تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / قلب و عروق / بیماری عروق خونرسان به قلب (کرونر)
آنچه در این مطلب میخوانیم:
بیماری عروق کرونر (Coronary Artery Disease) (CAD) میتواند به بروز عوارض خطرناکی از جمله سکته قلبی منجر شود، در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر این بیماری، علت و راهکارهای پیشگیری از آن بپردازیم.
عروق کرونر، رگهایی را شامل میشوند که خون حاوی اکسیژن را به عضله قلب میرسانند. بیماری عروق کرونر نوع شایعی از بیماریهای قلبی است که ما را در معرض خطر حمله قلبی و سایر بیماریهای قلبی قرار میدهد. در این بیماری، عروق کرونر به دلیل تجمع رسوبهای چربی، باریک و یا مسدود میشوند، وضعیتی که به آن تصلب شرایین هم گفته میشود و منجر به کاهش جریان خون عضله قلب میشود. علائم ناشی از کاهش جریان خون عضله قلب ممکن است شامل درد قفسه سینه و تنگینفس باشد. البته بیماری عروق کرونردر بیشتر موارد طی چندسال ایجاد میشود.
بیماری عروق کرونر ممکن است در ابتدا بیعلامت باشد. البته در بعضی مواقع، فقط در شرایطی که قلب ما بهشدت فعالیت کند، علائم دیده میشوند، مثل زمانی که ورزش میکنیم. با گذشت زمان که شریانهای کرونر باریکتر میشوند، علائم میتوانند شدیدتر یا مکرر شوند. علائم شایع بیماری عروق کرونر عبارتند از:
مسدودشدن کامل یک شریان کرونر، میتواند به حمله (سکته) قلبی منجر شود. علائم شایع حمله قلبی عبارتند از:
در صورت داشتن علائم فوق، لازم است خیلی سریع با اورژانس تماس بگیریم و درصورت عدمدسترسی به فوریتهای پزشکی، باید از دیگران بخواهیم ما را به بیمارستان برسانند.
داشتن یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و عدم استعمال دخانیات، میتوانند به پیشگیری از بیماری عروق کرونر و شرایطی که میتواند باعث آن شود، کمک کنند.
عواملی که احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش میدهند عبارتند از:
• سیگار کشیدن
• فشار خون بالا
• کلسترول بالا
• دیابت
• چاقی
• سابقه خانوادگی بیماری قلبی
اگر در معرض خطر بالایی برای ابتلا به بیماری عروق کرونر قرار داریم، باید با پزشک معالج خود مشورت کنیم.
برای تشخیص بیماری عروق کرونر، پزشک معالج ما را معاینه میکند و معمولاً از ما سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی و علائم احتمالی میپرسد. اگر علائم بیماری عروق کرونر مثل درد قفسه سینه یا تنگینفس را داشته باشیم، ممکن است برای بررسی سلامت کلی ما، انجام چند آزمایش هم توصیه شود. اقدامات تشخیصی که ممکن است برای تشخیص بیماری عروق کرونر انجام شوند عبارتند از:
این آزمایش برای بررسی سطح قند و کلسترول خون انجام میشود.
با استفاده از نوار قلب، فعالیت الکتریکی قلب ما مورد بررسی قرار میگیرد و به تشخیص حمله قلبی کمک میکند.
در این روش از امواج صوتی برای نشان دادن ساختمان داخلی قلب و جریان خون در حفرات آن، استفاده میشود و قسمتهایی از قلب که ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن یا حمله قلبی ضعیف حرکت کنند، مشخص میشوند؛ این مسئله میتواند به دلیل بیماری عروق کرونر یا سایر علتها باشد.
در این تست، در حالیکه روی تردمیل راه میرویم یا با یک دوچرخه ثابت رکاب میزنیم، عملکرد قلب ما مورد بررسی قرار میگیرد. به این دلیل که ورزش باعث میشود قلب سختتر و سریعتر از حالت عادی کار کند، تست استرس ورزش میتواند مشکلات قلبیای که معمولاُ در شرایط عادی تشخیص داده نمیشوند را نشان بدهد.
سیتیاسکن قلب میتواند رسوبهای کلسیم و انسداد در شریانهای قلب را نشان بدهد؛ این رسوبها میتوانند شریانها را باریک کنند.
آنژیوگرافی یک روش تصویربرداری برای بررسی جریان خون و انسدادهای احتمالی در عروق کرونر است که در آن پزشک معمولاً از راه کشاله ران یا مچ دست، یک لوله انعطاف پذیر بلند و نازک به نام کاتتر را وارد رگهای خونی کرده و یک ماده رنگی (ماده حاجب) را هم از طریق آن در شریانهای قلب تزریق میکند. همچنین ممکن است هنگام انجام آنژیوگرافی، با صلاحدید پزشک، مداخلههای درمانی برای عروق کرونرهم انجام بشود.
درمانهای اصلی بیماری عروق کرونر عبارتند از:
برای کاهش خطر حمله قلبی و تکرار آن باید:
مصرف صحیح داروهایی که برای درمان بیماری قلبی تجویز میشوند بسیار مهم است. بعضی از این داروها خطر حمله قلبی را کاهش میدهند و میتوانند به ما کمک کنند عمرطولانیتری داشته باشیم. داروهایی که پزشکان برای درمان بیماری عروق کرونر تجویز میکنند، معمولاً شامل موارد زیرند:
بعضی از افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر هم ممکن است به راهکارهای درمانی زیر نیاز پیدا کنند:
روشی درمانی برای بازکردن عروق دچار تنگی یا انسداد که در آن، پزشک برای باز کردن عروق از یک بالون کوچک روی یک لوله نازک (کاتتر) استفاده میکند و آن را به محل تنگی رگ فرستاده و به صورت موقت باد میکند؛ اینکار به بازشدن مجدد عروق کمک میکند. ممکن است یک لوله توری سیمی کوچک به نام “استنت” هم برای باز نگه داشتن شریان در قسمت تنگی قرارداده شود. سطح داخلی بیشتر استنتها با دارویی پوشیده شده است که به مرور زمان و به آهستگی در خون بیمار آزاد میشود و از تنگشدن مجدد عروق کرونر جلوگیری می کند.
در این جراحی، که با نام ” جراحی قلب باز” هم شناخته میشود، پزشک قطعهای از یک رگ خونی در قفسه سینه یا ران پا را برمیدارد و از آن برای ایجاد مسیر میانبرجدیدی برای عبور خون در اطراف شریان مسدودشده قلب استفاده میکند. این مسیر جدید جریان خون به عضله قلب را افزایش میدهد.
بهطور کلی، با افزایش آگاهی از بیماری عروق کرونر و علتهایش، رعایت یک سبک زندگی سالم و کاهش عوامل خطر آن، میتوانیم گام مهمی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری و بروز عوارض ناشی از آن برداریم.
منابع: uptodate, mayoclinic
IR-0127-ABD-2929-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.
خیلی خوب توضیح داده شده است از شما تشکر می کنم
درود و سپاس از مهرتان