تمامی مطالب علمی این سایت، به تایید تیم علمی پزشکی داروسازی دکتر عبیدی رسیده است.
Medically Approvedداروسازی دکتر عبیدی / دانستنی های سلامتی / دیابت / دلایل، علائم و راهکارهای درمانی رتینوپاتی دیابتی
آنچه در این مطلب میخوانیم:
رتینوپاتی دیابتی یکی ازعوارض شایع ابتلا به بیماری دیابت است که میتواند با کاهش یا از دست دادن بینایی همراه باشد. در این مطلب قصد داریم به بررسی بیشتر این عارضه و راهکارهای مقابله با آن بپردازیم.
این موارد در عملکرد شبکیه اختلال ایجاد میکنند و باعث تاری یا کجومعوج دیده شدن تصاویر ارسالی از شبکیه به مغز میشوند. عدم تشخیص بهموقع این اختلال میتواند بعد از چند سال به کاهش یا از دستدادن کامل بینایی منجر شود.
شبکیه، یک لایه سلولی حساس به نور در پشت چشم است که نور را دریافت و به سیگنالهای عصبی تبدیل میکند. این سیگنالها از راه عصب بینایی به مغز فرستاده شده و به تصاویری که میبینیم تبدیل میشوند. خون موردنیاز شبکیه چشم، از شبکهای از عروق خونی بسیار کوچک و ظریف تامین میشود. در ابتلا به رتینوپاتی دیابتی این رگهای خونی شبکیه به علت سطح بالای قند خون آسیب میبینند و میتوانند متورم شوند، نشت کنند یا مسدود شوند و از عبور خون جلوگیری کنند. گاهیاوقات هم عروق خونی جدید و غیرطبیعی در شبکیه رشد میکنند و در نهایت همه این تغییرات میتوانند به کاهش یا از دست دادن بینایی فرد منجر شوند.
در صورت ابتلا به دیابت، میتوانیم با کنترل مداوم فشارخون، سطح قند و کلسترول خون خود و مراجعه منظم به چشمپزشک، عوارض ابتلا به رتینوپاتی دیابتی را کم کنیم.
همه افراد مبتلا به دیابت نوع یک یا دو، در معرض خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی قرار دارند.
این خطر در موارد زیر بیشتر است:
معمولاً در مراحل اولیه متوجه رتینوپاتی دیابتی نمیشویم، چرا که این عارضه تا زمانی که پیشرفت نکرده باشد، باعث ایجاد علائم واضح نمیشود. با این وجود، علائم اولیه این بیماری در معاینه و آزمایشهای غربالگری چشم برای دیابت، قابل تشخیص هستند.
زمان شروع معاینات منظم چشم در افراد مبتلا به دیابت نوع دو بلافاصله پس از تشخیص بیماری دیابت است، درحالیکه این زمان در افراد مبتلا به دیابت نوع یک به سه تا پنج سال بعد از تشخیص، افزایش پیدا میکند.
اهمیت این معاینات در مبتلایان به دیابت به این دلیل است که:
• رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمیکند.
• رتینوپاتی دیابتی در صورت عدمتشخیص و درمان به موقع میتواند باعث کاهش بینایی یا نابینایی شود.
• غربالگری چشم در افراد مبتلا به دیابت میتواند مشکلات چشمی را قبل از تأثیر جدی بر بینایی، تشخیص دهد.
باتوجه به نتیجه معاینات ، ممکن است توصیه شود در فواصل کوتاهتری معاینه بشویم یا درباره گزینههای درمانی با چشمپزشک خود مشورت کنیم.
در این معاینه، چشمپزشک فوقتخصص شبکیه، یک قطره در چشم ما میچکاند تا مردمک چشم گشاد شود و پزشک بتواند با یک لنز مخصوص داخل چشم ما را ببیند. ممکن است پزشک انجام آزمایشهای تشخیصی زیر را هم لازم بداند:
ـ توموگرافی انسجام نوری یا OCT (Optical Coherence Tomography): پزشک میتواند با این روش تشخیصی، شبکیه را دقیقتر مشاهده کند. در این روش شبکیه با یک دستگاه اسکن میشود و تصاویر دقیقی از ضخامت آن به دست میآید.
ـ آنژیوگرافی با فلورسئین: این روش تشخیصی به پزشک کمک میکند تا وضعیت رگهای خونی شبکیه ما را بررسی کند. در این روش، آمپول تزریقی فلورسئین به داخل ورید (معمولاً در بازو) تزریق میشود و زمانی که این ماده در حال حرکت در رگهای خونی است، با یک دوربین ویژه از شبکیه عکس گرفته میشود و پزشک میتواند با مشاهده این عکس، مشکلات احتمالی مسدودشدن رگها، نشت مایع از آنها و رشد غیرطبیعی رگهای خونی را بررسی کند. در آنژیوگرافی OCT که شکل جدیدتری از این روش بهشمار میآید، برای مشاهده عروق خونی نیازی به تزریق نیست.
در صورت بروزعلائم زیر، لازم است بلافاصله با پزشک فوق تخصص شبکیه مشورت کنیم :
این علائم لزوماً به معنای ابتلا به رتینوپاتی دیابتی نیستند، اما بررسی بهموقع آنها بسیار مهم است.
با کنترل سطح قند خون، فشار خون و سطح کلسترول میتوانیم خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی را کاهش بدهیم یا به جلوگیری از بدتر شدن آن کمک کنیم.
که شامل موارد زیر است:
مدیریت دیابت و کنترل فشار خون و سطح کلسترول، در تمام مراحل درمانی ابتلا به رتینوپاتی دیابتی مهم است.
در مراحل اولیه رتینوپاتی دیابتی، چشم پزشک (فوق تخصص شبکیه) به احتمال زیاد فقط وضعیت چشمهای ما را پیگیری میکند؛ بعضی از افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی ممکن است به معاینه جامع چشم با فواصل کوتاهی نیاز داشته باشند.
در صورتیکه با گذشت زمان، وضعیت بینایی ما تغییر کند یا علائم رتینوپاتی دیابتی در ما بروز پیدا کنند، باید خیلی سریع روند درمان این بیماری را زیرنظر چشمپزشک شروع کنیم. واقعیت این است که راهکارهای درمانی نمیتوانند بینایی ما را بهحالت پیش از ابتلا برگردانند، اما میتوانند از بدتر شدن آن جلوگیری کنند.
درمانهای اصلی برای رتینوپاتی دیابتی در مراحل پیشرفته عبارتند از:
مهمترین نکته برای جلوگیری از تشدید رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه، کنترل دیابت، فشارخون و کلسترول خون است.
در صورتی که رتینوپاتی به کاهش دید منجر شده باشد، با بهکاربردن راهکارهای درمانی که پیشتر به آنها اشاره شد، میتوانیم از بدترشدن وضعیت بینایی خود پیشگیری کنیم.
در صورت عدمتشخیص بهموقع، رتینوپاتی دیابتی میتواند بعد از چند سال به کاهش بینایی یا نابینایی منجر شود.
رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارد، به همین دلیل انجام غربالگری چشم در همه افراد مبتلا به دیابت مهم است.
بهطور کلی با توجه به عوارض جدی رتینوپاتی دیابتی، لازم است در صورت ابتلا به دیابت، با غربالگری منظم چشم و پیروی از یک سبک زندگی سالم، از بروز یا تشدید رتینوپاتی دیابتی پیشگیری کنیم.
منابع: aao, eyewiki, aoa, nhs, nei.nih, uptodate
IR-1226-ABD-2868-AS
ارتباط علمی داروسازی دکتر عبیدی با کادر درمانی بهداشتی کشور گزینهای است که در نهایت منجر به ارائه راهکارهای درمانی بهتر و ارتقاء سطح سلامت جامعه میشود. بخش علمی وبسایت ویژه پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای محترم کادر درمانی بهداشتی در حال آمادهسازی است. به زودی در این بخش با مطالب علمی گردآوری شده از منابع علمی معتبر جهان در خدمت شما فرهیختگان گرامی خواهیم بود.