ارزیابیها بیشتر باشد. کودکان در معرض خطر شامل افرادی هستند که شرایط زیر را دارند:
توجه به تجربیات و نگرانیهای والدین بخش مهمی از فرآیند ارزیابی کودکان خردسال است. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است از ما سؤالاتی درباره رفتارهای کودک بپرسد و بر اساس پاسخهای ما و نیز اطلاعات فرم غربالگری اوتیسم و مشاهدات بالینی، کودک را ارزیابی کند.
اگر کودک در ارزیابیها، تفاوتهای تکاملی در رفتار یا عملکرد خود نشان دهد، ممکن است ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی کودک را برای ارزیابی بیشتر به پزشک ارجاع دهد.
مرحله 2: اقدامات تشخیصی تکمیلی
معمولا یک تیم پزشکی باتجربه در تشخیص اوتیسم، ارزیابیهای لازم را انجام خواهد داد. این تیم ممکن است شامل متخصص مغز و اعصاب کودک، متخصص تکامل کودک، روانشناس و روانپزشک کودکان و کاردرمانگر باشد.
ارزیابی تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
از آنجایی که ASD یک اختلال پیچیده است که گاهی با سایر بیماریها یا اختلالات یادگیری همراهی دارد، از همین رو ارزیابی کامل کودک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نتیجه این ارزیابیها ممکن است منجر به تشخیص قطعی و توصیههایی برای درمان شود.
والدین و معلمان اغلب اولین کسانی هستند که علائم ASD را در کودکان بزرگتر و نوجوانانی که به مدرسه میروند تشخیص میدهند. ممکن است اولیای مدرسه به والدین توصیه کنند که ارزیابی تخصصی کودک توسط پزشک انجام شود.
ممکن است والدین با پزشک در مورد مشکلات اجتماعی فرزند خود، از جمله مشکلات ظریف ارتباطی صحبت کنند. این مشکلات ظریف ارتباطی ممکن است شامل مشکل در درک لحن صدا، حالات چهره یا زبان بدن دیگران باشد. کودکان و نوجوانان بزرگتر ممکن است در درک استعاره، طنز یا طعنه مشکل داشته باشند. همچنین ممکن است آنها در برقراری روابط دوستانه با همسالان خود مشکل داشته باشند.
بیشتر بخوانید: علت و علائم سکته مغزی چیست؟
درمان اوتیسم باید در اسرع وقت پس از تشخیص شروع شود. مراقبت و ارائه خدمات مناسب و به موقع میتواند مشکلات کودک را کاهش دهد و در عین حال به او کمک کند مهارتهای جدید را بیاموزد و نقاط قوت خود را تقویت کند.
مبتلایان به ASD ممکن است طیف وسیعی از مشکلات داشته باشند، بنابراین درمان واحدی برای ASD وجود ندارد. همکاری نزدیک با تیم پزشکی بخش مهمی از یافتن ترکیب مناسب درمان و مداخلات است.
منبع: National Institute of Mental Health
IR-0523-ABD-8079-AS
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول” accordion=1]
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
سلام من یه دختر سی سالم من با توجه به علائمم فک میکنم اوتیسم داشتم ولی بقیه هیچوقت متوجه نشدن. بچگی خیلی غیر عادی بودم بیش از حد به نظم وسایل اهمیت میدادم ارتباط چشمی نمیتونستم برقرار کنم و به سختی با دیگران حرف میزدم با غریبه ها یا کسایی که دورتر بودن اصلا حرف نمیزدم. خیلی خودم رو خودم کار کردم تا الان نرمالترم ولی هنوزم به صدا خیلی حساسم دوست ندارم کسی بهم دست بزنه حتی مامانم نزدیکم میاد بدم میاد. همیشه خیلی بیشتر از بقیه بچه ها زودتر یادمیگرفتم خصوصا ریاضی و هنرم استعداد عجیبی داشتم. ضریب هوشیم از بقیه مدرسه بالاتر بود حتی بهم مدرسه گفت برم دوباره آزمون بدم چون بیشتراز آزمونی بود که دادم و دقیق معلوم نشد بعدا دوباره دادم یه بار 162شدولی رفتارای عجیبم همیشه بقیه رو اذیت میکنه و اصلا دست خودم نیست
درود. از به اشتراک گذاری تجربه شخصی شما سپاسگزاریم
سلام من پسری سی و پنج ساله هستم من مشکلات متعددی دارم که میخواهم بگویم تا شما تشخیص تان را بگید من از کودکی تا به الان دوست چندانی نداشتم و الآنم اصلان دوستی ندارم و همیشه دوست دارم تو خونه بمونم چه در دوران جوانی و نوجوانی و این مسئله باعث تمسخر من از طرف دیگران میشه که مگه دختر هستی که بیرون نمیری حتی شده ۱۰ روز از خانه بیرون نرفتم . بیرون رفتن من محدود به خرید نان و خرید از سوپر مارکت میشه و از طرفی وقتی کسی داخل سوپر مارکت هست من نمیتونم برم داخل حتما باید مشتری از آنجا بیرون برود تا من روم بشود برم داخل وقتی با کسی میخوام حرف بزنم تپش قلب شدید و لرزش صدا دارم و تنفسم ریتم خودشو از دست میده و نفس تنگی میگیرم . در مورد وسایلی که متعلق به من هست دوست ندارم کسی دست بزنه یا استفاده بکنه . اگر داخل خانه تنها باشم اگر کسی در بزند در رو اصلا باز نمی کنم وقتی جای شلوغ باشه من روم نمیشه برم مثلاً اگر بخوام سوار ماشین شوم حتما باید سوار ماشین خالی از مسافر بشم درکنار پدر و مادر هم من دوست ندارم باشم و تنهایی توی اطاق بدون روشن کردن لامپ میشینم و سودوکو و جدول رو خیلی دوست دارم ممنون از شما خواننده عزیز که وقت گذاشتید برای مطالعه
درود. پیشنهاد ما این است که با پزشک متخصص اعصاب و روان در این مورد مشورت بفرمایید. پزشک پس از شنیدن شرححال و معاینه ممکن است آزمایش یا سایر اقدامات پاراکلینیکی درخواست نماید و بر پایه اطلاعات کامل پزشکی که به دست میآورد به تشخیص درست برسد و درمان مناسب را تجویز کند. تندرستی شما آرزوی ماست
سلام.۶۵سالدارم۱۵سالاستبهبیماریاعصابروحیروانیگرفتارمباخوندنمقاله شمافکرمیکنمصذچددرصدبهبیماریاوتیسم شدیدمبتلاهستم.راهنماییمفرمایبدخدامیدونهزندگیبرامقابلتحملنیستعوارضاینبیماریخاکسترنشینشدم.شمارابهخداراهنماییمفرماییدتشکرقم
درود. همراه گرامی تشخیص قطعی این اختلال توسط پزشک متخصص اعصاب و روان امکان پذیر است.هر چند این اختلال معمولا خود را از دوران کودکی نشان می دهد. تندرست باشید
سلام ممنون از مطالب مفیدی در این وب گذاشتید من خواهر زاده ای دارم که حدودن 5 سال داره ولی لحاظ رفتار بسیار داد می زنه خیلی به نظم دقت داره چطور می تونم به خواهر زاده ام کمک کنم می شه لطفا راهنمایی کنید متشکر می شوم؟
درود. همراه گرامی اختلال اوتیسم با توجه به علائم آن طیف گسترده ای دارد و تشخیص قطعی این اختلال به عهده پزشک متخصص اعصاب و روان است. لطفا با ایشان مشورت کنید. پاینده باشید
با سلام من قادرم اعداد بیست رقمی را در کوتاه مدت حفظکنم مانتیس لگاریتم آعداد اول دو رقمی را حفطم یک جول کلمات متقاطع ویا سود و کو را در کوتاهترین مدت حل میکنم در مسابقات ریاضی همیشه حرف اول رو میزنم .آیا من مبتلا به اوتیسم هستم؟ از پاسخگویی شما قبلا تشکر میشود .
درود. همراه گرامی تواناهای ذهنی متفاوت تنها یکی از علائم اوتیسم بوده و به معنی تشخیص قطعی نیست. برای بررسی دقیق بهتر است به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید. پاینده باشید